Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.13.STR Anotace: Fyzikální technologie obrábění, elektroerozivní obrábění, fyzikální pochod úběru materiálu. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Elektroerozivní obrábění Je elektrotepelný proces, u kterého se dosahuje úběr materiálu elektrickými výboji mezi katodou (nástrojová elektroda) a anodou (obrobek) ponořenými do tekutého dielektrika, což je kapalina s vysokým elektrickým odporem.

3 Základem úběru materiálu je elektroeroze. Vlivem vysoké koncentrace energie materiál taje a odpařuje se. Elektroerozivním obráběním lze opracovávat pouze elektrické vodivé materiály.

4 Hlavní zákonitosti elektroeroze podléhají jí všechny elektricky vodivé materiály může probíhat v plynném i kapalném prostředí, tzv. dielektriku lze dosáhnout dvou druhů výbojů - oblouk – tj. stacionární výboj, jiskra – tj. nestacionární výboj výboje probíhají mezi elektrodami

5 Fyzikální pochod úběru materiálu obrábění probíhá mezi dvěma elektrodami elektrody jsou ponořeny do dielektrika výboj vznikne přivedením el. napětí na elektrody dojde k vytvoření vodivého kanálu mezi elektrodami

6 v místě výboje se z obrobku uvolňují částečky materiálu roztavený materiál je odstraněn z místa výboje vniknutí dielektrika, které ochlazuje roztavený materiál i elektrody Fyzikální pochod úběru materiálu

7 Funkce dielektrika v němž jsou elektrody při práci ponořeny: působit jako izolátor mezi elektrodami odvádět teplo z pracovního prostředí ohraničovat místo výboje, tzv. výbojový kanál

8 Funkce dielektrika odstraňovat odebraný materiál z místa výboje zabraňovat usazování částic odebraného materiálu na nástrojové elektrodě

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse  Pojem elektroerozivní obrábění Je elektrotepelný proces, u kterého se dosahuje úběr materiálu elektrickými výboji mezi katodou (nástrojová elektroda) a anodou (obrobek) ponořenými do tekutého dielektrika, což je kapalina s vysokým elektrickým odporem.  Pojem elekroeroze Základ úběru materiálu.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění."

Podobné prezentace


Reklamy Google