Smlouvy s developery Obecná východiska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Pronájem nebo prodej objektu bývalé základní školy č.p Kamenný vrch v Chomutově.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Podpora de minimis Praha, MŠMT 2011
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pojem přeměna obchodní společnosti
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Státní organizace.
Příjmy z kapitálového majetku
Rozhodování 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
31 Základní typy zdravotnických systémů
STÁTNÍ FONDY.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Digitální učební materiál
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Územní plán s prvky regulačního plánu
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Smlouvy s developery Obecná východiska Arnika 2017

O co jde? Spojení soukromých a veřejných zájmů - PPP Rozsáhlá výstavba přináší do území řadu problémů Doprava Kanalizace Školství Zdravotnictví Sociální služby Dostupné bydlení

Odpovědnost investorů vůči společnosti CSR Investor platí Kompenzace negativních dopadů developerské činnosti Úhrada nákladů, které by jinak musely být vynaloženy z veřejných prostředků Rozdělení zisku developera, který plyne ze zhodnocením pozemku (změnou plánu, územním rozhodnutím)

Podle čeho? Stavební zákon NOZ

Co obec může poskytnout? ČAS Infrastruktura – rychlé připojení Participace Eliminace sporů Včasné dohodnutí podmínek

Co obec nesmí poskytnout? Změnu územního plánu Územní a jiná rozhodnutí – závazek k tomu, že budou vydána Ovlivňovat hlasování zastupitelů Finanční účast by obec měla zvažovat velmi opatrně (veřejná podpora, veřejné zakázky) – obecně by se ze strany obce mělo jednat o bezúplatné plnění

Přínos pro obec Materiální plnění Finanční plnění

Materiální plnění Obec musí znát své deficity Co? Praha – mapa chybějící infrastruktury (IPR) Co? Školy Domovy pro seniory Parky Silnice Kanalizace MHD Adaptační opatření Sociálně dostupné bydlení aj.

Finanční Obtížnost stanovení „vzorce“ Musí být účelově vázané Transparentně investované

Zajištění závazků developera Musí být kvalitně dohodnuto Finanční záruky Smluvní pokuty

Kdo uzavírá? Obec v samostatné působnosti Rada Mělo by zastupitelstvo – vyhradit Musí být stanoveny minimálně podstatné náležitosti Podpis starosta

Rizika Veřejná podpora - nutno důsledně sledovat, zda nejsou naplněna kriteria pro nedovolenou veřejnou podporu Činnost developera ale při plnění smlouvy nesměřuje k hospodářské soutěži, ale k naplnění veřejných zájmů Mít předem stanovená otevřená a demokratická pravidla pro všechny Je třeba zkoumat 4 základní kritéria definice veřejné podpory (zřejmě nebude u malých a středních projektů): podpora je poskytnuta státem nebo z veřejných prostředků podpora zvýhodňuje určité podniky nebo určitá odvětví podnikání a je selektivní je ovlivněn obchod mezi členskými státy a je narušena nebo hrozí narušení soutěže.

Rizika Veřejné zakázky a koncese Zákon č. 134/2016 Sb.

Rizika Zánik podnikatelského subjektu Musí být důsledně ošetřeno ve smlouvě Co se stane, pokud zanikne bez nástupce Riziko s tím spojené

Smlouvy v Praze Chybí jasná pravidla – pro MČ i investory Nutno stanovit, co v Praze chybí – mapa infrastrukturních deficitů Nutno stanovit vzorec výpočtu, pokud půjde o plnění finanční Připravuje se metodika

Příklady smluv – „velká Praha“ Praha 4 – Krč – metro D a výstavba v okolí (Iniciální rámcová dohoda 2016) Smíchov City – Memorandum –duben 2017 Masarykovo nádraží – Penta – září 2017

Příklady smluv - MČ Praha 3 – Červený Dvůr – 2014 Praha 3- 2016 – Nádraží Žižkov – Central Group Praha Satalice – 2015 – Obytný soubor Za školkou Praha 7- 2016 – Marina Island Praha Libuš – Pelti - 2014

Tento projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí