Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domy na půl cesty ve středočeském kraji

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domy na půl cesty ve středočeském kraji"— Transkript prezentace:

1 Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Jakub Šlajs a Jakub Marek KÚSK

2 Domy na půl cesty Kolín – Barry a spol. (5 lůžek)
Beroun – Červený kříž (6 lůžek) Kralupy nad Vltavou – Farní Charita (13 lůžek) Benešov – Cerpos (12 lůžek) Celková kapacita pro Středočeský kraj 36 lůžek

3

4 Domy na půl cesty dle zákona §58 106/2008
(1) Domy na půl cesty poskytují pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, popřípadě pro osoby z jiných zařízení pro péči o děti a mládež, a pro osoby, které jsou propuštěny z výkonu trestu odnětí svobody nebo ochranné léčby. Způsob poskytování sociálních služeb v těchto zařízeních je přizpůsoben specifickým potřebám těchto osob. (2) Služba podle odstavce 1 obsahuje tyto základní činnosti: a) poskytnutí ubytování, b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, c) sociálně terapeutické činnosti, d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí.

5 Osoby opouštějící dětské domovy
Počet osob opouštějící Ústavní zařízení ve Středočeském kraji pro školní rok 2017/18 je 127. Počet osob ubytovaných v domovech na půl cesty – 41 v roce 2017 Celková obložnost Domů na půl cesty ve středočeském kraji do 50% (ta je různá od 95% po 9% u různých uživatelů). Průměrná délka pobytů je 118 dní. Pouze deset ze 40 ubytovaných bylo 18 až 19 let zbytek uživatelů bylo starší. Od roku 2007 se ve Středočeském kraji zrušilo 6 domů na půl cesty.

6 Potencionální důvody nevyužívání Domů na půl cesty
Osoby z dětských domovů nechtějí využít další instituce, protože doufají, že se budou mít dobře „na vlastních nohou“. Díky ekonomické situaci si lépe hledají práci s ubytováním a služba pro ně není potřebná. Umístění domů na půl cesty není příliš šťastné. V místě, kde je služba, nemají zázemí či rodinu. Osoby odcházející z dětských domovů se stěhují do Prahy. V Praze obložnost v domovech na půl cesty za rok 2017 byla 78%. Osoby z dětských domovů nejdříve zkouší se uchytit v původní rodině, teprve pak vyhledávají sociální služby. Osoby vycházející z dětských domovů nemají dostatek informací, nebo mají tyto informace zkreslené.

7 Domy na půl cesty návrh vize pro střední Čechy
Ochrana osob odcházející z ústavní výchovy před zkušeností bezdomovectví, vězení nebo zneužívání drog. Vést ke samostatnému životu bez další státní podpory. Služba rozvíjí kvalifikačních dovedností, které vedou k uplatnění na trhu práce (tj: možnost dokončení školy). Zaměstnanci spolupracují s dětskými domovy a pravidelně navštěvují potencionální zájemce o službu v rámci sociálního šetření, kde navozují důvěru mezi cílovými zájemci a službou dům na půl cesty. Domy na půl cesty mohou přijímat také v kritických případech nezletilé osoby starší 15 let a osoby do 26 let bez zkušenosti ústavní péče. Služba pracuje komunitně s okolím uživatele a pomáhá rozvinout vhodné mezilidské vztahy a dále získat práci a komerční bydlení. Pokoje, kde je služba poskytována, slouží k ubytování nejvýše 2 osob a nejvíce odpovídají samostatnému bydlení. Doba ubytování je prodlužována individuálně na základě individuálního plánování.

8 Na co se ptáme? Kam jde zbytek těch 127 osob propuštěných z dětských domovů za rok? Proč není využito více lůžek u středočeských u domů na půl cesty? Je potřeba této služby? Jakým způsobem zajistit přechod osob odcházející z dětského domova na život mimo ústavní výchovu bez ohrožení bezdomovectvím, drogovou závislostí a kriminálem?


Stáhnout ppt "Domy na půl cesty ve středočeském kraji"

Podobné prezentace


Reklamy Google