Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE309 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Rodiče a děti
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Rodičovská odpovědnost, vyživovací povinnost, omezení odpovědnosti, zastoupení Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem je seznámit žáky s právy a povinnostmi, které zákon dává rodičům a dětem. Naplnění průřezového tématu: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Rodiče a děti Rodiče a děti mají vůči sobě práva i povinnosti, kterých se nemohou vzdát. Účelem je zajištění morálního i hmotného prospěchu dítěte. NOZ rozlišuje tři druhy poměrů mezi rodiči a dětmi: práva osobní povahy (např. právo dát souhlas s osvojením, určením jména a příjmení dítěte) rodičovská odpovědnost vyživovací povinnost

5 Rodičovská odpovědnost
Zahrnuje práva a povinnosti, jako jsou: péče o dítě, ochrana dítěte, udržování osobního styku s dítětem, zajišťování jeho výchovy a vzdělání, určení místa jeho bydliště, zastupování a spravování jeho jmění. Vzniká narozením a zaniká nabytí plné svéprávnosti dítěte. Trvání a rozsah může stanovit pouze soud.

6 Rodičovská odpovědnost
Náleží stejně oběma rodičům, v případě, že nebyl odpovědnosti zbaven. V případě, že rozhoduje soud o omezení svéprávnosti rodiče, rozhodne zároveň o jeho rodičovské zodpovědnosti. Pozastavení výkonu rodičovské odpovědnosti nemá vliv na plnění vyživovací povinnosti.

7 Výkon rodičovské odpovědnosti
Výkon odpovědnosti je v souhlasu se zájmy dítěte. Vždy mají být rodiče ve vzájemné shodě, nedojde-li k dohodě rodičů, rozhodne na návrh jednoho z rodičů soud. Je-li rodičovská odpovědnost omezena nebo je-li omezen výkon, soud jmenuje dítěti opatrovníka. Vždy je třeba vůči dítěti jednat způsobem a v míře, která odpovídá stupni jeho vývoje. Výchovné prostředky lze použít pouze v míře a podobně přiměřené okolnostem.

8 Omezení a zbavení odpovědnosti
Soud může odpovědnost: omezit omezit výkon stanovit rozsah tohoto omezení Soud může rodiče odpovědnosti zbavit: rodič vůči dítěti svoji odpovědnost zneužívá nebo zanedbává rodič spáchal vůči dítěti úmyslný trestný čin nebo ho využil ke spáchání trestného činy, či působil jako spolupachatel, návodce, pomocník či organizátor spáchaného trestného činu jeho nezletilým dítětem

9 Osobní styk rodiče s dítětem
Osobní styk rodiče s dítětem nemohou rodiče svěřit jiné osobě. V případě, že dítě je v péče jednoho rodiče, má právo se stýkat i s druhým a to v rozsahu, který je v jeho zájmu. Stejně tak i tento rodič má právo stýkat se s dítětem. V případě, že se rodiče spolu nemohou dohodnout, rozhoduje soud, který může stanovit i místo, kde se rodič s dítětem setkají. V případě, že je to v zájmu dítěte, soud může styk rodiče s dítětem omezit či úplně zakázat.

10 Právo stýkat se s dítětem mají i osoby příbuzné, dále také osoby společensky blízké, ke kterým má dítě citový vztah. Má se za to, že by nedostatek styku měli pro dítě negativní vliv. Dítě má právo stýkat se s těmito osobami, když s tím tyto osoby souhlasí.

11 Zastoupení dítěte V případě, že dítě není plně svéprávné mají rodiče povinnost a právo dítě zastoupit. Rodiče dítě zastupují společně, ale jednat může každý z nich. V případě, že by mohlo dojít při zastoupení dítěte ke střetu zájmů, soud může ustanovit dítěti opatrovníka. Nedojde-li k dohodě rodičů, který z nich bude dítě zastupovat, rozhodne o tomto soud a to na návrh jednoho z nich.

12 Péče o jmění dítěte Rodiče mají povinnost pečovat o jmění dítěte a to jako řádní hospodáři. S peněžními prostředky musí bezpečně nakládat. Prostředky, které rodiče získají použitím majetku dítěte, nabývá dítě. Jakmile dítě nabude plné svéprávnosti odevzdají mu rodiče jeho jmění a zároveň mu podají vyúčtování správy jeho majetku. Toto vyúčtování není třeba, když je dítě nepožaduje. V případě, že správa byla značně obtížná, lze pro rodiče žádat přiměřenou odměnu.

13 Výkon odpovědnosti po rozvodu
Ještě než je rozhodnuto o rozvodu, soud nejprve určí, jak budou rodiče o dítě pečovat. V případě, že se rodiče na rozvodu dohodnou, tak soud schválí i dohodu týkající se jejich péče o dítě. Soud může dítě svěřit: Do péče jednoho z rodičů. Do střídavé péče. Do společné péče, za předpokladu, že rodiče souhlasí. Lze svěřit dítě i do péče jiné osoby. Vždy je nejdůležitější zájem dítěte.

14 Vyživovací povinnost Vzájemnou vyživovací povinnost mají předci a potomci. Výživné lze přiznat v případě, že oprávněný není schopen živit se sám. Životní úroveň dítěte má být shodná s životní úrovní jeho rodičů. Dítě má povinnost zajistit svým rodičům slušnou výživu. Výživné se plní v pravidelných dávkách a je splatné vždy měsíc dopředu. Lze dohodnout nebo soudem určit jiné možnosti.

15 Shrnutí – otázky k opakování
Jaké rozlišujeme druhy poměrů mezi rodiči a dětmi? Charakterizuj pojem rodičovská odpovědnost? Za jakých okolností lze omezit tuto odpovědnost? Vyjmenuj způsoby svěření dítěte do péče rodičů v době po rozvodu? Jaké možnosti se týkají výplaty výživného?

16 Použité zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google