Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ"— Transkript prezentace:

1 DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ
2017 Luboš Patočka

2 Jan 1,9: 9 Bylo tu pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, to přicházelo na svět.
Efezským 5,14: 14 neboť všechno, co je zjevováno, je světlo. Proto praví: ‚Probuď se ty, kdo spíš, a vstaň z mrtvých, a zazáří ti Kristus.‘ 

3 1. CO JE TO DUCHOVNÍ SPÁNEK?
Duchovní spánek je, když lidé nepřicházejí ke světlu, ale zůstávají v temnotě. Bez světla není možné posoudit, jestli a kolik toho konají zlého. Jan 3,20: 20Neboť každý, kdo jedná zle, nenávidí světlo a nepřichází ke světlu, aby jeho skutky nebyly odhaleny. 

4 Duchovní probuzení je, když lidé přicházejí ke světlu a nechávají to světlo prostupovat svoji duši (srdce), aby jejich duši to světlo pročišťovalo a zajišťovalo tak, že skutky, které budou konat budou vykonány v Bohu. Jan 3,21: 21 Kdo však činí pravdu, přichází ke světlu, aby se ukázalo, že jeho skutky jsou vykonány v Bohu.“

5 2. DUCHOVNÍ SPÁNEK VERSUS DUCHOVNÍ SMRT
U neznovuzrozených nevěřících se nepřicházení ke světlu a život v temnotě nazývá duchovní smrt. U znovuzrozených věřících se nepřicházení ke světlu a život v temnotě nazývá duchovní spánek. Ale obojí je žití života pod příkrovem duchovní temnoty.

6 3. CO NENÍ DUCHOVNÍ PROBUZENÍ?
Duchovní probuzení nemá nic společného s náboženskou horlivostí pro Boha: Římanům 10,2 2 Neboť jim vydávám svědectví, že mají horlivost pro Boha, ale ne podle pravého poznání.  I náboženští vedoucí včetně apoštola Pavla před obrácením prokazovali náboženskou horlivost, která ale nebyla podle Boha. (Filipským 3,6) Duchovní probuzení nemá nic společného s náboženskými skutky: Filipským 3,3-4: Neboť pravá obřízka jsme my, kteří sloužíme v Duchu Božím, chlubíme se Kristem Ježíšem a nespoléháme na sebe..

7 4. PODSTATA DUCHOVNÍHO PROBUZENÍ
Podstatou duchovního probuzení je život zůstávání v Ježíši: Jan 15,3-4 4 Vy jste již čistí pro slovo, které jsem vám pověděl. Zůstaňte ve mně a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstává-li v révě, tak ani vy, jestliže nebudete zůstávat ve mně.  Skutky, které jsou vykonány jako výsledek zůstávání v Ježíši jsou skutky, které jsou vykovány z Boha a v Bohu. Jejich zdrojem je světlo, resp. život obsažený v tom světle.

8 5. PRAVIDLA OSOBNÍHO DUCHOVNÍHO PROBUZENÍ
Pravidla osobního duchovního probuzení jsou pravidla zůstávání v Ježíši: a) Efektivní osobní Biblické studium b) Osobní efektivní modlitební život c) Vřelý vztah k spoluvěřícím bratřím a sestrám d) Vřelý vztah s Pánem Ježíšem, Otcem a Duchem svatým

9 6. ZÁVAŽNÉ DŮSLEDKY SETRVÁVÁNÍ V DUCHOVNÍM SPÁNKU
Jan 15,1-2: 1 „Já jsem ta pravá vinná réva a můj Otec je hospodář. Každou ratolest ve mně, která nenese ovoce, odstraňuje, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla hojnější ovoce. 6 Jestliže někdo ve mně nezůstává, bude jako ta ratolest vyvržen ven a uschne; pak je shromažďují a házejí do ohně, a hoří.

10 Lukáš 13,6-9: 6-9 Říkal toto podobenství: „Kdosi měl na své vinici zasazený fíkovník. I přišel na něm hledat ovoce, ale nenalezl.  Řekl vinaři: Hle, po tři léta přicházím a hledám ovoce v tomto fíkovníku, a nenalézám. Vytni jej tedy! Proč kazí i tu zem?  On mu odpověděl: ‚Pane, ponech ho i tento rok, až jej okopám a pohnojím, neponese-li snad ovoce příště; jestliže ne, vytneš jej. ‘“

11 Zjevení 3,1-6: Andělu sboru v Sardách napiš: ‚Toto praví ten, který má sedm duchů Božích a sedm hvězd: Znám tvé skutky; máš jméno, že žiješ, ale jsi mrtvý. Buď bdělý a upevni to, co ještě zbývá a je na umření, neboť jsem nenalezl tvé skutky úplné před mým Bohem. Připomínej si, jak jsi mé slovo přijal a slyšel, zachovávej je a učiň pokání. Neprobudíš-li se, přijdu jako zloděj, a nebudeš vědět, v kterou hodinu na tebe přijdu. Máš však v Sardách několik osob, které neposkvrnily svá roucha; ti budou se mnou chodit v bílých šatech, protože jsou toho hodni. Kdo vítězí, takto se bude oblékat do bílých šatů a jeho jméno nevymažu z knihy života, nýbrž vyznám je před svým Otcem a před jeho anděly.


Stáhnout ppt "DUCHOVNÍ SPÁNEK A PROBUZENÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google