Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Reformace Téma : Německá refermace

2 Německá reformace

3 Náboženské a sociální hnutí.
Je to úsilí o reformu (nápravu) církve. Církev procházela krizí a reformace se snažila o její vyřešení (rozpor mezi slovy a činy). Po dovršení reformace se církev rozpadla na protestanty a katolíky.

4 Reformátoři nesouhlasili s bohatstvím duchovních představitelů.
Tvrdili, že by měli žít v chudobě. Dále odsuzovali boje ve jménu církve. Byli proti odpustkům. Odpustek = odpuštění za hříchy.

5 Wikimedia Commons. Indulgence[online]. 2005 [cit. 2012-01-29]
Wikimedia Commons. Indulgence[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na

6 Nespokojenost s církví hlavně v Německu.
Důvod: Papež Lev X. vlastnil až třetinu veškeré půdy v Německu. Půdu chtěla šlechta a snažila se ji získat. Bouří se i měšťané, chtějí lacinější církev. Wikimedia Commons. Pope-leo10[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na

7 Začátek Reformace Roku 1517 – teolog, kazatel a profesor Martin Luther vystoupil proti odpustkům. Sepsal proti nim 95 tezí (článků) a přibil je na vrata kostela. Sepsal je v latině, ale během 14 dnů byli přeloženy do němčiny a rozšířili se do celého Německa. To mělo za důsledek, že se proti Lutherovi postavila celá církev v čele s papežem.

8 Luther sepsal základní principy svého učení.
Zpochybnil úlohu církve coby prostředníka mezi člověkem a bohem. Hlavní autoritou by měl být bůh, ne církev. Odsuzoval celibát a oženil se. Odmítal papeže jako hlavu církve, odmítal zpověď a církevní majetek.

9 Zavedl přijímání podobojí.
Zavedl bohoslužby v národním jazyce. Za Lutherem stála i šlechta. Musel se před církví skrývat v Sasku. Začal zde překládat Nový Zákon do němčiny.

10 Roku 1522 založil Lutheránskou církev
Luther byl představitelem umírněné reformace.

11 Martin Luther (1483 –1546) Wikimedia Commons. Martin Luther by Lucas Cranach der Ältere[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na Wikimedia Commons. Martin Luther 2[online] [cit ]. Dostupné pod licencí   Creative Commons - na

12 RADIKÁLNÍ REFORMACE Reformační myšlenky spojeny s bojem proti feudalismu. 1524 – 1526 tzv. selská válka. Hlavními aktéry byli venkované. Před válkou vznikali tajné spolky sedláků, chtěli odstranit nevolnictví, zrušit desátky, svobodný lov, rybolov a těžbu dřeva svobodná volba faráře atd.

13 R. 1525 vznikl program za sjednocení Německa (zrušení cla, sjednocení míry a váhy).
R byli sedláci za velkých ztrát poraženi. Tím selská válka skončila. Prohra hlavně díky špatné organizaci a nejednotě, chyběla jim podpora měst a šlechta se postavila proti nim. Po válkách dochází k tzv. „druhému nevolnictví“ = zvyšování roboty a zákaz stěhování.

14 Boje v Německu pokračovali
Boje v Německu pokračovali. Tentokrát je vedla šlechta proti panovníkovi. Ze začátku měl panovník navrch, ale nakonec musel ustoupit a roku 1555 byl přijat Augsburský mír (Čí země, toho náboženství ).

15 Závěrečné otázky Proti čemu protestovali reformátoři?
Kdo stál v čele německé reformace a jak na sebe poprvé upozornil? Jaké byli zásady jeho učení? Jak dopadla radikální reformace?


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011"

Podobné prezentace


Reklamy Google