Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého."— Transkript prezentace:

1 Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková,
Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji“ číslo CZ /0.0/0.0/15_007/ Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

2 Cíl setkání Představení vize v oblasti podpory seniorů a vize rozvoje daných druhů služeb Karlovarského kraje na období připravovaného SPRSS (2018 – 2020) Vytvořit prostor pro diskusi nad jednotlivými body rozvoje

3 Význam vize pro jednotlivé druhy sociálních služeb
Cíle rozvoje jednotlivých druhů sociálních služeb s ohledem na zajištění potřeb cílové skupiny na území Karlovarského kraje Vize reaguje na: - zjištění z analytických podkladů a zjištění v rámci Karlovarského kraje – KÚ KK, Obce, Multidisciplinární setkání, poskytovatelé služeb, výzkumy atd. a dále např. výzkum TAČR

4 Vize Karlovarský kraj prostřednictvím efektivně fungující sítě sociálních služeb a spolupráce s návaznými subjekty včasně identifikuje rizikové společenské jevy a nabízí podporu osobám v nepříznivé sociální situaci při řešení jejich potřeb s ohledem na podporu jejich samostatnosti, soběstačnosti a sociální začlenění. Prvotním smyslem a cílem sociálních služeb je návrat osob k ekonomické aktivitě a nezávislosti na sociálním systému.

5 Základní principy Sociální služby jsou poskytovány osobám v nepříznivé sociální situaci, kterou není možné řešit pomocí veřejných služeb, jiných běžných služeb a přirozených zdrojů. Poskytování musí vést k řešení nepříznivé sociální situace Sociální služba je poskytována přednostně uživatelům v jejich přirozeném/domácím prostředí Poskytování sociální služby je řízeno potřebami uživatelů Sociální služby podporují uživatele v samostatném a nezávislém životě s cílem předcházet či zamezit jeho sociálnímu vyloučení, popř. navrátit jej do běžného života

6 Prioritní oblast senioři - Strategický cíl
Umožnit seniorům v nepříznivé sociální situaci setrvat v přirozeném domácím prostředí, zůstat součástí komunity, ke které náleží a co nejvíce zachovat své role a společenské vazby. Senioři získávají včasnou a potřebnou podporu zejména ve své komunitě. Získávají pomoc, pokud ji potřebují, ve svém bydlišti, je jim poskytnuta taková míra podpory, která je nezbytná, aby mohli žít běžným způsobem života svých vrstevníků. Podporou seniorů se proto rozumí i podpora členů rodiny a blízkých osob, které o ně v jejich přirozeném prostředí pečují, vytváření spolupráce s návaznými zdravotními službami a dobrovolnickými organizacemi a jinými organizacemi k zajištění bezpečí a prevence osamělosti.

7 Oblast senioři - Dílčí cíl 1
Podpora života Seniorů v domácím prostředí včetně zajištění bezpečí a prevence možných důsledků osamělosti Pro setrvání seniorů v domácím prostředí jsou v Karlovarském kraji k dispozici sociální služby péče terénního a ambulantního charakteru. Poskytováním těchto sociálních služeb v kombinaci s veřejnými službami a přirozenými zdroji osoby tzn. podpora rodiny či blízkých a možností využití odlehčovacích služeb popř. přechodných pobytů, je umožněno osobě zůstat ve svém přirozeném prostředí. Zároveň jsou vyhledávány osoby, které jsou ohrožené sociálním vyloučením z důvodu ohrožení příjmovou chudobou.

8 Oblast senioři - Dílčí cíl 2
Zajištění podpory seniorům s nejvyšší mírou závislosti, kteří nemohou setrvat v domácím prostředí Pobytová zařízení umožňují pomoc uživatelům s nejvyšší mírou podpory, kterým nemůže být zajištěna pomoc v domácím prostředí a to i s ohledem na zajištění jejich bezpečnosti v průběhu dne např. u osob ve středním a pozdním stadiu demence. Prostředí a způsob podpory uživatelů včetně odborných přístupů podporuje samostatnost a soběstačnost uživatelů včetně jejich schopnosti o sobě rozhodovat a zachovat si vazby se svými blízkými i komunitou, ke které náleží.

9 Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl
Zkvalitňování poskytování služeb v celoročních pobytových zařízeních sociálních služeb včetně úpravy prostředí a zajištění vybavení rehabilitačními a kompenzačními pomůckami Cílem opatření je posilování odborných kompetencí pracovníků celoročních pobytových služeb k podpoře lidí s vysokou mírou závislosti na péči druhé osoby. Úpravy prostředí pro poskytování sociálních služeb v návaznosti na odstranění bariér a podporu samostatnosti a soběstačnosti uživatelů a zajištění kvality jejich života při poskytování péče včetně zajištění potřebných kompenzačních a rehabilitačních pomůcek

10 Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl
Transformace celoročních pobytových zařízení Sociálních služeb Realizace transformace pobytových zařízení pro cílovou skupinu senioři (domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem) je vázána na podporu tohoto procesu z národní úrovně.

11 Oblast systémových opatření - Dílčí cíl
Podpora pečujících osob včetně podpory spolupráce mezi sociálními službami a pečujícími osobami a veřejnými opatrovníky Jde o podporu aktivit směrovaných na pečující osoby v oblasti vzdělávání, získávání informací či usnadnění života při péči o svého blízkého.

12 Oblast systémových opatření - Dílčí cíl
Zajištění dlouhodobé podpory osob s poruchou orientace či jiných psychickým onemocněním, který není s ohledem na jejich způsob života možné poskytnout službu Domova se zvláštním režimem pro osoby s demencí Jde o podporu osob v seniorském i produktivním věku, jejichž situace vyžaduje dlouhodobou podporu pomocí sociální služby spojenou se zajištěním a podporou v oblasti bydlení. Těmto osobám není s ohledem na jejich způsob života možné poskytnout služby domova se zvláštním režimem pro osoby trpící syndromem demence.  Naplnění dílčího cíle bude zajištěno skrze: Seznámení se s existujícími modely řešení situace dané cílové skupiny Výběrem vhodného modelu řešení situace těchto osoby Pilotním ověřením vybraného řešení

13 Oblast systémových opatření - Dílčí cíl
Zajištění dlouhodobé podpory osob s trvalým vážným neurologickým onemocněním popř. vážným smyslovým postižením Jde o podporu osob produktivním věku s vážným neurologickým onemocněním obvykle degenerativního charakteru a osob s vážným poškozením centrální nervové soustavy obvykle v důsledku úrazu, jejichž stav vyžaduje zajištění nepřetržité péče po celý den. Dílčí cíl bude naplněn pomocí zřízení domova pro osoby se zdravotním postižením, který bude zaměřen na tuto cílovou skupinu. Charakter zařízení, prostorové řešení a vybavení včetně odbornosti pracovníků bude odpovídat potřebám dané cílové skupiny.

14 Společné charakteristiky pro všechny druhy sociálních služeb
Poskytovatel informuje veřejnost a zájemce o službu na svých internetových stránkách o své činnosti v souladu s Regionální kartou Karlovarského kraje v rozsahu oblastí potřeb a témat. Témata mohou být vyjádřená např. uvedením příkladů potřeb, které jsou službou podporovány. Poskytovatel zjišťuje potřeby osob v rozsahu Regionální karty Karlovarského kraje, poskytuje poradenství a odpovídající podporu doplňující přirozené zdroje a veřejné služby v rozsahu, který vyplynul ze zjišťování potřeb. Poskytovatel poskytuje základní poradenství žadatelům o službu. Pokud žadatel nesplňuje podmínky pro poskytování služby, nabízí vhodné řešení jeho sociální situace pomocí jiných sociálních nebo veřejných služeb. Návrh/doporučené vhodné řešení zaznamenává v evidenci odmítnutých žadatelů.


Stáhnout ppt "Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého."

Podobné prezentace


Reklamy Google