Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE"— Transkript prezentace:

1 MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Když se Panna Maria zjevila ve Fatimě, vybízela děti, aby se modlily růženec. Sama také měla růženec v rukou. Z toho vidíme, že tato modlitba je Panně Marii velmi milá, zvláště od dětí. Je to krásný „věnec růží“, který uvíjíme Matce Boží. Každé Zdrávas, Maria je jako vonná růže. Po deseti je k sobě vážeme a do každé z nich vložíme vzpomínku ze života Pána Ježíše a jeho Matky.

2 MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE
Růženec pomáhá zachovat i věroučné znalosti. Kardinál J. Meisner vzpomíná, co odpověděl poutníkům z Ruska: Ukázal jsme jim křížek růžence: „Na něm se modlíme Vyznání víry - zde je shrnuto to, co věříme. A pak následují tři perly: Víra, naděje, láska. To je to, co žijeme. A pak přichází ke slovu, jakoby navléknut na šňůrku, celý Nový Zákon: Tajemství Božího vtělení v radostném růženci, (tajemství Ježíšova veřejného působení v růženci světla), tajemství utrpení a Kristova vykoupení v bolestném růženci a tajemství našeho dovršení ve slavném růženci.“ Jeden z ruských poutníků vzal růženec do ruky a řekl: „Tak zde mám opravdu celou katolickou víru v jedné ruce!“ Ano, v jediné ruce měl plnost naší víry.“

3 TAJEMSTVÍ RADOSTNÉHO RŮŽENCE
…kterého jsi z Ducha svatého počala… …se kterým jsi Alžbětu navštívila… …kterého jsi v Betlémě porodila… …kterého jsi v chrámě obětovala… …kterého jsi v chrámě nalezla…

4 Kterého jsi Panno z Ducha Svatého počala.
Anděl, kterého poslal Bůh, byl archanděl Gabriel. Gabriel znamená: „Boží Síla“. Panna Maria nepochybovala o pravdivosti slov anděla, ale ptala se jen na způsob - jak se to stane.

5 Kterého jsi Panno z Ducha Svatého počala.
Bůh nenechal nás lidi samotné. Přišel k nám, protože nás miluje a protože chce stále zůstávat s námi. On přichází také k tobě, když chceš žít spolu s ním.

6 Kterého jsi Panno z Ducha Svatého počala.
Maria řekla: „Hle, služebnice Páně.“ Dělej to jako Maria: Uvažuj, co Bůh od tebe žádá a učiň vše, co ti ukazuje jako svou vůli. Ptej se: „Pane, co chceš, abych učinil?“

7 Se kterým jsi Panno sv. Alžbětu navštívila.
Když přijímáme Ježíše ve Svatém přijímání a máme ho rádi, dokážeme ho přinášet druhým, jako Panna Maria Alžbětě. Ještě si všimněme: Panna Maria je první zvěstovatelkou - přináší Ježíše druhým. Měla pevnou víru. Zachariáš pro slabou víru oněměl - nemohl příchod Ježíše ohlašovat.

8 Se kterým jsi Panno sv. Alžbětu navštívila.
Musíme se ale za druhé modlit, abychom pro ně vymodlili pomoc Ducha svatého, aby Ježíše dokázali poznat a přijmout jako Alžběta a Jan Křtitel.

9 Se kterým jsi Panno sv. Alžbětu navštívila.
Také musíme vědět, že když se nám něco podaří, máme za to chválit Boha a děkovat mu jako to uměla Panna Maria ve své modlitbě Magnifikat.

10 Kterého jsi Panno v Betlémě porodila.
Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby bylo po celém světě provedeno sčítání lidu. Všichni se šli dát zapsat, každý do svého města, kde se narodil. Protože sv. Josef pocházel z Betléma, musela Panna Maria se svatým Josefem jet do Betléma (Beth-lehem = dům chleba). Ježíš později ustanoví Eucharistii, kde se pro nás stane chlebem života.

11 Kterého jsi Panno v Betlémě porodila.
Svatý Lukáš říká, že v hostinci pro ně nebylo místo. Kdyby Lukáš chtěl říci jen to, že se do hostince už nikdo nevejde, řekl by pouze, že tam nebylo místo; připojuje však pro ně. Když přes velikonoční svátky přicházelo do Jeruzaléma velmi mnoho poutníků, bývalo město také přeplněné, a přeci si tam všichni našli místečko na přenocování. Panna Maria a sv. Josef našli místo jen v jedné stáji.

12 Kterého jsi Panno v Betlémě porodila.
Pane Ježíši, modlíme se za naše blízké a všechny lidi, aby nepromeškali chvíli, kdy se u nich budeš chtít narodit. Aby se nestalo, že by u nich pro Tebe a Tvoji Svatou Matku nebylo místo. Aby byli otevření jako pastýři a nepodlehli pýše jako ti, kteří Tvé narození ani nezpozorovali.

13 Kterého jsi Panno v Chrámě obětovala.

14 Kterého jsi Panno v Chrámě nalezla.

15 Zdrávas Královno


Stáhnout ppt "MODLITBA SVATÉHO RŮŽENCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google