Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Úřad práce České republiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Ukazatele kvality Atributy kvality.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Charakteristika primární péče
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Principy fungování spolku BISON
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Diagnostika dítěte předškolního věku
PEČOVATELSKÁ SLUŽBA PLASY
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

§ 2 Základní zásady (1) Každá osoba má nárok na bezplatné poskytnutí základního sociálního poradenství (§ 37 odst. 2) o možnostech řešení nepříznivé sociální situace nebo jejího předcházení.

§ 2 Základní zásady (2) Rozsah a forma pomoci a podpory poskytnuté prostřednictvím sociálních služeb musí zachovávat lidskou důstojnost osob. Pomoc musí vycházet z individuálně určených potřeb osob, musí působit na osoby aktivně, podporovat rozvoj jejich samostatnosti, motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace, a posilovat jejich sociální začleňování. Sociální služby musí být poskytovány v zájmu osob a v náležité kvalitě takovými způsoby, aby bylo vždy důsledně zajištěno dodržování lidských práv a základních svobod osob.

Přínos zákona pro uživatele: Právo vlastní volby. Možnost individuálního přizpůsobení obsahu služby ve smlouvě s poskytovatelem. Jistoty pro osoby pečující. Právo na informace od obcí. Právo na zapojení se do střednědobého plánování rozvoje soc.služeb.

Přínos zákona pro poskytovatele soc.služeb Zákonná opora pro široký sortiment poskytovaných soc.služeb. Jasné vymezení činností, které tvoří náplň jednotlivých služeb. Právo na úhradu některých soc.služeb a pravidla v úhradách. Právo na zapojení se do střednědobého plánování rozvoje soc.služeb. Právo požádat o dotaci ze státního rozpočtu na poskytování sociálních služeb.

Formální obsah zákona úvodní ustanovení(předmět úpravy,zásady,pojmy….) příspěvek na péči - podmínky, výše, nároky… sociální služby – druhy, formy, činnosti, podmínky poskytování.. inspekce poskytování soc.služeb. mlčenlivost

Formální obsah zákona-pokračování Financování sociálních služeb. Správní delikty. Předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka. Předpoklady pro výkon činnosti v sociálních službách. Společná, přechodná a závěrečná ustanovení.

Nejvýraznější změny,které zákon přinesl DRUHY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UŽIVATEL DOSTÁVÁ V HOTOVOSTI PŘÍSPĚVEK A SLUŽBY SI „NAKUPUJE“ ČÁSTEČNÉ NAROVNÁNÍ PODMÍNEK PRO POSKYTOVATELE SOC.SLUŽEB PŘECHOD NĚKTERÝCH PRAVOMOCÍ NA OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ

„Od nového zákona očekávám jistotu,že se o moje dítě někdo dobře postará,až já nebudu mít sílu. Že bude někde v blízkosti dostupná možnost najít vhodnou službu.“ (cit.z dotazníku SKOKu)