Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Montáže a opravy Tematická oblast: Montáže Téma: Interní montáž Ročník: 2. Datum vytvoření: prosinec 2014 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Montáže a opravy, interní montáže, stacionární montáž, pohyblivá montáž, nepohyblivá montáž. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Typy interní nepohyblivé montáže
Stacionární montáž - používá se v kusové výrobě, dělí se na: - soustředěná - montáž má 1 stacionární pracoviště a provádí ji 1 skupina pracovníků. - rozčleněná - montáže dílčích celků, konečná montáž a provádí ji skupiny pracovníků na stacionárním pracovišti.

3 Přerušovaná proudová montáž
Montáž na stacionárních pracovištích, kdy specializované skupiny pracovníků mají vymezen jen určitý rozsah prací a přecházejí od 1 stacionárního pracoviště ke druhému. Používá se v kusové a malosériové výrobě.

4 V opakované malosériové výrobě může být nepohyblivá montáž organizována jako:
Fázová montáž Montáž skupiny součástí nebo celého stroje na 1 místě skupinou vysoce kvalifikovaných pracovníků.

5 Skupinová montáž Při větším výrobním rozsahu, výrobek se člení na jednotlivé sestavy, montované na specializovaných pracovištích specializovanými pracovníky.

6 Druhy pohyblivé montáže
Ve velkosériové výrobě se používá POHYBLIVÁ MONTÁŽ Druhy pohyblivé montáže Předmětná montáž Volný pohyb montovaného předmětu – předmět prochází jednotlivými pracovišti – pracovníci na nich vykonávají určitou opakující se operaci, sled operací není nutné dodržovat.

7 Druhy pohyblivé montáže
Linková montáž Nucený pohyb montovaného předmětu (plynulý nebo přerušovaný), je dán taktem montážní linky, sled operací je nutné dodržet.

8 Nepřerušovaná, proudová montáž
Montovaný předmět, pracovníci i nástroje a zařízení se pohybují, uplatňuje se v hromadné výrobě.

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Kde se využívá stacionární montáž V kusové výrobě. Druhy nepohyblivých montáží Soustředěná, rozčleněná, přerušovaná proudová. Druhy pohyblivých montáží Předmětná, linková, nepřerušovaná proudová.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Václav HANĚK a Jindřich KAFKA. Strojírenská technologie 4: Návrhy nástrojů, přípravků a měřidel. Zásady montáže. 1. vyd. Praha: Scientia, ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google