Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování"— Transkript prezentace:

1 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
(podstata metody, základní rozdělení)

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_3AT114BE Předmět: Strojírenská technologie Ročník: III. Jméno autora: Ing. Mgr. Stanislav BEZDĚK Škola: SPŠ a SOU Uničov

3 Anotace: Definice frézování, základní rozdělení frézování.
Klíčová slova: hlavní pohyby, frézování obvodem, čelem, nesousledné, sousledné.

4 Frézování třískové obrábění rovinných nebo tvarových ploch vícebřitým otáčejícím se nástrojem - frézou; má všestranné použití; lze obrábět vnější i vnitřní rovinné plochy, tvarové plochy, drážky, ozubená kola i závity, skládanými frézami i složité soustavy rovinných a tvarových ploch.

5 Podstata metody hlavní pohyb při frézování je rotační (otáčivý) a vykonává ho nástroj - fréza; vedlejší pohyby při frézování koná obrobek: posuvný (obvykle přímočarý); otáčivý (kruhový); obecný (po prostorové křivce).

6 Řezné pohyby při frézování

7 Podstata metody Výsledný řezný pohyb má tvar cykloidy, která
se jen málo liší od kruhové dráhy. Řezný proces je přerušovaný, jednotlivé zuby nástroje postupně vcházejí a vycházejí z materiálu a odebírají třísku proměnného průřezu. Z hlediska chvění je výhodné, je-li v záběru s obrobkem více břitů současně.

8 Základní způsoby frézování
Rozeznáváme dva základní způsoby frézování: obvodem válcové frézy – nástroj odebírá třísku zuby, které jsou umístěny pouze na obvodu frézy; čelem čelní frézy – nástroj odebírá současně třísku zuby, které jsou umístěny na obvodě i na čele frézy.

9 Frézování obvodem a čelem frézy

10 Základní způsoby frézování
Podle smyslu otáčení frézy vůči směru posuvu dělíme frézování na: nesousledné – fréza se otáčí proti směru posuvu. Průřez třísky se postupně zvětšuje od 0 do max. Záběr je plynulým a tento způsob je příznivý z hlediska namáhání nástroje. Nevýhodou je horší jakost povrchu i směr řezné síly, která směřuje nahoru a má snahu vytahovat obrobek z upnutí.

11 Nesousledné frézování

12 Základní způsoby frézování
sousledné – fréza se otáčí ve směru posuvu, průřez třísky, který je při záběru břitu maximální se postupně zmenšuje a obrobená plocha je hladší. Příznivý je i směr řezné síly, která přitlačuje obrobek ke stolu k němuž je upnut. Hlavní nevýhodou jsou silové rázy při záběru zubů do materiálu (lze zmírnit použitím fréz se šikmými zuby).

13 Sousledné frézování

14 Základní způsoby frézování - použití
Nesousledné frézování se používá při obrábění výkovků, odlitků a jiných polotovarů, které mívají nečistý a tvrdý povrch. Sousledné frézování se používá především pro obrábění měkkých a houževnatých materiálů. Výkon bývá o 20 až 30% vyšší než u nesousledného frézování při stejné trvanlivosti nástroje.

15 Použité zdroje: DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská technologie III.: Strojní obrábění. Praha Praha: SNTL, 1982. ISBN JAROSLAV ŘASA. VLADIMÍR GABRIEL. Strojírenská technologie III díl: Metody, stroje a nástroje pro obrábění vyd. Praha: Scientia, ISBN

16 Použité zdroje: [1] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská
technologie III.: Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. [2,3] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská [4] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská [5] - DOBROSLAV NĚMEC A KOLEKTIV. Strojírenská


Stáhnout ppt "STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování"

Podobné prezentace


Reklamy Google