Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL117 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem autor, autorská práva, smluvní licence, trvání majetkových práv Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení důležitosti ochrany našeho kulturního dědictví pro další generace, ke zdůraznění práva autora díla žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Autorské právo Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě. Autorské právo nechrání samotné myšlenky či ideje; chrání pouze konkrétní díla, konkrétní vyjádření takových myšlenek, dílo v objektivně vnímatelné podobě.

5 Autorské právo Autorské právo k dílu vzniká autorovi, který vytvoří vlastní tvůrčí nebo duševní činností určité dílo. Jedná se o absolutní právo autora, což znamená, že nositelem autorských práv k patřičnému dílu nemůže být nikdo jiný.

6 Autorské právo Autorské právo je dle autorského zákona nezcizitelné. Zahrnuje výlučná práva osobnostní a výlučná práva majetková. Autorské právo se vztahuje k tvůrčímu dílu autora a právo související s právem autorským se vztahuje k právu výkonného umělce, výrobce záznamu, vysílatele a nakladatele.

7 Autorství Autorem díla je fyzická osoba, která konkrétní dílo vytvořila. Pokud dílo bylo dle projevu autora zveřejněno bez udání jména, případně pod krycím jménem, jedná se o takzvané anonymní dílo či pseudonymní dílo.

8 Osobnostní autorská práva
Náleží jen autorovi, jsou nepřevoditelná na jinou osobu, nejsou předmětem dědictví a po smrti autora jsou tato práva zahrnuta v postmortální ochraně díla, která není časově omezená. K výlučným autorským osobnostním právům patří právo na zveřejnění díla a právo na nedotknutelnost díla.

9 Majetková autorská práva
Představují majetková práva k užití díla. Autor může převést do vlastnictví jiné osoby právo k výkonu těchto práv. Tímto úkonem autorovi nezanikají osobnostní práva k užití díla. Majetková práva k dílu jsou předmětem dědictví a trvají zpravidla ještě sedmdesát let po smrti autora.

10 Práva plynoucí z autorství
K užití konkrétního díla patří právo na jeho: rozšiřování rozmnožování pronájem půjčování vystavování díla širší veřejnosti

11 Smluvní licence K poskytování práv autora jiné osobě je nutné sjednat s touto další osobou smluvní licenci. Úplatná licence, za kterou má tato další osoba stanovenu povinnost platit odměnu autorovi za užití jeho díla. Bezúplatná licence.

12 Bezúplatná licence V rámci využívání bezúplatné licence lze využívat například užití citace - užití pro osobní potřebu, a účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu.

13 Trvání majetkových práv
Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil.

14 Zdroje: Ustanovení zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících Mgr. Jana Procházková, Legislativa ve vztahu k činnostem knihoven, 2011


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google