Odbor cestovního ruchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Cassia Development & Consulting, s.r.o.
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
FONDY EU Programové období
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Prioritní oblast 4: Národní podpora cestovního ruchu
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Odbor cestovního ruchu Evropské fondy a cestovní ruch PhDR.Blažena Křížová Odbor cestovního ruchu

Trendy cestovního ruchu v roce 2006 Devizové příjmy cestovního ruchu – 113,1 mld. Kč (5,0 mld. USD, 4,0 mld. EUR) Podíl devizových příjmů na HDP – 3,5% Podíl devizových příjmů na exportu – 5,3% Počet zahraničních hostů v hromadných ubytovacích zařízeních – 6,4 mil. osob Počet přenocování zahraničních hostů v hromadných ubytovacích zařízeních – 20,1 mil. nocí Průměrná doba pobytu zahraničních hostů v hromadných ubytovacích zařízeních – 4,1 dne

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Pozitiva • Specializace produktů cestovního ruchu – stoupající zájem o etnoturistiku, tradice, lidovou architekturu, hudbu, tanec, řemesla a jiné projevy lidové kultury jako specifický diferenciační znak splývajících a mísejících se kultur. • Návaznost lidové kultury na další produkty cestovního ruchu v oblasti destinační nabídky takřka ve všech ohledech (krajina, přírodní památky, lázně, hrady a zámky, městské památkové rezervace, církevní a duchovní turistika, aktivní a poznávací turistika, ale také doprovodné programy pro kongresový a incentivní turistický ruch): o jako hlavní produkt (etnoturistika, ekoturistika…) o jako hlavní produkt (kulturně poznávací turistika) o jako doprovodný program (lázeňství, aktivní pobyty, rekreace) o jako doprovodný/hlavní program (církevně a nábožensky orientované programy) o jako doprovodný program (kongresová a incentivní turistika) • Logická návaznost na rostoucí trendy agroturistiky, cykloturistiky a další „měkké” produkty cestovního ruchu.

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Možnost napojení na příhraniční a mezinárodní produkty cestovního ruchu (včetně toho, že součástí většiny našich festivalů a přehlídek jsou také zahraničí soubory z celého světa). • Lidová kultura a folklór – nedílný obraz kultury turistické destinace. • Systémová spolupráce a synergie mezi projekty lidové kultury a managementy turistických destinací a cestovních kanceláří resp. agentur a dalšími poskytovateli služeb v cestovním ruchu. • Snižování sezónnosti cestovního ruchu v ČR. • Zvyšovat atraktivitu České republiky jako různorodé destinace, a podporovat tak potřebnou snahu o zvýšení návštěvnosti mimo Prahu.

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Negativa Možnost negativní zpětné vazby mezi poptávkou cestovního ruchu a nabízenou prezentací lidové kultury a její komerční deformace. Vytváření nekvalitních projektů a prezentace lidové kultury turistům, tzv. negativní „foklorizace”, deformovanéa degradující produkty za účelem krátkodobého komerčního prospěchu. V konečném důsledku pak takové projekty poškozují klienta a de facto celou destinaci. Toto ohrožení lze rovněž charakterizovat jako ztrátu autenticity lidové kultury a její uzpůsobení komerčním produktům. Paradox dobrého marketingu a propagace (například folklorního festivalu) a nedostatku doprovodných služeb cestovního ruchu (dopravní dostupnost, ubytovací kapacity v potřebné kvalitě, stravování, jazykové znalosti „Import” folklorních prezentací do Prahy (často ve výše uvedené deformované podobě sloužící výhradně komerčním zájmům)

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Předpoklady: Silný potenciál lidové kultury pro cestovní ruch: počet akcí (festivaly, přehlídky…) počet uměleckých souborů vzestup prezentace lidových řemesel, jejich přehlídek a prodeje výrobků počet skanzenů a dalších památek lidové architektury rozvoj péče o udržení gastronomických tradic Existence potenciálních koordinátorů národních a mezinárodních aktivit lidové kultury Odborné znalosti, zodpovědnost, osobní entuziasmus a zkušenosti pořadatelů a účinkujících v oblasti lidové kultury. Velké a relativně celoplošné pokrytí České republiky jak z hlediska místopisu, tak z hlediska pořádání akcí – festivalů a přehlídek. Při kvalitním a zodpovědném managementu mohou produkty lidové kultury pro cestovní ruch odpovídat potřebným požadavkům udržitelného rozvoje a navazovat na další produkty v této oblasti.

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Realita Nedostatek know-how pro napojení prezentace lidové kultury na dynamicky se rozvíjející cestovní ruch a jeho produkty jak samostatně, tak jako součást širších programových a poznávacích produktů. Nedocenění většiny cestovních kanceláří a agentur této specifické nabídky a jejich neschopnost aktivně vytvářet nové produkty pro klientelu. Nedostatek finančních prostředků pořadatelů (a správců památek) na účinnou regionální, národní a mezinárodní propagaci a moderní marketing. Z toho vyplývá i nedostatek profesionálních pracovních sil vyčleněných pro tuto činnost a nedostatečná specializace pracovníků, kteří by se systematicky věnovali marketingu v návaznosti na cestovní ruch. Despekt vůči cestovnímu ruchu spojený s oprávněnými obavami z komercializace lidové kultury. Nedostatek navazující infrastruktury pro cestovní ruch (ubytování, stravování, dopravní dostupnost). Absence systematické podrobnější statistiky návštěvnosti folklorních akcí a nových spotřebitelských průzkumů v této oblasti (kvalita, spokojenost, náměty, poptávka apod.). Leckde je navíc takové měření téměř nemožné (například tam, kde se nevybírá vstupné). Statistiku vede Folklorní sdružení ČR Další sledování pak probíhají v Ústavu lidové kultury na akcích pořádaných ve Strážnici. Nedostatečný moderní marketing a propagace tohoto kulturního dědictví (a nedílné součásti i současného života občanů České republiky) na všech úrovních – místní, regionální, národní i mezinárodní. Nedostatečně budované (a vnímané) image tradiční lidové kultury mimo silně tradiční oblasti nebo zainteresované skupiny občanů.

Význam folklóru a lidových tradic pro cestovní ruch v ČR Řešení: Podpora odborného vzdělávání v oblasti marketingu cestovního ruchu pro pracovníky z oblasti tradiční lidové kultury, kteří se specializují na cestovní ruch. Podpora výroby a distribuce metodických odborných dokumentů pro specializované pracovníky tradiční lidové kultury zaměřené na cestovní ruch. Podpora výroby propagačních materiálů na národní a mezinárodní úrovni. Podpora prezentace tradiční lidové kultury na národní a mezinárodní úrovni jako unikátní prvek destinace České republiky. Podpora projektů na spotřebitelský a marketingový výzkum a měření kvality. Nefinanční podpora

Zaměření Operačních programů 2007-13 Cíl Konvergence OP Doprava (ERDF + FS) Infrastruktura OP Životní prostředí (ERDF + FS) OP Podnikání a inovace (ERDF) Podnikání OP Výzkum a vývoj pro inovace (ERDF) OP RLZ a zaměstnanost (ESF) Lidské zdroje OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost(ESF) 7 x regionální OP (ERDF) Regionální intervence Integrovaný OP (ERDF) OP Technická pomoc (ERDF) Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Praha – 2x OP Cíl Evropská územní spolupráce 5 +1 +1

MF (Platební orgán) MMR (koordinátor NRPS) Evropská komise Konvergence (Cíl1) Region. konkurencesch. a zaměstnanost (Cíl 2) Evropská územ. spolupráce (Cíl 3) OP ŽP (MŽP) OP Konkurenceschopnost (ERDF) Meziregionální spolupráce OP Doprava (MD) OP Adaptabilita a zaměstnanost (ESF) Nadnárodní spolupráce OP Vzdělávání (MŠMT) CBC5 CBC2 CBC1 OP RLZ a zaměstnanost (MPSV) OP Podnikání a inovace (MPO) OP Výzkum a vývoj pro inovace (MŠMT, UV) IOP (MMR) ROP7 ROP2 ROP1 OP TP (MMR)

Podpora cestovního ruchu v České republice Integrovaný operační program (IOP) Prioritní osa 3 Národní podpora územního rozvoje Oblast intervence 3.1 – Národní podpora rozvoje cestovního ruchu Podporované aktivity: zavedení národního informačního a rezervačního systému zavádění a informační podpora národních a mezinárodních standardů ve službách cestovního ruchu (zahrnující zejména certifikace, manuály, metodiky, systémy, kontrola) podpora marketingu na národní úrovni a tvorby zdrojových databází prezentace a propagace kulturního a přírodního dědictví, kulturního průmyslu a služeb s využitím pro cestovní ruch na národní úrovni podpora prezentace České republiky jako destinace cestovního ruchu Finanční rámec intervence – 71 255 784 EUR (cca 2 mld. Kč)

Podpora cestovního ruchu v České republice Integrovaný operační program (IOP) Koneční příjemci podpory: organizační složky státu a jimi zřizované příspěvkové organizace nestátní neziskové organizace zájmová sdružení právnických osob s celorepublikovou působností v cestovním ruchu Řídící orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Zprostředkující subjekt: Centrum pro regionální rozvoj

Podpora cestovního ruchu v České republice Integrovaný operační program (IOP) Oblast intervence 3.2 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Budování a zefektivnění činností celostátně působících center indentifikace, dokumentace, uchování a využití kulturního dědictví ČR Odstranění disproporcí v oblasti poskytování služeb veřejné správy v oblasti kulturního dědictví a jeho zpřístupnění občanům Zlepšení využití potenciálu kulturního dědictví pro veřejnost Alokace 250 mil. Euro ZS – Ministerstvo kultury

Podpora cestovního ruchu v České republice Regionální operační programy Regionální operační programy jsou zpracovávány příslušnými regiony soudržnosti NUTS II. Řídící orgán: Regionální rady soudržnosti Oblast cestovního ruchu je v různé míře podporována všemi Regionálními operačními programy. Informace na webových stránkách: http://erkv.strukturalni-fondy.cz Finanční rámec intervence - v rámci celkové alokace fondu ERDF nadregionální operační programy bylo vyčleněno na rozvoj cestovního ruchu 18,4% tj. rámcově 23,7 mld. Kč.

Podpora cestovního ruchu v České republice Regionální operační programy

Podpora cestovního ruchu v České republice Regionální operační programy Podporované aktivity: Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury CR Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů CR Koneční příjemci: Kraje, obce organizace a obchodní společnosti zřizované a zakládané obcemi a kraji dobrovolné svazky obcí občanská sdružení (podle zákona č. 83/1990 Sb.) obecně prospěšné společnosti (podle zákona č. 248/1995 Sb.) církevní právnické osoby podnikající fyzické a právnické osoby nepodnikající fyzické a právnické osoby profesní organizace

Programové financování 2004-2006 rekapitulace Státní program podpory cestovního ruchu finanční alokace programu (2004-2006) státní rozpočet 580 mil. Kč Společný regionální operační program finanční alokace priority nadregionálního charakteru (2004-2006) státní rozpočet 517 mil. Kč ERDF 1 715 mil. Kč celkem 2 232 mil. Kč Operační program: Rozvoj lidských zdrojů finanční alokace Optaření 4.2 Specifické vzdělávání (2004 – 2006) celkem 240 mil. Kč JPD 3 Opatření 4.3 Rozvoj cestovního ruchu finanční alokace programu (2004 – 2006) celkem 180 mil. Kč

Podpora cestovního ruchu v České republice Operační program: Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Umožňuje čerpání prostředků z Evropského sociální fondu (ESF) na podporu projektů ekonomické a sociální soudružnosti Uznatelné náklady hrazeny 75 % z prostředků ESF, 25 % ze státního rozpočtu Kurzy jsou určeny pro mimopražské uchazeče (HDP Hlavního města Prahy převyšuje 75 % průměru EU) Specifické cíle pro oblast cestovního ruchu: zlepšení profesní přípravy a vzdělávání absolventů zaměřených na CR, pracovníků a podnikatelů vzdělávání odborníků na CR ve veřejné správě zkvalitnění regionálního marketingu a managementu CR

Podpora cestovního ruchu v České republice Operační program: Rozvoj lidských zdrojů Organizační struktura / hlavní činnosti: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) - Řídící orgán (ŘO) Zodpovědný za řízení a implementaci MMR odbor 73 – Konečný příjemce Předkládá projekty ŘO ke schválení Žádá ŘO o příspěvek ze Strukturálních fondů CzechTourism – Implementační agentura Připravuje témata vzdělávacích programů v souladu se schválenými projekty Administruje výběr dodavatelů programů Shromažďuje monitorovací data a informace

Podpora cestovního ruchu v České republice Operační program: Rozvoj lidských zdrojů Realizované tzv. systémové projekty OP RLZ: Školení a vzdělávání pracovníků v cestovním ruchu Odborná školení a vzdělávání pracovníků územní veřejné správy pro oblast cestovního ruchu Informace v cestovním ruchu Destinační management a vytváření produktů v cestovním ruchu Event marketing v cestovním ruchu

Návrh nové Koncepce státní politiky CR na období 2007 - 2013 Cílem je vytvořit strategický materiál, který bude účinným nástrojem podpory rozvoje cestovního ruchu v  ČR v příštím programovacím období EU a bude dostatečně reflektovat význam cestovního ruchu pro národní hospodářství České republiky. Odklad předložení dokumentu do vlády ČR do 30. června 2007. Důvodem odkladu předložení Koncepce je přehodnocení systému podpory cestovního ruchu a rozhodnutí o přesunu finančních prostředku z národní úrovně na úroveň regionální.

Děkuji Vám za pozornost www.mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz