Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Strojní obrábění, stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje, složení, s podávacím pohybem obrobku. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. .

2 Stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje
Využívají výhod jednoúčelových obráběcích strojů a odstraňují jejich nevýhody použitím typizovaných a normalizovaných konstrukčních skupin – tzv. typových modulů doplněných speciálními konstrukčními skupinami. Zde lze již počítat s určitou mírou pružnosti a přizpůsobivosti změněným výrobním podmínkám.

3 Hlavní hlediska při volbě druhu stavebnicového obráběcího stroje
velikost obrobku velikost výrobních sérií a jejich četnost počet operací prováděných na jedno upnutí požadovaný druh operací obrábění převažující směry obrábění (horizontální, vertikální) nároky na přesnost rozměrů a tvarů požadovaná míra automatizace

4 Hlavní hlediska při volbě druhu stavebnicového obráběcího stroje
převažující směry obrábění (horizontální, vertikální) nároky na přesnost rozměrů a tvarů požadovaná míra automatizace

5 Základní skupiny pohybu obrobku mezi polohami pro provádění jednotlivých operací
Stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje bez podávacího pohybu obrobku Obrobek je upnut do nepohyblivého upínacího přípravku na pevném stole a je v této poloze obráběn z několika stran současně. Stroje se pak dělí na: jednostranné, dvoustranné, třístranné, vícestranné.

6 Stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje s podávacím pohybem obrobku
Obrobek je dopravován (podáván) z jedné pracovní polohy do následující. Podle tvaru dráhy podávacího pohybu se jedná o stroje s podávacím pohybem: po kruhové dráze, po přímočaré dráze, s průchozím pohybem obrobku.

7 Spodní stavba - tvoří rám a pracovní prostor stroje
Složení stavebnicového jednoúčelového obráběcího stroje Spodní stavba - tvoří rám a pracovní prostor stroje Polohovací jednotky - umožňují polohování a pohyby obrobku

8 Realizují polohování a pohyby obrobku. Přídavné jednotky
Složení stavebnicového jednoúčelového obráběcího stroje Pracovní jednotky Realizují polohování a pohyby obrobku. Přídavné jednotky Zajišťují přívod elektrické energie, ovládání stroje, např. mechanizaci a automatizaci.

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem stavebnicové jednoúčelové obráběcí stroje Využívají výhod jednoúčelových obráběcích strojů a odstraňují jejich nevýhody použitím typizovaných a normalizovaných konstrukčních skupin – tzv. typových modulů doplněných speciálními konstrukčními skupinami. Složení stavebnicového jednoúčelového obráběcího stroje Spodní stavba, polohovací jednotky, pracovní jednotky, přídavné jednotky.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google