Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Materiály a technologie Tematická oblast: Dělení materiálu Téma: Tepelné dělení materiálu Ročník: 2. Datum vytvoření: říjen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Tepelné dělení, řezání laserem, řezání plazmou, řezání vodním paprskem, řezání plamenem. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Tepelné dělení a řezání kovových materiálů
Tepelné dělení materiálu - je nekonvenční metoda dělení kovového materiálu, kdy je využita tepelná energie  různých zdrojů, soustředěná do místa dělení. Většinou není kladen požadavek na vzhled řezných ploch. Tepelné řezání - je nekonvenční metoda tepelného řezání kovových materiálů a v určitých případech jsou kladeny požadavky na jakost a vzhled řezaných ploch.

3 Druhy tepelného dělení
Nekonvenční metody Metody tepelného dělení kovových materiálů Řezání plamenem Řezání laserem Řezání plazmou Řezání vodním paprskem

4 Metody dělení materiálu tepelným řezáním
Řezání kyslíko-acetylenovým plamenem - založeno na ohřevu v místě řezu na zápalnou teplotu a postupném spalování a odtavování materiálu za vysokého přívodu kyslíku. Podstata metody - plamen ohřeje řezaný materiál na cca 900 °C a poté proud kyslíkového plamene vypálí úzký pruh materiálu = dojde ke spalování a odtavení materiálu. Působením přetlaku proudu kyslíku na spodní straně řezu pak vytéká z řezané drážky vzniklá struska. Je důležité volit přídavek na řez, tzn. závisí na velikosti prořezu, délce a tloušťce řezného materiálu a způsobu dělení.

5 Řezání a vyřezávání materiálu laserem
Působení úzkého svazku laserového záření s vysokou hustotou energie. Používá se k přesnému řezání a vyřezávání kovů. Paprsek laseru je přiváděn do místa řezu soustavou zrcadel a v pracovní hlavě je zaostřován čočkou. Způsoby řezání Sublimační řezání - vysokou intenzitou laserového záření v místě řezu se materiál odpařuje. Tavné řezání - v místě řezu je materiál působením laserového paprsku roztaven a asistentním plynem odfukován. Řezání pálením - materiál je laserovým paprskem ohřátý na zápalnou teplotu a pak shoří, vzniklá struska je z místa řezu odstraněna asistentním plynem.

6 Řezání materiálu plazmou
Plazma - elektricky vodivý stav plynu, nastávající při elektrickém výboji mezi anodou a katodou = vzniká ionizovaný plyn. Každé technologické zařízení pracující s plazmou se skládá z plazmového hořáku, zdroje elektrického proudu, řídící jednotky, manipulačního zařízení. V plazmovém hořáku dochází k přeměně elektrické energie na tepelnou energii usměrněného proudu plazmy.

7 Řezání materiálu vodním paprskem
Podstatou dělení materiálů - je obrušování děleného materiálu tlakem vodního paprsku. Tento proces je v podstatě stejný jako vodní eroze, ale značně zrychlený a soustředěný do jednoho místa. Řezání probíhá nejčastěji na CNC řízených stolech. Pracovní tlak vody se pohybuje v mezi Bar. Tlakovým zdrojem jsou speciální vysokotlaká čerpadla, která se liší příkonem a průtokem vody. Paprsek vzniká v řezací hlavě zakončené řezací tryskou. Při zpracování měkkých materiálů se používá čistý vodní paprsek, pro ostatní případy je třeba použít abrazivní paprsek.

8 Řezání materiálu vodním paprskem
Vhodnou abrazivní příměsí je přírodní olivín nebo přírodní granát – volba závisí na tvrdosti děleného materiálu. Pohyb řezací hlavy a tedy i dráha řezu je řízena počítačem na základě předem sestaveného programu. Je tedy možné provést i ten tvarově nejnáročnější řez během jedné operace.

9 Využití řezání vodním paprskem
Využití technologie řezání vodním paprskem je poměrně široké a dnes se používá v řadě výrobních oborů. Mezi materiály běžně obráběné vodním paprskem patří například: pěnové materiály, plasty, gumy překližka, balza, podlahové krytiny sklolaminát, kompozity, technické a reklamní plasty, elektroizolační a tepelně-izolační hmoty, mramor, žula, pískovec, sklo, dlažba, slitiny hliníku, titanu, mědi, niklu, ocel konstrukční, legovaná, nástrojová, tepelně zpracovaná, návarová s extrémní tvrdostí.

10 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Metody tep. dělení kovových materiálů Řezání plamenem, laserem, plazmou, vodním paprskem. Části zařízení při řezání plazmou Plazmový hořák, zdroj el. proudu, řídící jednotka, manipulační zařízení. 3 příklady materiálů pro řezání vodním paprskem Ocel, mramor, slitiny AL, Ti, pěnové materiály.

11 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 220 s. ISBN Autorem schématu a dalších grafických částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Drahokoupil R.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google