VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Výchovná opatření Zák. č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Sociálně právní ochrana dětí (SPOD) Cílové skupiny, orgány SPOD, činnosti SPOD.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Úřad práce České republiky
Správa sociálního zabezpečení
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Správa sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hledáme klíč k právům dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sociálně právní ochrana dětí
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0618 Šablona: 2/1 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE314 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: 13. 12. 2013 Třída: 2.VS

Ochrana dětí a mladistvých Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Sociálněprávní ochrana, orgány ochrany, nezletilé dítě, linka bezpečí Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

Právní úprava Vnitrostátní úprava: Mezinárodní prameny: Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, dále jen SPO Z. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, dále jen NOZ Mezinárodní prameny: Úmluva o právech dítěte Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí Úmluva o ochraně dětí a spolupráce při osvojení

Pojem Sociálně-právních ochrana dětí je chápána zejm. jako: ochrana práv dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jmění, působení směřující k obnovení narušených funkcí rodiny. Toto je výčet pouze demonstrativní (dle SPO), neboť ochranu práv a oprávněných zájmů dítěte nalezneme i v dalších oblastech práva (občanské, pracovní, trestní atd.).

Orgány zajišťující výkon ochrany Krajské úřady Obecní úřady s rozšířenou působností Obecní úřady Ministerstvo práce a sociálních věcí Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Komu je ochrana určena Nezletilým dětem bez ohledu na státní občanství dítěte. Ochrana je poskytnuta jakémukoli dítěti, které se ocitne na území ČR. Především jsou to děti, které ochranu potřebují.

Okruh dětí, kterým je ochrana určena rodiče dětí zemřeli, rodiče neplní povinnosti plynoucí z rodičovské zodpovědnosti nebo nevykonávají nebo zneužívají svá rodičovská práva, děti byly svěřeny do výchovy jiné fyzické osoby než rodičům, a tato osoba neplní povinnosti plynoucí ze svěření dítěte do její výchovy,

děti výrazně zanedbávají školní docházku, nepracují, i když nemají dostatečný zdroj obživy, požívají alkohol nebo návykové látky, živí se prostitucí, spáchaly trestný čin nebo opakovaně nebo soustavně páchají přestupky nebo jinak narušují občanské soužití, děti opakovaně se dopouštějící útěků od rodičů nebo od jiných osob odpovědných za výchovu dítěte,

děti, na kterých byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, svobodu, jejich lidskou důstojnost, mravní vývoj nebo jmění, nebo je podezření ze spáchání takového činu, děti, které jsou na základě žádostí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte opakovaně umísťovány do zařízení zajišťujících nepřetržitou péči o děti,

děti, které jsou ohrožovány násilím mezi rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte, děti, které jsou žadateli o azyl odloučenými od svých rodičů. zvýšená pozornost je těmto dětem věnována v případě, že tyto skutečnosti trvají takovou dobu nebo dosahují takové intenzity, že to má negativní vliv na jejich vývoj nebo je to příčinou jejich nepříznivého vývoj.

Zásady sociálně-právní ochrany Zájem o blaho dítěte. Právo každého upozornit rodiče na závadné chování jeho dítěte. Právo každého upozornit orgán sociálně-právní ochrany na porušení nebo zneužití práv ze strany rodičů - zaměstnanci tohoto orgánu mají povinnost zachovávat mlčenlivost o osobě, která na daný problém upozornila.

Právo dítěte požádat o pomoc i bez vědomí rodičů – pokud dítě orgán kontaktuje, ten má povinnost mu poskytnout odpovídající pomoc (různé linky pomoci – např. Linka bezpečí). Dítě, které je již dostatečně rozumově vyspělé a dokáže formulovat svůj názor, má právo svobodně se vyjádřit ke všem záležitostem, které se ho týkají. Také rodič či jiná osoba odpovídající za výchovu dítěte má právo požádat o pomoc příslušný orgán a ten je povinen tuto pomoc poskytnout.

Shrnutí – otázky k opakování Které právní předpisy upravují problematiku sociálně-právní ochrany dětí? Charakterizuj pojem sociálně právní ochrana dětí. Vyjmenuj, které orgány zajišťují tuto ochranu. Vyjmenuj 3 zásady uplatňující se v této problematice. Vyjmenuj 5 okruhů dětí, kterým je ochrana určena.

Použité zdroje Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN 80-723-9192-5. Wikipedie. Wikipedie [online]. [cit. 2013-11-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C4%9B-pr%C3%A1vn%C3%AD_ochrana_d%C4%9Bt%C3%AD Linka bezpečí. Linka bezpečí [online]. [cit. 2013-11-18]. Dostupné z: http://www.linkabezpeci.cz/webmagazine/home.asp?idk=393