Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Obrábění plazmou Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Fyzikální technologie obrábění, obrábění plazmou, plazmový hořák, fokusační plyn. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Obrábění plazmou Je založeno na ohřevu nebo tavení materiálu za extrémně vysokých teplot (nad °C), které vznikají rozkladem molekul plynu při jejich průchodu elektrickým obloukem.

3 Princip obrábění plazmou
Oblouk hoří mezi netavící se katodou (vyrobena z wolframu) a anodou, která může být tvořena opracovávaným materiálem nebo tělesem hořáku. Z hořáku vychází vysokou rychlostí úzký paprsek plazmy o průměru řádově 1 mm. Při řezání je roztavený materiál vyfukován z místa řezu asistentním plynem.

4 POZOR ! Vzhledem k fyzikální podstatě probíhajících procesů jsou plazmová pracoviště vedena jako riziková. Jejich provoz se řídí přísnými bezpečnostními předpisy. Obsluha zařízení musí být odborně vyškolena!

5 Dělení plazmových hořáků podle použití
Plazmové hořáky s plynovou stabilizací Obrábění nevodivých materiálů (např. keramiky). Plazmové hořáky s vodní stabilizací Obrábění ocelí a neželezných kovů.

6 Plazmový hořák lze použít pro obrábění dvojím způsobem:
Obrábění s předehřevem materiálu před břitem řezného nástroje U ohřáté části materiálu se změní její mechanické a fyzikální vlastnosti (sníží se pevnost a tvrdost materiálu) - obrábění probíhá snadněji, řezné síly jsou malé.

7 Břit nástroje musí mít trvanlivost zvýšenou až o 400 % v porovnání s jinými břity .
Použití Pro těžkoobrobitelné materiály nebo extrémně dlouhé výrobky (např. válce válcovacích stolic, papírenské válce).

8 Odtavování materiálu s povrchu obrobku
Materiál na povrchu obrobku se taví a proudem asistentního plynu se odfukuje. Metoda je použitelná pouze pro hrubování, obrobený povrch má velkou drsnost a je značně tepelně ovlivněn.

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem obrábění plazmou Je založeno na ohřevu nebo tavení materiálu za extrémně vysokých teplot (nad °C), které vznikají rozkladem molekul plynu při jejich průchodu elektrickým obloukem. Princip obrábění plazmou Oblouk hoří mezi netavící se katodou (vyrobena z wolframu) a anodou, která může být tvořena opracovávaným materiálem nebo tělesem hořáku. Z hořáku vychází vysokou rychlostí úzký paprsek plazmy o průměru řádově 1 mm. Při řezání je roztavený materiál vyfukován z místa řezu asistentním plynem.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google