Rozvoj středního školství v Moravskoslezském kraji Mgr. Věra Palková náměstkyně hejtmana kraje pro školství, sport a tělovýchovu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
KONCEPCE NÁSTAVBOVÉHO STUDIA porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 17. prosince 2008.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Středočeský kraj Česká republika
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Odborné školství a další vzdělávání v Libereckém kraji KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 10. listopadu 2011.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Projekt Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky I CZ.1.07/1.3.00/
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Bc. Magdalena Zábranská
KVALITA rozvojový program kraje
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor regionálního rozvoje/odd. evropských dotací.
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Setkání kariérových poradců
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

Rozvoj středního školství v Moravskoslezském kraji Mgr. Věra Palková náměstkyně hejtmana kraje pro školství, sport a tělovýchovu

Rozvoj školství - aktuální témata 1.Optimalizace škol 2.Podpora technických a řemeslných oborů 3.Využívání strukturálních fondů 4.Zvyšování kvality vzdělávání

Optimalizace škol Východiska Předimenzovaná stávající síť a kapacity středních škol všech zřizovatelů v MSK Soulad dlouhodobých záměrů v oblasti vzdělávání České republiky a kraje a spolupráce MŠMT s jednotlivými kraji prostřednictvím Asociace krajů ČR Negativní demografický vývoj (dle projekce ČSÚ zejména letých):

Východiska optimalizace Předimenzovaná stávající síť a kapacity základních a středních škol všech zřizovatelů v MSK

Optimalizace škol Základní atributy racionalizačních záměrů Institucionální a oborová racionalizace sítě škol po okresech a v etapách Průběžná jednání s řediteli dotčených škol, na úrovni obecních samospráv a ve výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost zastupitelstva kraje, příp. s dalšími sociálními partnery Rozhodovací procesy zřizovatele v orgánech kraje (RK, ZK)

Optimalizace škol - cíle přizpůsobit kapacity a strukturu škol demografickému vývoji dotvářet strukturu oborů vzdělání v závislosti na uplatnění jejich absolventů a požadavcích trhu práce při zajištění dostatečně široké nabídky oborů vzdělání zlepšovat stavebně technický stav objektů škol v návaznosti na snížení rozsahu spravovaného majetku efektivněji vynakládat finanční prostředky kraje a státu vytvořit racionální a efektivní síť škol a školských zařízení poskytujících kvalitní vzdělávání a školské služby

Vývoj počtu příspěvkových organizací zřizovaných MSK v oblasti školství Zdroj: výroční zprávy MSK /ÚIV/

Vývoj počtu příspěvkových organizací zřizovaných MSK v oblasti školství

Optimalizační změny u příspěvkových organizací zřizovaných MSK v oblasti školství účinné v období od do Počet sloučení/ splynutí Počet převodů na obec/církev Změna počtu příspěvkových organizací Střední škola Mateřská škola Základní škola Základní umělecká škola11- 2 Dětský domov20- 2 Domov mládeže10- 1 Středisko volného času01- 1 Jazyková škola20- 2 Celkem

Podpora technických a řemeslných oborů Probíhá v souladu se stávajícím Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy MSK cíle Podpora rozvoje odborného vzdělávání a tří opatření Podpora rozvoje technického vzdělávání, Modernizace odborného vzdělávání a Rozvoj spolupráce škol se zaměstnavateli Připravovaný Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy MSK 2012 v tomto trendu pokračuje navrhovaným cílem Podpora odborného vzdělávání ve spolupráci se sociálními partnery Rozvojový program kraje Podpora málopočetných tříd s obory požadovanými trhem práce - realizován již třetím rokem, dosud školám přiděleny prostředky ve výši 12 mil. Kč

Podpora technických a řemeslných oborů Globální grant MSK v rámci OP VK „Zvyšování kvality ve vzdělávání v MSK II“ - výzva z 05/2011 v oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání zaměřena výhradně na zlepšování podmínek pro výuku technických, přírodovědných oborů a řemesel, včetně zvyšování motivace žáků ke vzdělávání a na spolupráci institucí počátečního vzdělávání s aktéry na trhu práce (částka alokovaná pro výzvu je 220 mil. Kč)

Regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko Regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko - Prioritní osa 2 Podpora prosperity regionu, oblast podpory 2.1 Infrastruktura veřejných služeb, dílčí oblast Rozvoj infrastruktury pro vzdělávání - vyhlášeny 4 výzvy, a to na Modernizaci výuky (doporučeno k financování 71 záměrů za cca 322 mil. Kč) a Oborová centra Realizované krajské projekty (oborová centra) Vybavení oborových center – dřevoobráběcí CNC stroje (cca 30,1 mil Kč) Centra technického vzdělávání na Bruntálsku (cca 57,6 mil. Kč) Multifunkční posluchárny (cca 16,5 mil. Kč) Modernizace škol ve stavebnictví (cca 50,2 mil. Kč) ELEKTROTECHNICKÁ CENTRA (cca 41,4 mil. Kč).

Regionální operační program NUTS II Moravskoslezsko Probíhající krajské projekty Mechatronika (cca 48 mil. Kč) Multifunkční velkoprostorové odborné učebny – Gastrocentra (cca 11 mil. Kč) Podpora přírodovědných předmětů (cca 10 mil. Kč) Diagnostické nástroje, ICT a pomůcky pro speciálně pedagogická centra (cca 12 mil. Kč) Diagnostické nástroje, ICT a pomůcky pro pedagogicko- psychologické poradny (cca 10 mil. Kč)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajské a partnerské projekty TIME (tréninkové, inovační, metodické a edukační týmy škol poskytujících střední odborné vzdělání) (cca 14,9 mil. Kč) Vytváření pozitivního sociálního prostředí ve školách (cca 5,8 mil. Kč) Zkvalitnění systému péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v Moravskoslezském kraji (Integrace2) (cca 14,2 mil. Kč) Centra integrované podpory v MSK a podpora vzdělávání žáků se speciálními potřebami (cca 14 mil. Kč) Systémová podpora edukace moderní historie a výchovy k občanství ve školách Moravskoslezského kraje (Program dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků s využitím výsledků testování v programu KVALITA) (cca 9,7 mil. Kč, kraj je finančním partnerem).

Zvyšování kvality vzdělávání Podpora z rozpočtu MSK Rozvojový program kraje KVALITA - mezi kraji ojedinělý program se realizuje od roku 2004 (celkem vynaloženo téměř 8 mil. Kč), cílem je podpora zvyšování kvality poskytovaného vzdělávání prostřednictvím dlouhodobého a systematického sledování a hodnocení výsledků vzdělávání žáků Dotační program MSK Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji – vyhlašován a realizován v letech , každoročně rozdělována částka cca 20 mil. Kč Nová maturita 2011 v Moravskoslezském kraji V posledních ročnících středních škol a konzervatoří u oborů vzdělání s maturitní zkouškou bylo celkem žáků, z toho žáků v nástavbovém studiu (údaje ze statistických výkazů k ; čísla nezahrnují žáky škol, které jsou zřizovány ministerstvy) Týká se 144 škol

Nejúspěšnější školy v MSK - gymnázia Gymnázium, které se umístilo první v pořadí v rámci celé ČR, získalo skóre 238,36 Pozn.: do porovnání bylo zahrnuto 1188 z celkového počtu 1262 škol POŘADÍ ŠKOLYŠKOLA ZŘIZOVATELSKÓRE V KRAJIV ČRNÁZEVSÍDLO 115Wichterlovo gymnáziumČs. exilu 669/16 Ostrava - Poruba MSK203, Gymnázium Olgy Havlové M. Majerové 1691 Ostrava - Poruba MSK200, Jazykové gymnázium Pavla Tigrida G. Klimenta 493/3 Ostrava - Poruba MSK196,00

Nejúspěšnější školy v MSK - SOŠ Střední škola s nejlepším umístěním v rámci celé ČR zaujala 76. příčku v pořadí a získala skóre 180,04 Pozn.: do porovnání bylo zahrnuto 1188 z celkového počtu 1262 škol POŘADÍ ŠKOLYŠKOLA ZŘIZOVATELSKÓRE V KRAJIV ČRNÁZEVSÍDLO 1247Střední průmyslová škola Zengrova 822/1 Ostrava– Vítkovice MSK165, Střední škola kpt. Jasioka 635/50 HavířovMSK164, Obchodní akademie Palackého 123 Frýdek- Místek MSK162,36

Děkuji Vám za pozornost a přeji hezký den.