Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Stavba textová Souvětí souřadné.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Souvětí souřadné (parataktické)
Syntax - druhy vedlejších vět
Spojky.
Spojky.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Rozbor souvětí VY_32_INOVACE_46_Rozbor souveti
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
Spojky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová SKLADBA Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová

Poměr mezi větami hlavními Souvětí Souvětí souřadné SS Souvětí podřadné SP

Souvětí podřadné má jen 1 větu hlavní. SP Souvětí podřadné má jen 1 větu hlavní. 1H 2V 3V Řekl, že nám napíše, jakmile bude na místě. 1 H , že 2V , jakmile 3V

SS Souvětí souřadné má 2 a více vět hlavních . Odhodlaně podstoupil náročnou cestu úzkým podzemním tunelem, prošel rozlehlými sály a dostal se až do síně, odkud vedla cesta vzhůru jen strmým skalním komínem. Lineární graf: 1H, 2H a 3H, odkud 4V V souvětí souřadném jsou věty hlavní nejsou na sobě mluvnicky závislé, jsou spojeny spojkami souřadícími nebo jen odděleny čárkou (spojovací výraz si domyslíme).

Spojovací výrazy významových poměrů v souvětí souřadném Poměr slučovací: (děj současný nebo po sobě jdoucí) a, i, též, také, ani, pak, potom, (a)pak, (a) nakonec, ani-ani, hned-hned, … Poměr stupňovací: ( děj se stupňuje) ba, ba i, ba ani, přímo, nejen- ale i, nejen- ale dokonce (i),… Poměr odporovací: (mezi větami rozpor) ale, avšak, však, ale také, ale ani, jenomže, sice-ale, … Poměr vylučovací: (buď platí jedno, nebo druhé) nebo, anebo, buď-nebo, … Poměr příčinný (důvodový): (druhá věta udává příčinu věty první) neboť, vždyť totiž, však, také,… Poměr důsledkový: ( druhá věta udává důsledek věty první) proto, a proto, tedy, tudíž, a tak,…

poměr slučovací, poměr stupňovací, poměr odporovací, poměr vylučovací, poměr příčinný (důvodový), poměr důsledkový Koupali jsme se v rybníku, potom jsme si hráli s míčem. Dalo se do deště, ba i kroupy padaly. Měli jsme vynikající hráče, ale prohráli jsme. Zdržíš se ještě, nebo už půjdeš? Květiny uschly, neboť neměly vláhu. Je zima, a proto jsem si vzal rukavice.

Synonymní platnost spojovacích výrazů Spojovací výrazy (i dvojité) pro stejný významový poměr jsou synonyma- mají stejný nebo podobný význam (můžou se někdy zastupovat). Hned svítí slunce, hned prší. Jednak svítí slunce, jednak prší. Tu svítí slunce, tu prší. poměr slučovací

Psaní čárky před spojovacími výrazy Před spojovacími výrazy v souvětí souřadném píšeme čárku! Čárka se nepíše před a, i, ani, nebo, či ve významu slučovacím! Chcete mír, nebo válku? Přijdu v pondělí nebo v úterý. poměr odporovací poměr slučovací

Nahrazování SP SS Změň VH na VV (a naopak): Květiny uschly, neboť neměly vláhu. (poměr příčinný) ss Květiny uschly, protože neměly vláhu. (Vv příčinná) SP Věty hlavní v souvětích souřadných spojují spojky souřadící. Věty hlavní a vedlejší v souvětích spojují spojky podřadící.

Změna poměru příčinného na důsledkový Zůstali jsme doma, neboť pršelo. Pršelo, a tak jsme zůstali doma. (přehodit věty, změnit spojovací výrazy)

Poměr slučovací,stupňovací,odporovací, vylučovací, příčinný a důsledkový může být mezi: větami hlavními: (Udělalo se mu špatně, a tak odešel ze školy domů dřív.) b) větami vedlejšími stejného druhu závislými na jedné VH: (Nechápu lidi, kteří chodí přes den do práce a pak se jen mlčky dívají na televizi.-poměr slučovací) c) několikanásobnými větnými členy: (nejen maminka, ale i tatínek- poměr stupňovací)

Poměr slučovací: Věty prostě přiřazované,obsahy výpovědí jsou sobě rovné: a, i, též, také, ani, pak, potom, (a)pak, (a) nakonec, ani-ani, hned-hned, … A i B je pravda ++ + + Setmělo se, zvedl se vítr a v dálce bylo slyšet hřmění.

Poměr stupňovací Obsah druhé věty je závažnější než obsah první věty ba, ba i, ba ani, přímo, nejen- ale i, nejen- ale dokonce (i),… Platí A, ale nadto platí B Nevěřili mu, ba pokládali ho za lháře.

Poměr odporovací Obsah druhé věty popírá obsah první věty, je s ním v protikladu, nebo ho omezuje ale, avšak, však, ale také, ale ani, jenomže, sice-ale, … B je v rozporu s A X Bylo těžké najít nocleh, ale přece jsme ho našli.

Poměr vylučovací Buď se uč, nebo mi pojď pomoci. Obsahy vět nemohou platit současně, vzájemně se vylučují nebo, anebo, buď-nebo, … Jestliže platí A,nemůže platit B a naopak v Buď se uč, nebo mi pojď pomoci.

Poměr příčinný (důvodový) Druhá věta přináší informaci důležitou pro pochopení věty první neboť, vždyť totiž, však, také,… B je důvodem k A Byla jsem zoufalá, neboť se mi nic nedařilo. důsledek důvod

Poměr důsledkový Druhá věta obsahově vyplývá z první B vyplývá z A proto, a proto, tedy, tudíž, a tak,… B vyplývá z A Nic se mi nedařilo, a proto jsem byla zoufalá. důvod důsledek