Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_18_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Pracovní právo.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Pracovní právo. Pohovor
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Zákon o sociálním podnikání
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti

Agentury práce FO nebo PO zajišťují práci jako zprostředkovatelé – zajištění práce mezi podnikem a zaměstnancem zajišťují agenturní zaměstnání – „pronajímání“ svých zaměstnanců podniku - Jedná se o fyzické nebo právnické osoby, které mají k činnosti zprostředkování zaměstnání povolení - Agentury práce poskytují dvě skupiny činností, a to: - zprostředkovávají zaměstnání mezi zaměstnanci a podniky – příjem mají z toho, pokud je uzavřena smlouva mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tak většinou dva jeho měsíční platy je provize pro agenturu - Mají své zaměstnance, které pronajímají podnikům – většinou v dělnických profesích, pokladní,… - zaměstnanec je pracovníkem agentury, od které má také příjem, agentura fakturuje za pronájem zaměstnance příslušnému podniku

Zaměstnanec fyzická osoba starší 15 let (výjimka umělci, př.: herci – speciální právní úprava) musí mít pracovněprávní subjektivitu = mít zaměstnanecká práva a povinnosti občané EU – stejné právní podmínky zaměstnání jako občané ČR cizinci (občan z 3. země) – mohou být zaměstnaní, jestliže mají v ČR: povolení k pobytu povolení k zaměstnání Úprava § 6 zákoníku práce Zaměstnanec = fyzická osoba starší 15 let – musí mít způsobilost k pracovněprávním úkonům – den nástupu do práce však nesmí předcházet dni ukončení povinné školní docházky Pokud se jedná osobu mezi 15 – 18 rokem – nutný souhlas rodičů Nesmí mít uzavřenou dohodu o hmotné odpovědnosti, nesmí pracovat v noci a přesčas,…

Zaměstnanec je chráněn zákoníkem práce, tzn Zaměstnanec je chráněn zákoníkem práce, tzn. → pokud je ustanovení ve smlouvě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem neurčité, při sporu soud použije výklad pro zaměstnance nejpříznivější Stejně jako občanský zákoník ochraňuje spotřebitele, zákoník práce ochraňuje zaměstnance Pokud bude spor mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a bude u soudu, zaměstnanec bude ve výhodě

Práva a povinnosti zaměstnance: musí plnit příkazy zaměstnavatele musí dodržovat předpisy o bezpečnosti práce a ochraně zdraví při práci může žádat prošetření povinností zaměstnavatele u příslušné kontrolní organizace má právo na mzdu, odškodnění za pracovní úraz,…

Zaměstnavatel Jedná se o: Právnickou osobu Fyzickou osobu Stát která má právní subjektivitu a uzavírá se zaměstnancem smlouvu k výkonu práce a přiděluje mu úkoly Úprava § 7 zákoník práce Fyzická osoba – zaměstnám paní na úklid nebo hlídání dětí, podnikatel zaměstná člověka Stát – zaměstnává např. úředníky, učitele Právní subjektivitu – mít práva a povinnosti vzniká u fyzické osoby narozením – zaměstnavatelem může být tedy i malé dítě (v zastoupení osoby, která má způsobilost k právnímu jednání) – jedná se např.: dítě zdědí firmu a tím na něho přechází práva a povinnosti z pracovně-právních vztahů

každý zaměstnavatel může mít jakýkoliv počet zaměstnanců zaměstnavatel musí zajistit ROVNÉ ZACHÁZENÍ se všemi zaměstnanci: stejné pracovní podmínky stejné odměňování za práci stejná odborná příprava zakázána jakákoliv diskriminace – ať přímá (př.: sexuální obtěžování) nebo nepřímá (př.: rasová, věková, pohlaví) Diskriminace přímá – sexuální obtěžování, pronásledování, rozdílné zacházení Diskriminace nepřímá – raději přijmu muže než ženu, rasová, náboženská, věková, pohlaví

Práva a povinnosti zaměstnavatele: vyplácet mzdu v termínu dávat příkazy k práci dodržovat bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci dodržovat právní normy rovné zacházení se všemi zaměstnanci právo na odvedenou práci od zaměstnanců právo vyžadovat dodržování předpisů od zaměstnanců

Odborová organizace sdružení zaměstnanců zřízené v podniku pro hájení zájmů zaměstnanců a vyjednávání pracovních podmínek mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem zřizovány spíše ve větších podnicích v jednáních zastupují, jak své členy, tak i nečleny - Listina základních práv a svobod zakládá právo svobodně se sdružovat s jinými na ochranu svých hospodářských a sociálních zájmů

společné problémy → nutná dohoda mezi nimi jeden podnik může mít i více odborových organizací (př.: pro odměňování, pro pracovní podmínky): společné problémy → nutná dohoda mezi nimi nedohodnou-li se → směrodatné stanovisko odborové organizace s největším počtem členů NENÍ MOŽNÉ OMEZOVAT počet odborových organizací zaměstnavatelem - Žádná odborová organizace nesmí být také zvýhodňována

Založení odborové organizace: mohou ji založit nejméně 3 občané, z nichž alespoň jeden musí být starší 18 let nutné sepsat návrh na vznik odborové organizace doručení návrhu na Ministerstvo vnitra ČR vznik odborové organizace → den následující po doručení návrhu a registraci na Ministerstvu vnitra - Odborová organizace musí být zapsána na Ministerstvu vnitra

Práva odborových organizací: vyjednávat na základě – kolektivních smluv kontrolovat dodržování pracovněprávních předpisů (zejména o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, mzdové předpisy) vstupovat na pracoviště a vyžadovat od zaměstnavatelů informace a podklady a podávat návrhy na zlepšení pracovních podmínek

Zaměstnavatel je povinen s odborovou organizací projednávat: Pracovní podmínky (př.: rozvržení pracovní doby, rozsah práce přesčas, odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání, okamžité zrušení pracovního poměru, hromadné propouštění, zamýšlené reorganizace a opatření,…) Ekonomické podmínky, zřizování fondů, informace o fungování podniku, …

Zaměstnanec – může předkládat své návrhy odborové organizaci a má právo být informován o průběhu vyjednávání se zaměstnavatelem

Spory mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací → rozhodují soudy nesouhlas zaměstnanců = stávka nesouhlas zaměstnavatele = výluka - Často se jedná o rozhodčí řízení