Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_14 Pojem, zásady a prameny rodinného práva Téma sady: Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 2.ročník Datum vytvoření: květen 2013 Anotace: Pojem rodinné právo, zásady a prameny rodinného práva, pojem manželství, rodina, sňatek, manželství, náhradní rodinná péče, manželské majetkové právo. Metodický obsah: Výklad nového učiva, vysvětlení základních pojmů rodinného práva, přiřazování pojmů k příkladům z praxe

2 RODINNÉ PRÁVO POJEM RODINNÉ PRÁVO - DEFINICE
Právní normy, které upravují manželství, vztahy mezi rodiči a dětmi manželskými i nemanželskými, mezi dalšími blízkými příbuznými, vztahy při náhradní rodinné péči. Účel právních norem rodinného práva – ochrana manželství, rodiny a zájmů dětí. Úkol: Do jakého právního odvětví patří rodinné právo? Obr. 1 rodina (1)

3 RODINNÉ PRÁVO ZÁSADY ZÁSADY RODINNÉHO PRÁVA
Právní základ rodinného života - zásada solidarity (tj. povinnost členů rodiny si vzájemně pomáhat podle svých schopností a možností). Rodinné vztahy - oblast soukromého práva – možné státní zásahy za účelem ochrany zájmů nezletilých dětí. Účastníci rodinných vztahů - většinou nemohou s nimi volně disponovat, vzdát se jich, či je převádět na jiné osoby.

4 RODINNÉ PRÁVO PRAMENY PRAMENY RODINNÉHO PRÁVA Občanský zákoník
Zákon o sociálně-právní ochraně dětí Úkol: Která právní norma, která dříve upravovala rodinné právo, byla přijetím nového občanského zákoníku zrušena? Obr.2 Rodina (2)

5 ZÁKLADNÍ POJMY RODINA Elementární společenské prostředí - hlavní účel - životní společenství dvou lidí, muže a ženy a výchova dětí. Základní a rozšířená rodina. Právní řád ČR - rodina - především svazek založený manželstvím. ÚKOL: Vysvětlete rozdíl mezi pojmy základní a rozšířená rodina. Obr.3 Rodina (3)

6 ZÁKLADNÍ POJMY SŇATEK Uzavření manželství – pravidla určuje zákon.
Trvalé společenství muže a ženy založené zákonným způsobem formou občanského nebo církevního svazku. RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST Souhrn práv a povinností při péči o nezletilé dítě, při jeho zastupování a při správě jeho jmění. ÚKOL: Proč je nutné, aby bylo manželství upravováno právními předpisy?

7 ZÁKLADNÍ POJMY NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE
Výchova dítěte, které soud svěřil do péče někomu jinému než biologickým rodičům. NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE Osvojení Pěstounská péče Poručenství

8 NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE FORMY
OSVOJENÍ - ADOPCE Přijetí cizího opuštěného dítěte za vlastní. Osvojitelé - stejná práva a povinnosti jako rodiče. PORUČENSTVÍ Zajištění péče o dítě, kdy rodiče nemohou vykonávat rodičovskou zodpovědnost (např. úmrtí rodičů) - příbuzní. PĚSTOUNSKÁ PÉČE Garantovaná státem (individuální či skupinová) - zaniká zletilostí dítěte. ÚSTAVNÍ VÝCHOVA Důsledek rozhodnutí soudu – při ohrožení výchovy dítěte.

9 PORUČENSTVÍ PORUČENSTVÍ nevzniká právní vztah rodič - dítě
poručníka nezletilého dítěte ustanovuje soud poručník zastupuje nezletilého a spravuje jeho majetek 9

10 PĚSTOUNSKÁ PÉČE PĚSTOUNSKÁ PÉČE nevzniká právní vztah rodič - dítě
pěstouna nezletilého dítěte ustanovuje soud pěstoun spravuje záležitosti nezletilého pouze v běžných věcech pěstoun pobírá příspěvek na dítě a odměnu za pěstounskou péči

11 VYŽIVOVACÍ POVINNOST VYŽIVOVACÍ POVINNOST rodičů vůči dětem
děti vůči rodičům mezi manžely mezi ostatními příbuznými příspěvek na výživu rozvedeného manžela příspěvek na výživu …. neprovdané matce 11

12 Co je obsahem rodinného práva? Jak byste definovali manželství?
KONTROLNÍ OTÁZKY Co je obsahem rodinného práva? Jak byste definovali manželství? Jaké znáte překážky v uzavření manželství? Víte, co to je registrované partnerství? Vysvětlete tento pojem. Jaké znáte formy náhradní rodinné péče? Charakterizujte rozdíl mezi pěstounskou péčí a osvojením? Vyjmenujte druhy vyživovací povinnosti. Co jsou hlavními prameny rodinného práva?

13 ZDROJE OBRÁZKŮ Obr.č.1 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.2 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.č.3 [online]. [cit ]. Dostupné z:

14 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE
Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI ČR. Nový občanský zákoník. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. ISBN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google