Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stavební právo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stavební právo."— Transkript prezentace:

1 Stavební právo

2 Vlastníci technické infrastruktury, dotčené orgány
JUDr. Alena Kliková, Ph.D. 2017

3 Technická infrastruktura
vedení a stavby a s nimi provozně související zařízení technického vybavení, například vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod, stavby ke snižování ohrožení území živelními nebo jinými pohromami, stavby a zařízení pro nakládání s odpady, trafostanice, energetické vedení, komunikační vedení veřejné komunikační sítě a elektronické komunikační zařízení veřejné komunikační sítě, produktovody a zásobníky plynu;

4 Vlastníci Stát Obce FO a PO

5 Povinnosti vlastníků evidence, která musí obsahovat polohové umístění a ochranu, a v odůvodněných případech, s ohledem na charakter technické infrastruktury, i výškové umístění.

6 Informace Informace - pořizovatel územně analytických podkladů, územní studie nebo územně plánovací dokumentace, obecní úřad, žadatel o vydání regulačního plánu nebo územního rozhodnutí, stavebníka nebo osoby jím zmocněné. ve lhůtě do 30 dnů údaje o její poloze, podmínkách napojení, ochrany a další údaje nezbytné pro projektovou činnost a provedení stavby.

7 Informace Lze v digitální podobě.
Náklady - spojené s poskytnutím požadovaných údajů, nejvýše však do výše nákladů na pořízení jejich kopií, nosičů dat a nákladů na doručení.

8 Součinnost Na výzvu orgánu územního plánování a stavebního úřadu jsou vlastníci technické infrastruktury povinni jim bez průtahů poskytnout nezbytnou součinnost při plnění úkolů podle tohoto zákona.

9 Sankce – pořádková pokuta
Pořádková pokuta - do Kč Neposkytl nezbytnou součinnost podle § 161 odst. 2, ačkoli byl k tomu vyzván.

10 Sankce – přestupek a) nesplní některou z povinností podle § 161 odst. 1, b) nesplní některou z povinností podle § 27 odst. 3.

11 Stanovisko Územní souhlas, územní rozhodnutí
Ohlášení stavby, stavební řízení Jiné zkrácené postupy

12 Obsah stanoviska stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury k možnosti a způsobu napojení nebo k podmínkám dotčených ochranných a bezpečnostních pásem

13 Dotčené orgány obecně Ochrana veřejných zájmů Zvláštní zákony
Závazná stanoviska x stanoviska x rozhodnutí

14 Dotčené orgány – přezkum
Odvolání Přezkumné řízení Obecně x stavební zákon

15 Ochrana kulturních památek
Zákon č. 20/1987 Sb.

16 Kulturní památky evidence kulturních památek
ústřední seznam KP ČR (Národní památkový ústav) ale také evidence v katastru nemovitostí Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví (Stockholm 1972) přísná kriteria + nákladné na návrh ČR 12 zápisů

17 Kulturní památky státní památková péče – org. struktura
ústředním orgánem Ministerstvo kultury památková inspekce jako specializovaný kontrolní orgán (není však samostatným orgánem státní správy) odborná organizace státní památkové péče v současnosti Národní památkový ústav odborný dohled nad péčí o KP, odborné podklady krajské úřady, obecní úřady obcí III kraje, obce v samostatné působnosti

18 Kulturní památky § 14 - povinnost vyžádat si závazné stanovisko
§ 44a odst ve věci, o které není příslušný rozhodovat stavební úřad, je samostatným rozhodnutím ve správním řízení, jinak je úkonem učiněným dotčeným orgánem pro řízení vedené stavebním úřadem. Stanoviska uplatněná k politice územního rozvoje a územně plánovací dokumentaci nejsou správním rozhodnutím.

19 Zákon o ochraně přírody a krajiny
č. 114/1992 Sb. Obce, kraje, MŽP

20 Ochrana vod Zákon č. 254/2001 Sb.

21 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Stavební právo."

Podobné prezentace


Reklamy Google