Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.01.13, daň z nabytí nemovitých věcí Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento materiál je koncipován jako výkladový. Zaměřuje se na daň z nabytí nemovitých věcí, vysvětluje, kdo je jejím poplatníkem, vymezuje předmět a základ daně. Seznamuje také s příklady osvobození od daně.

3

4 Poplatníci a předmět daně Převodce (prodávající) a nabyvatel (kupující) se mohou v kupní smlouvě dohodnout, kdo z nich bude daň platit. V případě, že se nedohodnou, je poplatníkem této daně prodávající. Předmětem daně je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci – tj. prodej a koupě nemovitosti (pozemku, stavby, bytu).

5 Osvobození od daně Od daně z nabytí nemovitých věcí je osvobozeno např:  prodej nemovitosti, je-li kupujícím jiný členský stát EU  první prodej nového rodinného domu (např. stavební firma prodá dům majiteli) – nejdéle do 5 let od kolaudace  první prodej nového bytu – nedéle do 5 let od kolaudace

6 Základ daně Při stanovení základu daně se vychází z tzv. nabývací hodnoty, snížené o uznatelný výdaj (poplatek znalci za vypracování znaleckého posudku – tzv. „odhadu“). Nabývací hodnotou je buď:  sjednaná cena (kupní cena) nebo  zjištěná cena (odhad) a to vždy ta, která je vyšší.

7 Sazba daně a její výpočet Sazba daně z nabytí nemovitých věcí činí (dle § 26) 4%. Daň se vypočte jako součin základu daně (zaokrouhleného na celé 100 Kč nahoru) a sazby daně. Daňové přiznání je poplatník povinen podat nejpozději do konce třetího kal. měsíce následujícího po měsíci, v němž byl proveden zápis do katastru nemovitostí.

8 Otázky k opakování 1) V jaké konkrétní situaci se mě bude týkat daň z převodu nemovitých věcí? 2) Uveďte alespoň jeden příklad osvobození od této daně. 3) Základem daně je buď kupní cena nebo odhad. Která z těchto částek? 4) Můžu základ daně o něco snížit? 5) Kolik činí sazba daně? 6) Do kdy musím na FÚ podat daňové přiznání?

9 Použité zdroje Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google