Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/2 Výstup: VY_32_INOVACE_2Dl213 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Vnitřní správa Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Mezinárodní ochrana, žadatel o mezinárodní ochranu, prohlášení o mezinárodní ochraně, azylanti, doplňková ochrana Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem vnitřní správa a její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech vnitřní správy a pochopení kdo může požívat mezinárodní ochrany, v kterém případě bude udělena a v kterém případě bude udělena doplňková ochrana žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Azyl Azyl – udělení mezinárodní ochrany
Ministerstvo vnitra ČR je gestorem za problematiku mezinárodní migrace a azylu v České republice, a to jak na úrovni legislativně - koncepční, tak i realizační.

5 Typy azylantů Žadatelé o mezinárodní ochranu - musí prokázat individuální pronásledování. Azylanti – musí prokázat pronásledování z rasových, národnostních, náboženských, politických důvodů či z důvodů příslušnosti k určité sociální skupině. Osoby požívající doplňkovou ochranu – neprokáží individuální pronásledování, ale hrozí jim vážná újma (válka, hladomor).

6 1. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany
Žadatelem je každý, kdo žádá o ochranu na základě tvrzení a) že je pronásledován za uplatňování politických práv a svobod, nebo b) že má odůvodněný strach z pronásledování z důvodu rasy, pohlaví, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité sociální skupině nebo pro zastávání určitých politických názorů ve státě, jehož občanství má, nebo, v případě že je osobou bez státního občanství, ve státě jeho posledního trvalého bydliště.

7 Pravidla pro přiznání národního statusu azylanta si každý stát určuje sám.
Česká republika jako člen Evropské unie se zavázala ke spolupráci v oblasti azylu a uprchlictví. Právo na azyl garantuje Charta základních práv Evropské unie.

8 Dublinská úmluva: na jejím základě posuzuje jednotlivé žádosti o azyl ten stát EU, který je odpovědný za kontrolu vstupu toho určitého cizince na území Evropské unie. Dublinská úmluva též znemožňuje podávání žádosti o azyl ve více zemích EU současně.

9 Prohlášení o mezinárodní ochraně
Projev vůle cizince, z něhož je zřejmé, že cizinec hledá v České republice ochranu před pronásledováním nebo před hrozící vážnou újmou (zahájení řízení o azylu). Cizinci, který učinil prohlášení o mezinárodní ochraně a prokázal svou totožnost cestovním dokladem nebo ji osvědčil čestným prohlášením, se vydá osvědčení o prohlášení o mezinárodní ochraně.

10 Mezinárodní ochrana se poskytne v podobě azylu.
Nabytím právní moci rozhodnutí o udělení azylu získává žadatel právní postavení azylanta a po dobu trvání azylu zároveň trvalý pobyt na území České republiky.

11 2. Azylanti Azylová zařízení 1. Přijímací středisko – zřizuje se za účelem provedení identifikačních úkonů, lékařského vyšetření. 2. Pobytové středisko - slouží k ubytování žadatele o udělení mezinárodní ochrany do doby nabytí právní moci rozhodnutí ve věci mezinárodní ochrany.

12 3. Integrační azylové středisko - slouží k přechodnému ubytování azylantů.
Zřizovatelem všech těchto zařízení je Ministerstvo vnitra ČR. Azylová zařízení provozuje Správa uprchlických zařízení, organizační složka státu.     

13 3. Doplňková ochrana Nižší forma ochrany než azyl. Důvody:
špatné zacházení - návrat do země původu povede k tomu, že s žadatelem v této zemi bude špatně zacházeno (např. trest smrti) doplňková ochrana za účelem sloučení rodiny

14 Zdroje:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google