Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální technologie obrábění Ročník:2. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.12.STR Anotace: Strojní obrábění, fyzikální technologie obrábění, elektroerozivní obrábění, elektrochemické obrábění. Metodický pokyn: Materiál je určen pro prezentaci a výuku.

2 Fyzikální technologie obrábění Je založena na využití fyzikálního nebo chemického principu úběru materiálu. Je to bezsilové působení nástroje na obráběný materiál, bez tvoření klasických třísek. U fyzikálních technologií obrábění tedy nezávisí obrobitelnost materiálu na jeho mechanických vlastnostech (tj. na pevnosti, tvrdosti atd.) jako u klasického obrábění.

3 Rozdělení podle principu úběru materiálu: Obrábění elektrickým výbojem - elektroerozivní obrábění Chemické obrábění - elektrochemické obrábění Obrábění paprskem koncentrované energie - laser, elektronový paprsek, iontový paprsek a plazma Mechanické procesy - obrábění ultrazvukem, kapalinovým paprskem a proudem brusiva

4 Kromě skupiny mechanických procesů je u 3 zbývajících skupin vzhledem k principu úběru dána obrobitelnost materiálu následujícími vlastnostmi: Tepelná vodivost Teplota tání Elektrická vodivost Odolnost proti elektrické erozi Odolnost proti chemické korozi Vzájemná vazba atomů a molekul

5 Důvody zavádění fyzikálních technologií do průmyslu jsou: rostoucí podíl těžkoobrobitelných materiálů v konstrukci strojů komplexní opracování i zvláště nepravidelných tvarů nároky na tvarovou složitost a rozměrovou přesnost součástí miniaturizace uplatnění v automatizovaných provozech

6 Nedostatek některých fyzikálních technologií obrábění Jediným společným nedostatkem všech zmíněných technologií obrábění je MENŠÍ PRODUKTIVITA

7 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse Pojem fyzikální technologie obrábění Je založena na využití fyzikálního nebo chemického principu úběru materiálu. Je to bezsilové působení nástroje na obráběný materiál, bez tvoření klasických třísek. Druhy fyzikální technologie obrábění Obrábění elektrickým výbojem = elektroerozivní obrábění Chemické obrábění = elektrochemické obrábění Obrábění paprskem koncentrované energie = laser, elektronový paprsek, iontový paprsek a plazma Mechanické procesy = obrábění ultrazvukem, kapalinovým paprskem a proudem brusiva.

8 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální."

Podobné prezentace


Reklamy Google