ODPUŠTĚNÍ. ODPUŠTĚNÍ Koloským 3:13 Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy. Efezským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Hřích působí destrukci, otroctví, smrt, ale….
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Slova Květiny.
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
ZLOZVYKY. Podobenství o marnotratném synu (L 15,11-32) 1212 Ten mladší řekl otci: ‚Otče, dej mi díl majetku, který 12 Na mne připadá.‘ On jim.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Kolja 9.
Bezpečný sbor. Jak důležitý je pro člověka pocit bezpečí?
Proč je důležité studovat Principy
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Dosáhni cíle!.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Síla přesvědčení.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -

DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Věřím v Svatých obcování
1. Nalezen jsem, | nalezen, bludu jsem již prost, | mně spásy teď vzchází den, | s ním míru skvost. | Ježíš přišel hledat mne, | kam jsem zabloudil; |
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1. Bože, dík ti vzdávám, | že jsi Otcem mým, | zlá když přijde zpráva, | se vším k tobě smím, | v každičkou že chvíli | přístup k tobě mám, | a že sám.
1. Když nebeský duši mou proniká mír, ať hrozí mi svět ze všech stran, mé srdce už nestrhne bouřlivý vír, bezpečnou kotvou mou můj je Pán. Šťasten jsem.
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Bůh.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Jirka Pospíšil, , KC Naděje Bučovice
Květná neděle 29. března 2015.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Transkript prezentace:

ODPUŠTĚNÍ

Koloským 3:13 Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy. Efezským 4:32 buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám.

Co Bible píše o odpuštění?

Před tím než nás někdo požádá o odpuštění nebo po tom až nás požádá Lukáš 17:3-4 Mějte se na pozoru! Když tvůj bratr zhřeší, pokárej ho, a bude-li toho litovat, odpusť mu. A jestliže proti tobě zhřeší sedmkrát za den, a sedmkrát k tobě přijde s prosbou: 'Je mi to líto', odpustíš mu!" Kdy máme odpustit? Před tím než nás někdo požádá o odpuštění nebo po tom až nás požádá o odpuštění?

Pochopíme to, když pochopíme jednání Boha Koloským 3:13 Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy. Efezským 4:32 odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám.

1 Janův 4:10 V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. Koloským 2:13-15 Když jste ještě byli mrtvi ve svých vinách a duchovně neobřezáni, probudil nás k životu spolu s ním a všechny viny nám odpustil. 14 Vymazal dlužní úpis, jehož ustanovení svědčila proti nám, a zcela jej zrušil tím, že jej přibil na kříž. 15 Tak odzbrojil a veřejně odhalil každou mocnost i sílu a slavil nad nimi vítězství.

Přístup Ježíše Přístup Štěpána Lukáš 23:34 Ježíš řekl: "Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí." Přístup Štěpána Skutky apoštolské 7:60 Pak klesl na kolena a zvolal mocným hlasem: "Pane, odpusť jim tento hřích!" To řekl a zemřel.

Jak tento vzor aplikovat ve svém životě? Lukáš 6:35-38 Ale milujte své nepřátele; čiňte dobře, půjčujte a nic nečekejte zpět. A vaše odměna bude hojná: budete syny Nejvyššího, neboť on je dobrý k nevděčným i zlým. Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec. Nesuďte a nebudete souzeni; nezavrhujte, a nebudete zavrženi; odpouštějte a bude vám odpuštěno. Dávejte a bude vám dáno;

Přísloví 20:22 Neříkej: "Odplatím za zlo!" Čekej na Hospodina a on tě zachrání.   Přísloví 24:29 Neříkej: "Jak jednal se mnou, tak budu jednat s ním, odplatím každému podle jeho činů". Přísloví 25:21-22 Hladoví-li ten, kdo tě nenávidí, nasyť jej chlebem, žízní-li, napoj ho vodou, tím shrneš řeřavé uhlí na jeho hlavu a Hospodin ti odplatí.

1 Petrův 3:9 neodplácejte zlým za zlé ani urážkou za urážku, naopak žehnejte; vždyť jste byli povoláni k tomu, abyste se stali dědici požehnání.   Římanům 12:17-21 Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Vůči všem mějte na mysli jen dobré. Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud, neboť je psáno: 'Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán.' Ale také: 'Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím ho zahanbíš a přivedeš k lítosti.' Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem.

Exodus 23:4-5 Když narazíš na býka svého nepřítele nebo na jeho zatoulaného osla, musíš mu jej vrátit. Když uvidíš, že osel toho, kdo tě nenávidí, klesá pod svým břemenem, zanecháš ho snad, aniž ho vyprostíš? Spolu s ním ho vyprostíš.

Jak na to nelézt sílu? Není to o síle, ale o pochopení a rozhodnutí.

Dobrým příkladem nám může být Josef Egyptský Genesis 45:4-8 Josef je proto vyzval: "Přistupte ke mně." Když přistoupili, řekl jim: "Já jsem váš bratr Josef, kterého jste prodali do Egypta. Avšak netrapte se teď a nevyčítejte si, že jste mě sem prodali, neboť mě před vámi vyslal Bůh pro zachování života. Bůh mě poslal před vámi, aby zajistil vaše potomstvo na zemi a aby vás zachoval při životě pro veliké vysvobození. A tak jste mě sem neposlali vy, ale Bůh.

Matouš 18:21-22 Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: "Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?" Ježíš mu na to odpověděl: "Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesát sedmkrát."

Co se stane, když neodpustím?

Marek 11:25-26 A kdykoli povstáváte k modlitbě, odpouštějte, co proti druhým máte, aby i váš Otec, který je v nebesích, vám odpustil vaše přestoupení.„ Jestliže však vy neodpustíte, ani váš Otec, který je v nebesích, vám neodpustí vaše přestoupení. Matouš 18:32-35 Tu ho pán zavolal a řekl mu: 'Služebníku zlý, celý tvůj dluh jsem ti odpustil, když jsi mě prosil; neměl ses také ty smilovat nad svým spoluslužebníkem, jako jsem se já smiloval nad tebou?' A rozhněval se jeho pán a dal ho do vězení, dokud nezaplatí celý dluh. Tak bude jednat s vámi můj nebeský Otec, jestliže ze srdce neodpustíte každý svému bratru."

Jan 20:23 Komu odpustíte hříchy, tomu jsou odpuštěny, a komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou."

Ta největší moc, kterou máš nad někým, kdo tě zranil, je moc odpustit Ta největší moc, kterou máš nad někým, kdo tě zranil, je moc odpustit. Když řekneš: „Odpouštím ti a už v sobě nebudu mít nic proti tobě,“ pak jsou obě strany osvobozeny od negativního pouta, které mezi vámi bylo. Ale ještě něco navíc: také osvobozujeme sami sebe od břemena „uraženosti“. Dokud neodpustíme těm, kteří nás zranili, bereme je „s sebou“, nebo, co je ještě horší, nosíme si je „kolem krku“. Jedno z našich silných pokušení je lpět na zlosti vůči našim nepřátelům a potom se považovat za jimi zraněné. Odpuštění tedy nejen osvobozuje druhou stranu, ale také osvobozuje nás! To je cesta ke skutečné svobodě. Odpuštění neznamená vždycky zapomenout. I když někomu odpustíme, vzpomínka na to, co udělal, v nás může zůstat dlouho. Můžeme to přechovávat v našich emocích jako jizvu, nebo dokonce jako fyzický příznak v našem těle. Ale odpuštění mění to, jak na to vzpomínáme. Proměňuje kletbu v požehnání. Když odpustíme našim rodičům jejich rozvod, našim dětem nedostatek lásky, našim přátelům jejich nevěrnost v dobách, kdy jsme je potřebovali, pak už se nemusíme cítit jako oběti událostí, nad kterými nemáme vládu. Odpuštění nám umožňuje vzít si zpět naši moc a nedovolit událostem, aby nás rozhořčily, omezovaly nebo ničily.

Sedíš zrovna dnes zde a víš že nyní někdo potřebuje ujištění o tvém odpuštění?