Ježíš – jméno, nad každé jméno!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Jak se dělá exegeze Text Kontext (historický, literární) Struktura
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Neboj se mít zájem o druhé!. Neboj se mít zájem o druhé „…na strach musí být dva, jeden, který strach nahání a druhý, který se bojí…“ (jeden nestačí)
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Setrvávání v Kristu Evangelium Janovo 15,1-8. Otec – vinař Syn – vinný kmen Ratolest – učedník.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Dosáhni cíle!.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Křesťanství vznik a podstata.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Jediná možnost začít znovu
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
OBĚTI A MODLY AC Rousínov, Kázání: „Oběti a modly“ V současném moderním světě je obrovské nepochopení významu OBĚTI Většinou tím rozumíme:
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
♫ Zapněte reproduktory ♫ Zapněte reproduktory Pokračujte kliknutím.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
1. Moudrosti poklad z nebe | je Slovo Boží nám, | jímž k poznání nám sebe | podává Pán Bůh sám. | Však plné zjevení | je v Kristu Boží tváře | k našemu.
Matoušovo evangelium.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
MENE TEKEL UFARSIN 3. POSLOUPNOST 1.Bůh 2.Rodina 3.Církev 4.Zaměstnání 5.Národ 6.Obnova společnosti.
DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
D V E Ř.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Poznání Boží vůle.
Transkript prezentace:

Ježíš – jméno, nad každé jméno! Jesua (Jehošua) – hebr. Hospodin je spása Kristus (hebr. Mášíach) – pomazaný, mesiáš Filipským 2:6 Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, 7 nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka 8 se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži. 9 Proto ho Bůh vyvýšil nade vše a dal mu jméno nad každé jméno, 10 aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno - na nebi, na zemi i pod zemí 11 a k slávě Boha Otce každý jazyk aby vyznával: Ježíš Kristus jest Pán.

Ježíš – jedno s Otcem Otec – Já jsem, který jsem Ježíš – Já jsem…. je Bohem, který skutečně je, existuje, slyší, vidí, jedná ….. je Bohem, který nemůže být ničím jiným, než čím je – byl, je a bude kdykoliv, kdekoliv, pro kohoholiv stejně skvělý!!! Ježíš – Já jsem…. Jan 14:11 Věřte mi, že já jsem v Otci a Otec ve mně Jan zjevuje sedm (plnost) charakteristik Ježíše

Ježíš – chléb života Jan 6:35 Ježíš jim řekl: "Já jsem chléb života; kdo přichází ke mně, nikdy nebude hladovět, a kdo věří ve mně, nikdy nebude žíznit. ….53 Ježíš jim řekl: "Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život. po nakrmení zástupů lidí chlebem a rybami Ježíš má moc naplnit fyzické potřeby hlavně chléb pro duchovní život – je to podmínka života lidé se snaží naplnit život – skutečné naplnění je v Kristu

Ježíš – světlo světa Jan 8:12 Ježíš k nim opět promluvil a řekl: "Já jsem světlo světa; kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života." po setkání s cizoložnou ženou, kterou chtěli kamenovat následně uzdravuje slepého od narození světlo je podmínkou a symbolem života tma je symbolem smrti, nebezpečí a problémů život ve světle je život v poznání pravdy, ve znalosti směru a cíle života

Ježíš – dveře Jan 10:9 Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mne, bude zachráněn, bude vcházet i vycházet a nalezne pastvu. Ježíš je východem z temnoty (smrti) – království satana Ježíš je vstupem do světla (života) – Boží království Rozhodnutí, zda vejdeš záleží na Tobě!

Ježíš – dobrý pastýř Jan 10:11 Já jsem dobrý pastýř. Dobrý pastýř položí svůj život za ovce.. Já jsem dobrý pastýř; znám své ovce a ony znají mne, naplnění Žalmu 23 a Iz 40,11 – Hospodin jako pastýř dobrý pastýř položí svůj život – Ježíšova oběť na kříži dobrý pastýř – ochrana, bezpečí, láska, péče…… Ježíš chce, abychom měli život v hojnosti

Ježíš – vzkříšení a život Jan 11:25 Ježíš jí řekl: "Já jsem vzkříšení i život. Kdo věří ve mne, i kdyby umřel, bude žít. Lazar byl v hrobě a Ježíš ho vzkřísil Ježíš má moc na smrtí a životem Ježíš – jediná cesta k věčnému životu Ježíš u hrobu Lazara plakal a stejně je zarmoucen nad ztracenými

Ježíš – cesta, pravda a život Jan 14:6 Ježíš mu odpověděl: "Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Cesta – úzká cesta k věčnému životu (dává směr a cíl) Pravda – pevný bod v relativním světě (světlo života) Život – zdroj života, záruka věčného života

Ježíš – pravý vinný kmen Jan 15:1 "Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou mou ratolest, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla hojnější ovoce. strom poznáme po ovoci – stejně i člověka Ježíš je kmen – zdroj života my jsme ratolesti naroubované na kmen bez kmenu (vztahu s Ježíšem) nemůžeme žít a nést dobré ovoce

Abyste uvěřili, že Ježíš je Kristus Jan 20:30 Ještě mnoho jiných znamení učinil Ježíš před očima učedníků, a ta nejsou zapsána v této knize.31 Tato však zapsána jsou, abyste věřili, že Ježíš je Kristus, Syn Boží, a abyste věříce měli život v jeho jménu. Jan zjevuje Ježíšův charakter - znalost o Ježíši nestačí potřebuješ víru v Ježíše jako mesiáše, abys byl spasen potřebuješ následovat Ježíše celým svým srdcem Nevěř v malého boha, ale velké Božího syna Ježíše Krista!