Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Materiály a technologie Tematická oblast: Dělení materiálu Téma: Mechanické dělení materiálu Ročník: 2. Datum vytvoření: říjen 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Mechanické dělení, pásové, rámové, kotoučové pily, řezání, stříhání. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Fotodokumentace pořízená v reálném prostředí školních dílen významně zvyšuje názornost materiálu. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Dělení kovových materiálů
Dělení materiálu - je většinou první operací, která je prováděna při výrobě určité součásti.

3 Druhy mechanického dělení Metody mech. dělení kov. materiálů
Konvenční metody Řezání Kotoučové pily Pilové listy a pásy Rozbrušovací zařízení Stříhání

4 Dělení materiálu řezáním
Tyčový materiál se dělí: rámové pily kotoučové pily pásové pily Definice řezání pilou - operace, při které se úběr materiálu provádí břity nástroje, kde odebraný materiál odchází ve tvaru třísek.

5 Druhy mechanického dělení
Řezání materiálu pilovým listem - princip řezání materiálu pilovým listem spočívá ve vnikání břitu nástroje do materiálu obrobku, kdy nástroj (pilový list) koná přímočarý vratný pohyb. U rámových pil koná přísuv nástroj a obrobek je nehybný.

6 Stroje pro řezání pilovými listy
Rámová pila - pilový list se upíná do rámu pily, který je veden v rameni pily a vykonává přímočarý vratný pohyb pomocí klikového mechanismu. Při zpětném zdvihu rámu se rameno pily nadzvedne (vačkou nebo hydraulicky), aby se zuby pilového listu neotíraly o materiál obrobku, který lze na pile řezat. Zdvih rámu je podle velikosti pily 140 až 300 mm, počet dvojzdvihů ramene 60 až 100 za minutu. Posuv pily do řezu je určován hmotností ramene.

7 Stroje pro řezání pilovými pásy
Pásová pila Podle konstrukčního řešení se rozdělují na svislé nebo se sklopným, případně pevným vodorovným ramenem. Pásové pily mají dva kotouče, jeden hnací, druhý hnaný, přes než je napnut nekonečný pilový pás. Podle velikosti pily mají kotouče průměr 600 až 1200 mm. V blízkosti místa řezání je pilový pás veden čtyřmi kladkami.

8 Svislé (vertikální) pásové pily Vodorovné (horizontální) pásové pily
mají kotouče umístěny nad sebou a používají se především pro tvarové vyřezávání součástí z plechů nebo desek. Vodorovné (horizontální) pásové pily mají kotouče umístěny za sebou a jsou mírně skloněny k vodorovné rovině. Pilový pás je širší než u svislých pásových pil. Používají se výhradně na dělení materiálů, mohou pracovat v automatickém cyklu.

9 Řezání materiálu pilovým kotoučem
Pilový kotouč je upnut na vřeteni a koná otáčivý pohyb. Posuv materiálu do řezu je většinou realizován hydraulickým mechanismem, což umožňuje automatickou změnu posuvu a v závislosti na měnícím se průřezu řezaného materiálu. Velikost stroje je dána minimálním a maximálním průměrem pilového kotouče, který lze na stroji použít. Pily mohou mít automatické podávání materiálu, případně je automaticky řízen celý pracovní cyklus.

10 Dělení materiálů rozbrušováním
Pro dělení materiálu rozbrušováním se používají tenké a drážkovací brousící kotouče nevyztužené nebo vyztužené sklotextilem (Flex). Brousícím materiálem jsou zrna karbidu křemíku (SiC) nebo syntetického korundu (Al2O3). Šířka kotouče je většinou1 – 3,2 mm, řezná rychlost se pohybuje od 40 do 80 m.s-1, posuv je ruční. Technologie se používá pro dělení materiálu menšího průřezu a vyšší tvrdosti a pro dělení tenkostěnných trubek, pro řezání velmi tvrdých materiálů se používají diamantové řezací kotouče.

11 Stříhání kovových materiálů
Technologie dělení materiálu působením dvou břitů pohybujících se proti sobě, nevznikají třísky. Břity nástroje působící na materiál vyvolávají v rovině střihu smyková napětí větší, než je pevnost ve smyku stříhaného materiálu, čímž dojde k jeho porušení a přestřižení.

12 Stroje pro stříhání ruční pákové nůžky, tabulové nůžky, vystřihovací lisy, vysekávací stroje.

13

14 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Konvenční metody mech. dělení kov. materiálů Řezání – kotoučové pily, pilové listy a pásy, rozbrušovací zařízení. Stříhání – pákové nůžky, tabulové nůžky, hydraulické nůžky. Pojem stříhání Technologie dělení materiálu působením dvou břitů pohybujících se proti sobě, nevznikají třísky. Na jaké druhy materiálů použijeme rozbrušovací brusku Pro dělení materiálu materiálů menšího průřezu a vyšší tvrdosti a pro dělení tenkostěnných trubek, pro řezání velmi tvrdých materiálů se používají diamantové řezací kotouče.

15 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav a Vladimír GABRIEL.
 Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 256 s. ISBN Autorem fotografií pro učební materiál a dalších grafických částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Drahokoupil R.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google