Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_14.2.11.STR Anotace: Montáže a opravy, automatizace montáže, automatická montážní stanice. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Automatizace montáže Přesnost výroby (předepsaná i dosažená), způsob řešení montáže a jejich prostorová složitost podmiňují možnost automatizace montážních prací. Efektivnost tohoto způsobu montáže vyžaduje hromadnost výroby.

3 Uplatňuje se ve výrobě ložisek, automobilů, přístrojové techniky, elektrotechnických a elektronických zařízení apod. Využití automatizace montáže

4 Realizované automatizované montážní linky jsou založeny na jednoúčelových či stavebnicových zařízeních (stanicích, pracovištích). Automatická montážní stanice musí splňovat následující funkce: podat součást ze zásobníku do upínače v místě montáže

5 vzájemně orientovat součásti, složit je a upevnit přemístit smontovanou podskupinu k další montážní operaci

6 Montážní stanice se většinou umisťují na kruhový otočný stůl, kolem něhož jsou zásobníky i se součástkami. Počet stanic odpovídá počtu prvků, které tvoří montovaný celek. Výrobky pro automatickou montáž musí splňovat tyto podmínky:

7 vhodný tvar ploch součástí pro podávání, upnutí, orientování, spojení zvýšená přesnost součástí rozčlenění do celků složených z menšího počtu prvků

8 Flexibilita montážních automatů je značně omezena a těžko konkuruje člověku, který se velmi rychle přizpůsobí nové montážní úloze.

9 Byly sestaveny i roboty s vysokou inteligencí, schopné mechanickými a kamerovými sensory rozpoznat tvar a polohu montovaných dílců, jsou však cenově náročné.

10 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse Pojem automatizace montáže Přesnost výroby (předepsaná i dosažená), způsob řešení montáže a jejich prostorová složitost, podmiňuje možnost automatizace montážních prací. Efektivnost tohoto způsobu montáže vyžaduje hromadnost výroby. Uplatňuje se ve výrobě ložisek, automobilů, přístrojové techniky, elektrotechnických a elektronických zařízení apod.

11 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Václav HANĚK a Jindřich KAFKA. Strojírenská technologie 4: Návrhy nástrojů, přípravků a měřidel. Zásady montáže. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003. ISBN 80-7183-284-7.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden."

Podobné prezentace


Reklamy Google