Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.16.STR Anotace: Fyzikální technologie obrábění, obrábění ultrazvukem, kavitační eroze, stroj pro obrábění ultrazvukem. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání..

2 Obrábění ultrazvukem Je řízené rozrušování materiálu obrobku účinkem pohybu zrn abrazivního materiálu a působením kavitační koroze.

3 Princip metody Zrna abrazivního materiálu jsou přiváděna mezi obráběný povrch a nástroj, který kmitá v kolmém směru na obráběný povrch kmity o ultrazvukové frekvenci 18 – 25 kHz.

4 Princip metody Zrna jsou nástrojem přitlačována řízenou stálou silou na obráběný povrch, čímž dochází k překopírování tvaru pracovní části nástroje do obrobku.

5 Princip metody Kromě kmitavého pohybu může ještě nástroj vykonávat přímočarý posuvný pohyb, nebo jejich kombinaci.

6 Hlavní části stroje pro obrábění ultrazvukem Generátor ultrazvukových kmitů Systém pro vytvoření mechanických kmitů CNC řídící systém Systém pro přívod brousících zrn

7 Hlavní části stroje pro obrábění ultrazvukem Nástroje pro obrábění ultrazvukem Činná část má tvar vyráběné plochy. Nástroje se opotřebovávají v závislosti na materiálu obrobku, pracovních podmínkách a materiálu nástroje.

8 Technologické aplikace Řezání materiálu Hloubení průchozích děr Hloubení dutin Broušení rovinných ploch

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse  Pojem obrábění ultrazvukem Je řízené rozrušování materiálu obrobku účinkem pohybu zrn abrazivního materiálu a působením kavitační koroze.  Nástroje pro obrábění ultrazvukem Činná část má tvar vyráběné plochy. Nástroje se opotřebovávají v závislosti na materiálu obrobku, pracovních podmínkách a materiálu nástroje.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění ultrazvukem."

Podobné prezentace


Reklamy Google