Život v obecenství – Zpověď

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
1. Jezu Kriste, štědrý kněže, | s Otcem, Duchem jeden Bože, | štědrost tvá je naše zboží | z tvé milosti.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Hřích působí destrukci, otroctví, smrt, ale….
1. Jak šťastný den, | kdy pozbaven | byl hříchu jsem | tvou krví jen, | můj Jezu! | Smím teď životem | jít blaze již, | neb spasen jsem. | Šťastný den,
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
Křest a znovuzrození Herľany
Záleží na tom, čemu věřím?
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Bezpečný sbor. Jak důležitý je pro člověka pocit bezpečí?
Dosáhni cíle!.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Křesťanství.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Obstát na bitevním poli
Ježíšova velekněžská modlitba I
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Radost mi vrátila Golgata
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Motivace křesťanského jednání
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
1. Haleluja! Lidé slyšte! | Bůh nám svého Syna daroval. | Pro nás hříšné narodil se, | aby v našich srdcích pokojem | a láskou | kraloval. | Bůh svět miloval,
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Život v obecenství – Zpověď Dietrich Bonhoeffer: Život v obecenství – Zpověď

Dietrich Bonhoeffer 4. 2. 1906 - 9. 4. 1945 německý luterský farář a teolog Vyznávající církve, pro svoji účast v odboji proti Hitlerovi popraven. 1935 – 37 ředitelem tajného teologického semináře ve Finkenwalde, píše Život v obecenství.

Proč zpověď? Jakub 5,16 Kdo zůstává sám se svými zlými skutky, zůstane úplně sám. Obecenství „zbožných“ nikomu nedovolí být hříšníkem. Ale milost evangelia říká: Jsi hříšník, velký, nenapravitelný hříšník a nyní předstup jako hříšník před svého Boha, který tě miluje. Přísloví 23,6

Zmocnění ke zpovědi Následovníci PJK jsou zmocněni, aby naslouchali vyznání hříchů a odpouštěli hříchy v Jeho jménu. Jan 20,23 církev a bratr se nám stali milostí bratr - znamení pravdy a milosti bratrská zpověď

Zpověď jako průlom Ve zpovědi dochází k průlomu k obecenství Žalm 107,16 Ve zpovědi dochází k průlomu ke kříži Ve zpovědi dochází k průlomu do věčného života 2.Kor 5,17 Př 28,13 Ve zpovědi dochází k průlomu k jistotě

Zpověď jako milost To, že můžeme vyznat hřích bratrovi, je milost. Komu se zpovídat? Každý křesťan může být zpovědníkem Zpovědníkem nečiní životní zkušenosti, ale pouze zkušenost kříže. Psycholog na mě hledí jako by Bůh nebyl, bratr mě vidí před soudícím a milosrdným Bohem v kříži Ježíše Krista.

Zpověď a Večeře Páně Zpověď jako příprava k VP Chceme přijímat tělo a krev Páně jako smíření s Bohem a lidmi. Zvěstování odpuštění a rozhřešení jeden druhému ve jménu JK = ujištění, JISTOTA Den VP- den radosti, smíření, sjednocení

Úskalí zpovědi Zpovědníkem pro všechny nemá být pouze jeden bratr Zpověď jako zbožný skutek = výmysl ďábla. Zpověď pouze jako nabídka Boží milosti a odpuštění Zpověď jako skutek = smrt Zpověď jako zaslíbení = život Cíl a důvod zpovědi: ODPUŠTĚNÍ HŘÍCHŮ

Zpovědník Kdo tedy smí vyslechnout naši zpověď? Ten, kdo sám žije pod křížem. Myšlenka: "Proto, když vás vyzývám ke zpovědi, vyzývám vás, abyste byli křesťany." (Martin Luther, Velký katechismus) Máš ve sboru někoho, komu jsi ochoten se vyzpovídat? Jaký by to měl být člověk?

„Církev nesmí být ponořena do svého vlastního náboženství, ale má sloužit světu. Má následovat vzor Ježíše Krista.“