Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Konstrukční řešení Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Montážní pracoviště Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Digitální učební materiál
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_002 Způsoby broušení
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Teorie obrábění, základní druhy třískového obrábění
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Externí montáž Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Manipulace s materiálem při montáži Ročník:2. Datum.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Přesnost výroby montážních součástí Ročník:2. Datum.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Navrhování montážních přípravků Ročník:2. Datum.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Organizace střediska montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Zásady montážních prací Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Digitální učební materiál
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Práce při montáži Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Organizace montážního procesu Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
VYVRTÁVÁNÍ.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Řezání vnějších závitů
Obráběcí nástroj, řezné úhly
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Základy strojního obrábění - válcové plochy
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Soustružení Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_15.2.04.STR Anotace: Strojní obrábění, soustružení, kinematika pohybu, posuv, tvorba třísky. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

Soustružení Pojem soustružení - strojní třískové obrábění geometricky určeným břitem. Na soustruzích lze obrábět válcové, kuželové, kulové i obecné rotační plochy, rovinné plochy i závity a případně provádět další osové operace jako vrtání, vyhrubování, vystružování, řezání závitů.

Kinematika pohybu nástroje a obrobku při soustružení Posuv nástroje - jeho velikost ovlivňuje jakost povrchu soustružené plochy. Hlavní řezný pohyb obrobku - rotační. Při volbě řezné rychlosti zohledňujeme: materiál obrobku, materiál břitu nástroje, chlazení a mazání nástroje, požadovanou jakost povrchu.

Odpovídá přísuvu soustružnického nože. Při podélném soustružení probíhá ve směru osy X, při příčném ve směru osy Z. Hloubka řezu Odpovídá přísuvu soustružnického nože. Tvoření třísek Společným působením řezného pohybu a posuvu při zadaném přísuvu vzniká tříska s průřezem .

Průřez třísky Aby byl čas výroby co nejkratší, soustružíme s vysokou řeznou rychlostí a velkým průřezem třísky. Je to však omezeno výkonem stroje, tuhostí obrobku, trvanlivostí nástroje a jakostí povrchu. Soustružíme nahrubo a načisto.

Obráběcí stroje pro třískové obrábění mohou obrábět: rovinné, válcovité, kuželovité a tvarové plochy. Aby se dosáhlo určité plochy, je třeba, aby se obrobek a nástroj pohybovaly vůči sobě požadovaným způsobem. Pohyby na obráběcích strojích hlavní řezný pohyb vedlejší řezný pohyb přísuv

Rozlišujeme následující druhy třísek: Tvorba třísek Při každém třískovém obrábění je vnikajícím řezným klínem břitu nástroje materiál napěchován, oddělen a pak ve formě třísky odváděn přes plochu čela. Rozlišujeme následující druhy třísek: drobivá tříska článkovitá tříska plynulá tříska

Drobivá tříska - vznik u křehkých materiálů (šedá litina), při nízké řezné rychlosti a velké hloubce řezu. Plynulá tříska - vznik u houževnatých materiálů, při velké řezné rychlosti a střední hloubce řezu. Článkovitá tříska - vznik u houževnatých materiálů, při nízké řezné rychlosti a střední hloubce řezu. Nárůstek - tvoří se při obrábění na ploše čela nástroje při příliš nízké rychlosti, nedostatečném chlazení a mazání.

Chlazení a mazání při třískovém obrábění Při obrábění Vzniká na břitu nástroje a okrajích obrobku třením teplo. Pokud bude nedostatečné chlazení a mazání - teplota na nástroji a okrajích obrobku dosáhne až 1000 °C.

Vznik vad a poškození rozměrová odchylka tvorba trhlin na okrajích obrobku nižší jakost povrchu snížení tvrdosti nebo zakalení okrajové vrstvy napětí způsobená změnou struktury, snížení pevnosti předčasné opotřebení nástroje

PROTO Je nutné vzniku potenciálních vad zabránit intenzivním rovnoměrným chlazením a mazáním vhodnou chladící a mazací kapalinou jako jsou prostředky mísitelné s vodou (vrtací olej a voda).

KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse Pojem obrábění Technologický proces, kde požadovaný tvar a rozměr strojírenské součásti vzniká postupným odebíráním materiálu z výchozího polotovaru. Materiál se odebírá většinou ve formě třísek pomocí jednoho nebo několika břitů nástroje. Základní pohyby na obráběcích strojích Hlavní řezný pohyb, vedlejší řezný pohyb, přísuv. Druhy třísek při strojním obrábění Drobivá tříska, článkovitá tříska, plynulá tříska.

Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 1. vyd. Praha: Scientia, 2000, 256 s. ISBN 80-7183-207-3. GSCHEIDLE, Rolf, a kolektiv. Příručka pro automechanika. 3. přeprac. vyd. Praha: Europa - Sobotáles, 2007, 685 s. ISBN 978-80-86706-17-7. Autorem fotografií pro učební materiál, není-li uvedeno jinak, je Ing. Drahokoupil R.