FS/CF Česká republika Fond soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Možnosti spojení PPP a fondů EU v sektoru dopravy Ing. Olga Pokorná Ministerstvo dopravy, Odbor mezinárodních vztahů a EU Konference PPP 2004.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
FS/CF Česká republika Fond soudržnosti
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Public Private Partnership – PPP 2004 Možnosti získání příspěvků z fondů EU při realizaci PPP projektů v ČR  Ing. Olga Pokorná (Ministerstvo dopravy ČR)
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
1 Fond soudržnosti podpora dopravních projektů v České republice Ostravice, Hotel Sepetná, 16. března 2006 Dopravní projekty Fondu soudržnosti Jaroslav.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
IMPLEMENTACE PROJEKTŮ FONDU SOUDRŽNOSTI ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Řídící orgán Fondu soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Silnice nebo železnice
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
FONDY EU Programové období
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
ROP JV – informace o novém programovém období
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

FS/CF Česká republika Fond soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti

„ Aktivity Fondu soudržnosti, příprava nového programovacího období a rozvoj Moravskoslezského kraje“ Ostravice, hotel Montér „Fond soudržnosti jako nástroj politiky soudržnosti v letech a koordinace politiky soudržnosti v budoucím programovacím období“

Předvstupní nástroj ISPA určen pro: kandidátské státy od roku 2000 do okamžiku vstupu do EU, realizace do roku 2006 zaměřen na: velké infrastrukturní projekty v oblastech životního prostředí a dopravy (celkové náklady minimálně 5 mil. EUR) České republice se podařilo v letech 2000 – 2003 získat 411,3 mil. EUR (na projekty s celkovými náklady 889,2 mil. EUR)

Fond soudržnosti (Kohezní fond) zřízen: nařízením Rady č. 1164/94 jako doplňkový fond (nikoliv strukturální) k posílení hospodářské a sociální soudržnosti určen pro: země s nižším HDP než 90% průměru EU k umožnění jejich účasti v hospodářské a měnové unii (viz. Řecko, Irsko, Španělsko, Portugalsko) zaměřen na: velké infrastrukturní projekty v oblastech ŽP a dopravy (celkové náklady minimálně 10 mil. EUR) skupiny projektů, fáze jednoho projektu, technicky a finančně nezávislé vyloučeno: financování jednoho projektu ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Alokace finančních prostředků z Fondu soudržnosti pro ČR v letech 2004 – 2006: r. 2004: min. 282,7 MEUR (9,76%), max. 355,8 MEUR (12,28%), stř. hodnota 319,2 MEUR (11,02%) r. 2005: min. 237,2 MEUR, max. 298,4 MEUR, stř. hodnota 267,8 MEUR r. 2006: min. 317,3 MEUR, max. 399,2 MEUR, stř. hodnota 358,3 MEUR Celkem: min. 837,2 MEUR, max MEUR, stř. hodnota 945,3 MEUR

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Výše pomoci Společenství poskytované FS může činit nejvýše % veřejných či rovnocenných výdajů, včetně výdajů subjektů, jejichž činnosti probíhají v takovém správním nebo právním rámci, na základě čehož mohou být považovány za rovnocenné veřejným subjektům. Konkrétní výše pomoci je stanovena podle typu činnosti, která má být provedena. Jestliže je pomoc poskytnuta na projekt přinášející zisk, je stanoven objem výdajů, z něhož se vychází při výpočtu pomoci z fondu s přihlédnutím k zisku, který projekt původcům projektu přináší.

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Prostředky poskytnuté ČR do Fondu soudržnosti v letech 2004 – 2006: r. 2004: min. 152,2 MEUR, max. 191,6 MEUR, stř. hodnota 171,9 MEUR r. 2005: min. 127,7 MEUR, max. 160,7 MEUR, stř, hodnota 144,2 MEUR r. 2006: min. 170,9 MEUR, max. 215 MEUR, stř. hodnota 192,9 MEUR Celkem 2004 – 2006: min. 450,8 MEUR, max. 567,2 MEUR, stř. hodnota 509 MEUR

Fond soudržnosti (Kohezní Fond) dokumenty důležité pro implementaci Fondu soudržnosti v České republice ( Usnesení vlády č. 102/2002, 125/2004 Strategické dokumenty: Strategie FS - implementační systém Národní strategie FS pro dopravu Národní strategie FS pro ŽP Příručka Fondu soudržnosti Metodika finančních toků a kontroly strukturálních fondů a Fondu soudržnosti Operační manuál Fondu soudržnosti Manuály pracovních postupů řídícího orgánu, zprostředkujících subjektů, realizačních orgánů

Fond soudržnosti (Kohezní fond) systém realizace Fondu soudržnosti v ČR: žadatel: ŘSD a SŽDC (dopravní projekty); obce, města, vodárenské společnosti vlastněné obcemi, sdružení měst a obcí (projekty ŽP) realizační orgány: ŘSD a SŽDC (doprava); SFŽP ČR (ŽP) zprostředkující subjekty: MD (oddělení implementace fondů EU), MŽP (odbor integrovaného financování) řídící orgán: MMR- usn. vl. 102/2002 (odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti)

Fond soudržnosti (Kohezní fond) systém realizace Fondu soudržnosti v ČR: Pracovní skupiny: doprava, životní prostředí (krajské pracovní skupiny) Meziresortní Řídící výbor Fondu soudržnosti Monitorovací výbor: zástupci řídícího orgánu, realizačních orgánů, zprostředkujících orgánů, příjemce podpory, realizátorů akce

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Rozhodnutí Komise pro sektor životního prostředí vydaná v roce 2004: Na projekty z oblasti životního prostředí je vyčleněna částka €. Tato částka bude rozdělena mezi 10 následujících projektů: Karviná - rozšíření kanalizace € Odkanalizování a čištění odpadních vod v povodí řeky Radbuzy € Karlovy Vary - regionální vodohospodářský projekt € Příbram - úprava čističky odpadních vod € Plzeň - doplnění vodohospodářské infrastruktury města € Břeclavsko - rekonstrukce a výstavba vodohospodářské infrastruktury v povodí řeky Dyje € Zlepšení kvality vod horního povodí řeky Moravy - 1. fáze € Rekonstrukce úpravny vody a čistírny odpadních vod a rekonstrukce a dokončení kanalizace v povodí Lužické Nisy € Rozšíření kanalizace v aglomeraci Beroun € Klatovy - čisté město €

Fond soudržnosti (Kohezní fond Rozhodnutí Komise pro oblast dopravy vydaná v roce 2004: Na projekty z oblasti dopravy je z Fondu soudržnosti vyčleněna částka €. Tato částka bude rozdělena mezi 4 následující projekty: Dálnice D1 - úsek Kroměříž východ - Kroměříž západ € Rychlostní komunikace R48 Dobrá - Tošanovice - Žukov, 2. etapa Tošanovice - Žukov € Obchvat Prahy, úsek 514 Lahovice - Slivenec € Modernizace traťového úseku Červenka - Zábřeh na Moravě €

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Rozhodnutí Komise pro oblast technické pomoci vydaná v roce 2004: Na projekty z oblasti technické pomoci je z Fondu soudržnosti vyčleněna částka €. Tato částka bude je přidělena jedinému projektu: Technická pomoc Řídícímu orgánu FS € Projekty FS 2004 celkem: eur Kč (tj. při kursu Kč/eur )

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Rozhodnutí Komise pro sektor životního prostředí vydaná v roce 2005: Na projekty z oblasti životního prostředí je z Fondu soudržnosti vyčleněna částka €. Tato částka bude rozdělena mezi 10 následujících projektů: Střední Pomoraví – výstavba a rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury, dostavba a rekonstrukce kanalizace a rek. ČOV – EUR Čistá horní Úpa EUR Zlepšení kvality vod v oblasti soutoku řek Bečvy a Moravy EUR Šlapanicko-Čistá Říčka a Rakovec EUR Labe-Loučná (CCI 2005CZ16CPE006) - K(2005) EUR Novostavba veřejné splaškové kanalizace a objektu ČOV v Kravařích EUR Mladoboleslavsko-čištění a odkanalizování odpadních vod EUR Zajištění kvality pitné vody ve vodárenské soustavě jihozápadní Moravy - region Třebíčsko EUR Rekonstrukce a výstavba vodohospodářské infrastruktury v okrese Vyškov EUR Zlepšení kvality vody v řece Cidlině a jejích přítocích EUR.

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Rozhodnutí Komise pro oblast dopravy vydaná v roce 2005: Na projekty z oblasti dopravy je z Fondu soudržnosti vyčleněna částka €. Tato částka bude přidělena 1 projektu: Optimalizace železniční trati Plzeň – Stříbro EUR Projekty FS 2005 celkem: EUR Kč (tj. při kursu Kč/eur )

Fond soudržnosti (Kohezní fond) Alokace finančních prostředků z Fondu soudržnosti pro ČR v letech 2007 – 2013 (podle původního, dosud neschváleného rozpočtu EU) Každoroční příjmy z evropských fondů určené pro Českou republiku při střední hodnotě cca 110 mld Kč (při kurzu 1€/ 29,20 Kč) Z toho každoročně pro Fond soudržnosti cca 1/3, tj. 36,6 mld Kč Celkem: každoročně pro FS téměř 4x více než za období

Ing. Radka Bučilová ředitelka odboru Řídícího orgánu Fondu soudržnosti Kontakt: tel.: Děkuji za pozornost