Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Institut veřejné služby
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Terénní sociální práce
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Seminář pro poskytovatele sociálních služeb Plnění registračních podmínek Novelizace zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. (zákon 206/2009 Sb. ze.
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Žádosti o změny v rejstříku škol. Změny v rejstříku Podání žádosti o změnu zápisu v rejstříku škol a školských zařízení s účinností od letos.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita v sociálních službách jako proces
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Informace z úseku regulace NLZP
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP

Osnova Registrace poskytovatelů soc. služeb zákonná úprava povinnosti registrovat sociální službu další povinnosti vyplývající z registrace problematické případy při registraci vztah registrace a financování sociálních služeb

Zákonná úprava Zákon č. 108/ 2006 Sb., o sociálních službách v § 78 stanovuje povinnost poskytovatelům poskytovat sociální služby pouze na základě oprávnění – oprávnění vzniká rozhodnutím o registraci (správní řízení) O registraci poskytovatele sociálních služeb je možné žádat na místně příslušném krajském úřadě. Místní příslušnost se řídí: - místem sídla organizace, pokud jde o právnickou osobu - místem trvalého bydliště, pokud jde o fyzickou osobu - pokud je zřizovatelem MPSV – rozhoduje o registraci MPSV

Další povinnosti poskytovatelů vyplývající z registrace Uzavření pojistné smlouvy pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při poskytování sociálních služeb (standardně – uzavřít po vydání rozhodnutí o registraci), do 15 dnů zaslat úředně ověřenou kopii registrujícímu orgánu Povinnost do 15 dnů písemně oznámit všechny změny týkající se údajů obsažených v rozhodnutí o registraci a údajů obsažených v žádosti o registraci, včetně změn v dokladech Naplňovat standardy kvality Podléhat inspekci sociálních služeb

Pracovníci v přímé péči U všech pracovníků, kteří se podílejí na přímém poskytování sociálních služeb je nutno doložit:  bezúhonnost (výpis z rejstříku trestů, ne starší než 3 měsíce)  odbornou způsobilost (úředně ověřené kopie dokladů o nejvyšším dosaženém vzdělání a osvědčení o absolvování akreditovaných kvalifikačních kurzů)

Přechodné období k odborné způsobilosti Platí pouze u pracovníků, kteří se ke dni účinnosti zákona ( ) podíleli na přímém poskytování sociálních služeb Změna v novele zákona: noví pracovníci by měli mít ochranou dobu 6 měsíců na doplnění si odborné způsobilosti

Služby na „pomezí“ Služby, které dle zákona č. 108 nejsou sociální službou  Například: kluby seniorů, doprava osob se zdravotním postižením, svépomocné aktivity, samostatně prováděné základní činnosti (nákupy seniorům), rekreační pobyty atd.  Financování těchto doplňujících a navazujících služeb je odpovědností kraje, města, obce Služby problematicky zařaditelných do typologie dle zákona č. 108

Vznik a rozvoj nových sociálních služeb a jejich registrace Na sociální služby poskytované ke dni účinnosti zákona se vztahuje přechodné období k podání žádosti o registraci  do konce června 2007 Nově vznikající poskytovatelé nebo nové sociální služby již existujících poskytovatelů mohou začít poskytovat až po vydání rozhodnutí o registraci a po uzavření pojistné smlouvy

Proces registrace z pohledu poskytovatele sociálních služeb Finančně a časově náročný proces (rejstříky trestů, úředně ověřené doklady o nejvyšším dosaženém vzdělání, vyřizování potřebných příloh aj.) Složitý proces z hlediska třídění služeb dle typologie zákona: nutnost rozčlenit všechny činnosti dle zákonných druhů služeb Zvyšování nároků na poskytovatele z hlediska naplňování odborné způsobilosti pracovníků (finančně nákladné) = zvyšování nákladů na poskytování sociálních služeb

Proces registrace z pohledu registrujícího orgánu Velmi administrativně náročný proces (práce se systémem OK registr, administrace žádostí o registraci, formální a obsahové posouzení žádosti o registraci) Odpovědnost za správní rozhodnutí (např. zda jsou registrované služby v souladu se zakládajícími dokumenty organizace – do jakých detailů zvažovat?) Stále vyvstávají aktuální otázky, které je nutné konzultovat s MPSV – otázky odborné způsobilosti, služeb na pomezí, různá místa poskytování služby atd. Obava ze „zahlcení“ registrujícího orgánu před termínem podání žádostí o registraci (červen 2007) U problematických registrací je vhodná a potřebná návštěva poskytovatele (místní šetření)

Vztah registrace a financování sociálních služeb Na zaregistrované sociální služby dle zákona je možné žádat o dotaci ze státního rozpočtu Na každou sociální službu se žádá odděleně, dotace je účelově vázaná na druh služby – dotaci je třeba vést účetně odděleně a samostatně vyúčtovávat Financování služeb „na pomezí“ zůstává na odpovědnosti a přístupu krajů a obcí

Děkujeme za pozornost SOC MHMP