BIBLICKÝ RŮŽENEC tajemství světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Neboj se mít zájem o druhé!. Neboj se mít zájem o druhé „…na strach musí být dva, jeden, který strach nahání a druhý, který se bojí…“ (jeden nestačí)
Sobota je více než víkend
Kdy to bylo stvořeno?
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
Křest a znovuzrození Herľany
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
SOBOTA.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
BIBLICKÝ RŮŽENEC bolestná tajemství
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Velikonoční příběh Ilustrace Henry Martin Copyright © 2005
MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Kde mají původ Velikonoce?
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Věřím v Svatých obcování
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

BIBLICKÝ RŮŽENEC tajemství světla Každé tajemství je vyjádřeno jednou scénou Před modlitbou „Otče náš“ přečteme tajemství příslušného desátku Před každým „Zdrávas Maria“ čteme parafráze nebo citace biblického textu, které se postupně zobrazují (nevkládá se již tajemství) BIBLICKÝ RŮŽENEC tajemství světla © České katolické biblické dílo

JEŽÍŠ BYL POKŘTĚN V JORDÁNU

Jan kázal: Obraťte se, neboť se přiblížilo království nebeské. Lidé chodili k Jordánu, dávali se křtít a vyznávali své hříchy. Já vás křtím vodou k obrácení. Ale ten, který přijde po mně, je mocnější než já. On vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. Ježíš přišel z Galileje k Jordánu, aby se dal pokřtít.

Jan řekl: Já bych měl být pokřtěn od tebe, a ty přicházíš ke mně! Nech, ať se to nyní stane, neboť tak je to třeba, abychom zcela splnili Boží vůli. Jakmile byl Ježíš pokřtěn, vystoupil hned z vody. Otevřelo se nebe a viděl Duha Božího jako holubici, jak se snáší a sestupuje na něj. Toto je můj milovaný Syn, v něm jsem nalezl zalíbení.

JEŽÍŠ ZJEVIL V KÁNĚ SVOU BOŽSKOU MOC

Byla svatba v galilejské Káně a byla tam Ježíšova matka. Na tu svatbu byl pozván také Ježíš a jeho učedníci. Došlo víno. Ježíšova matka řekla: Nemají už víno. Co mi chceš, ženo? Ještě nepřišla má hodina. Udělejte všechno, co vám řekne!

Stálo tam šest velkých kamenných džbánů na vodu. Naplňte džbány vodou! Teď naberte a doneste správci svatby. Každý člověk předkládá nejdříve dobré víno, a teprve až se hosté podnapijí, víno horší. Tys však uchoval dobré víno až do této chvíle. To byl v galilejské Káně počátek znamení, která Ježíš vykonal. Tím zjevil svou slávu a jeho učedníci v něj uvěřili.

JEŽÍŠ HLÁSAL BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ A VYZÝVAL K POKÁNÍ

Obraťte se, neboť se přiblížilo království nebeské. Kdo se bude řídit přikázáními, bude v nebeském království veliký. Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují. Když dáváš almužnu, ať neví tvoje levice, co dělá tvoje pravice. Shromažďujte si poklady v nebi, kde je rez ani mol nekazí.

Hledejte nejprve Boží království a všechno ostatní vám bude přidáno. S nebeským královstvím je to jako s kvasem, který vše prokvasí. Mezi narozenými z ženy není nikdo větší než Jan. Ten nejmenší v Božím království je větší než on. Já jsem král. Já jsem se proto narodil a proto jsem přišel na svět, abych vydal svědectví pravdě. Moje království není z tohoto světa.

JEŽÍŠ ZJEVIL NA HOŘE PROMĚNĚNÍ SVOU SLÁVU

Ježíš vzal s sebou Petra, Jakuba a Jana a vyvedl je na vysokou horu. Byl před nimi proměněn, jeho tvář zazářila jako slunce a jeho šat zbělel jako světlo. Ukázal se Mojžíš a Eliáš, jak s ním rozmlouvají. Petr řekl: Pane, je dobře, že jsme tady. Když ještě mluvil, zastínil je najednou světlý oblak.

Toto je můj milovaný Syn, v něm jsem nalezl zalíbení, toho poslouchejte! Učedníci padli tváří k zemi a velmi se báli. Ježíš přistoupil, dotkl se jich a řekl: Vstaňte, nebojte se! Pozdvihli oči a neviděli nikoho, než samotného Ježíše. Nikomu nic o tom vidění neříkejte, dokud Syn člověka nebude vzkříšen z mrtvých.

JEŽÍŠ USTANOVIL EUCHARISTII

Kam chceš, abychom ti šli připravit velikonoční večeři? Jděte do města a potkáte člověka, který ponese džbán vody. Mistr vzkazuje: Kde je pro mne místnost, ve které bych mohl se svými učedníky jíst velikonočního beránka? On vám ukáže velkou horní světnici. Tam nám připravte večeři. Učedníci nalezli všechno tak, jak jim řekl.

Když byli u jídla, vzal chléb, pronesl požehnání, lámal a dával jim. Vezměte, toto je mé tělo. Potom vzal kalich, pronesl díkůvzdání, podal jim ho a pili z něho. Toto je má krev, krev smlouvy, která se za vás prolévá. Už nikdy nebudu pít z plodu révy až do toho dne, kdy ho budu pít v Božím království.

PŘIPRAVILO: ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO ZDRÁVAS KRÁLOVNO PŘIPRAVILO: ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO www.biblickedilo.cz