Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Sociální správa - prosinec
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Studium pro školní metodiky prevence
Krizové řízení Seminář.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Novela krizové legislativy a způsob zpracování krizového plánu ORP
Územní samospráva Obce
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Stavební právo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
územního plánování na obcích v roce 2007
Příprava občanů k obraně státu …
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Obrana státu SYSTÉM MOBILIZACE A DOPLŇOVÁNÍ OZBROJENÝCH SIL ČR,
Úkoly k zajišťování obrany státu
Transkript prezentace:

Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1) Mgr. Dana KOLOMAZNÍKOVÁ Sekce obranné politiky a strategie MO

Obranná strategie České republiky Právní předpisy Ústřední plán obrany státu Dílčí plán obrany Příprava občanů k obraně státu Národní systém reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu www: army.cz

Obranná strategie ČR vychází z Bezpečnostní strategie ČR (2015) schválena vládou v roce 2017 představuje přístup vlády k zajištění obrany ČR 3 pilíře obrany ČR: stát – ozbrojené síly – občan 3

Právní předpisy ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky zákon č. 585/2004 Sb., o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon) zákon č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému nařízení vlády č. 139/2017 Sb., o plánování obrany státu vyhláška Ministerstva obrany č. 280/1999 Sb.

Zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR stanovuje povinnosti státních orgánů územních samosprávných celků právnických a fyzických osob k zajištění obrany ČR před vnějším napadením za přípravu a zajišťování obrany státu odpovídá vláda upravuje věcné prostředky pracovní povinnost pracovní výpomoc objekty důležité pro obranu státu

Vyhláška Ministerstva obrany č. 280/1999 Sb. prováděcí předpis k zákonu č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR vyhláška, kterou se stanoví postup při uplatňování požadavku na určení věcných prostředků a jejich převzetí, postup při uplatňování požadavku na určení fyzických osob k pracovní výpomoci nebo k pracovní povinnosti a kterou se stanoví náležitosti a vzor dodávacího příkazu, náležitosti a vzor dokladu o převzetí věcného prostředku, náležitosti a vzor dokladu o vrácení věcného prostředku a náležitosti a vzor povolávacího příkazu

Nařízení vlády č. 139/2017 Sb., o plánování obrany státu prováděcí předpis k zákonu č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR plány obrany státu Ústřední plán obrany státu dílčí plány obrany

Ústřední plán obrany státu základní dokument pro organizaci opatření k přípravě, řízení a zajišťování obrany státu a ke splnění požadavků na zabezpečení mezinárodních smluvních závazků o společné obraně zpracovatel - Ministerstvo obrany aktualizace pravidelně po 4 letech po jeho schválení vládou mimořádně v případě zásadních změn v hodnocení rizik ohrožení státu nebo při zásadních změnách v disponibilních zdrojích

Ústřední plán obrany státu - obsah Plán zajištění obrany státu Scénáře použití ozbrojených sil ČR za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu Plány činnosti státních orgánů a orgánů územních samosprávných celků pro období míru, stav ohrožení státu a válečný stav Plán nezbytných dodávek Základní organizační a komunikační vazby v rámci systému zajišťování obrany státu

Dílčí plán obrany zpracovatelé ministerstva jiné ústřední správní úřady ČNB krajské úřady obecní úřady obcí s rozšířenou působností zpracování a aktualizace do 1 roku ode dne schválení nebo aktualizace Ústředního plánu obrany státu

Dílčí plán obrany - obsah Plán činností zpracovatele při zajišťování obrany státu v období míru, za stavu ohrožení státu a za válečného stavu Plán odpovídajících sil a prostředků a plán doplňování odpovídajících sil a prostředků pro plnění úkolů zpracovatele na úseku obrany státu Katalogové listy k realizaci opatření národního systému reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu v oboru působnosti zpracovatele Plán nezbytných dodávek zpracovaný v souladu se zákonem č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy

Dílčí plán obrany - obsah Přehled hlavních, záložních, chráněných a nechráněných krizových pracovišť Opatření k zabezpečení výběrového doplnění a mobilizace Opatření k plnění úkolů operační přípravy státního území vycházející z plánu operační přípravy státního území Plán přípravy občanů k obraně státu v oboru působnosti zpracovatele Přílohová část, jejíž součástí jsou zejména plán spojení a geografické podklady nezbytné pro zajištění připravenosti k obraně státu v období míru a obrany státu za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu

Dílčí plán obrany - obsah Dílčí plán obrany kraje dále obsahuje Samostatně vedenou evidenci objektů důležitých pro obranu státu umístěných na území kraje Samostatně vedenou evidenci objektů umístěných na území kraje, které za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu mohou být napadeny Návrh způsobu ochrany objektů, které za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu mohou být napadeny

Dílčí plán obrany - obsah Opatření, jimiž jsou vytvářeny nezbytné podmínky pro zajištění životních potřeb obyvatel, fungování státní správy a samosprávy a zabezpečení výběrového doplnění a mobilizace a způsob koordinace realizace těchto opatření u obcí s rozšířenou působností Plán zajištění evakuace obyvatel a zabezpečení jejich nezbytných životních potřeb Přehled úkolů spojených s prověřením opatření pro zabezpečení obrany státu, které krajský úřad plní podle rozhodnutí Ministerstva obrany

Dílčí plán obrany - obsah Soubornou evidenci o určených věcných prostředcích a jejich vlastnících a o fyzických osobách určených za stavu ohrožení státu a za válečného stavu k pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci Evidenci vojáků v záloze navrhovaných ke zproštění výkonu mimořádné služby Evidenci krajským úřadem určených poskytovatelů zdravotních služeb k provedení lékařských prohlídek fyzických osob povolaných k plnění pracovní povinnosti a pracovní výpomoci

Dílčí plán obrany - obsah Přehled úkolů, které ve správním obvodu kraje při zajišťování obrany státu plní jednotlivé obecní úřady obce s rozšířenou působností Popis předpokládaných vazeb součinnosti a spolupráce při plnění úkolů zajišťování obrany státu ve správním obvodu kraje Plán kontrol obecních úřadů obcí s rozšířenou působností při zajišťování obrany státu ve správním obvodu kraje

Dílčí plán obrany - obsah Dílčí plán obrany obce s rozšířenou působností dále obsahuje Evidenci objektů umístěných ve správním obvodu obce s rozšířenou působností, které za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu mohou být napadeny Evidenci vhodných věcných prostředků a jejich vlastníků Evidenci fyzických osob určených za stavu ohrožení státu a za válečného stavu k pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci Evidenci vojáků v záloze navrhovaných ke zproštění výkonu mimořádné služby

Dílčí plán obrany - obsah Návrh způsobu ochrany objektů, které za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu mohou být napadeny Opatření, jimiž jsou vytvářeny nezbytné podmínky pro zajištění životních potřeb obyvatel, fungování státní správy a samosprávy a zabezpečení výběrového doplnění a mobilizace Evidenci plných mocí vydaných pro zajištění výběru a kontroly vhodných věcných prostředků Evidenci plných mocí vydaných pro zajištění následné kontroly určených věcných prostředků

Dílčí plán obrany - obsah Rozpis určených věcných prostředků podle druhu a množství na obce ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Plán zajištění evakuace obyvatel a zabezpečení jejich nezbytných životních potřeb podle rozhodnutí krajského úřadu Popis předpokládaných vazeb součinnosti a spolupráce při plnění úkolů zajišťování obrany státu ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Plán školení obecních úřadů k zajišťování obrany státu ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností

Dílčí plán obrany - obsah Plán kontrol obecních úřadů při zajišťování obrany státu ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností Seznam úkolů k zabezpečení obrany státu, které ve správním obvodu obecního úřadu obce s rozšířenou působností plní obecní úřady  s uvedením jejich popisu

Metodické pokyny pro zpracování aktualizaci dílčích plánů obrany Podrobnosti ke zpracování dílčích plánů obrany Vzory dokumentů dílčího plánu obrany

Příprava občanů k obraně státu (POKOS) zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR, § 52 řídí ji Ministerstvo obrany je dobrovolná za stavu ohrožení státu a válečného stavu je povinná má charakter vzdělávání Koncepce přípravy občanů k obraně státu usnesení vlády ze dne 16. ledna 2013 č. 38 cíl – dosáhnout takového stavu, aby každý občan cítil svou spoluodpovědnost za zajišťování obrany státu a byl k obraně státu připraven www.pokos.army.cz

Příprava občanů k obraně státu (POKOS) (2) Vláda ODPOVÍDAJÍ Ministerstva Jiné SÚ POKOS MO ŘÍDÍ MŠMT KÚ ZABEZPEČUJÍ OÚ ORP PODÍLEJÍ SE NA ORGANIZACI OÚ ORGANIZUJÍ 23

NATO Crisis Response System (NCRS) nástroj krizového řízení pro zajištění připravenosti Aliance k řešení krizových situací zahrnuje opatření, jejichž prostřednictvím lze reagovat na vznik nebo hrozbu vzniku krizové situace včas, koordinovaně a odpovídajícími silami a prostředky v Manuálu tohoto systému je popsán systém krizového řízení na úrovni NATO obsahuje preventivní opatření opatření reakce na agresi procedury pro realizaci těchto opatření

Seznam opatření národního systému reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu je zpracován na základě aliančního NATO Crisis Response System (NCRS) schválen usnesením vlády ze dne 11. července 2012 č. 519 obsahuje přehled opatření, která lze přijmout za stavu ohrožení státu a za válečného stavu výchozí dokument ke zpracování katalogových listů a katalogu opatření národního systému reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu

Katalog opatření národního systému reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu skládá se z katalogových listů katalogový list – realizace opatření uvedených v Seznamu opatření národního systém reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu zpracovávají všichni zpracovatelé dílčích plánů obrany

DOTAZY