Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Stavba textová Souvětí souřadné.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
Spojky.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí Cvičení.
Formální skladební vztahy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Grafické znázornění souvětí
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Souvětí souřadné Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková Souvětí souřadné Mgr. Martina Chňoupková

Souvětí souřadné: obsahuje minimálně 2 VH obsahy vět mohou být v různém poměru: Slučovací Odporovací Vylučovací Důsledkový Příčinný a vysvětlovací

Poměr slučovací věty jsou obsahově rovnocenné, spojky: a, i, ani, nebo, rovněž (nepíšeme před nimi čárku) hned-hned, ani-ani, jednak-jednak… i beze spojky Odešel a nic neřekl. Hned byl tady, hned šel zase tam.

Poměr stupňovací druhá věta vyjadřuje důležitější, závažnější myšlenku než věta první spojky: ba, ba i, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, sice – a ještě Přišel s dárkem, dokonce se mi i líbil.

Poměr odporovací druhá věta vyjadřuje skutečnost, která je v rozporu se skutečností ve větě první spojky: ale, avšak, však, a sice-ale Máte vlastní pokoj, a [můžu dosadit ale] nedovedete si toho vážit. Nastává noc, jenže je to noc bez klidu a spánku.

Poměr vylučovací spojení dvou vět, jejichž obsahy se vzájemně vylučují, nemohou platit oba zároveň spojky: nebo, anebo, či buď – nebo, buď – buď Buď pojedeme vlakem, nebo půjdeme pěšky.

Poměr důsledkový  druhá věta vyjadřuje důsledek vyplývající z věty první Spojky: proto, a proto, a tak, a tedy, tudíž Tento film jsem neviděl, proto o něm nic nevím.

Poměr příčinný a vysvětlovací druhá věta vyjadřuje důvod věty první; v poměru vysvětlovacím druhá věta vyjadřuje to, co je důležité pro pochopení obsahu věty první spojky: neboť, vždyť, totiž Přijdu pozdě, mám totiž moc práce.

Podtrhněte hlavní větu a určete poměr mezi HV: Jeník se zastal kamarádů a Alena třídu také podržela, protože to mělo smysl. Verča se pobavila, protože ji rozesmál Vojta, a těšila se na další den. Honza nezůstal v knihovně, kde by se nudil, vždyť venku svítilo sluníčko. Když Martin zapískal, všichni zůstali stát, a proto mohl dědeček dál vyprávět. Lukáš nechtěl zpívat, neboť měl angínu, což ho velice mrzelo.

Doplň věty tak, aby vzniklo souvětí souřadné, urči poměry mezi větami. Maminka zavolala, Vyšel měsíc, Všem se to líbilo Malý ležel v kočáru, Přišli všichni, Pepa nám o tom řekl, a tak jsem musel domů. a proto nebyla úplná tma. a ani mě to nebylo lhostejné. ale nelíbilo se mu tam. dokonce i Petra. ale byla to lež.

Utvořte souvětí podle grafu: Musel jsem si koupit něco k jídlu, neboť jsem měl hlad, a tak jsem přišel pozdě. 1 VH neboť 2VH a tak 3VH I VH však 2VH že 3VV 2VH ale 3VH Protože 1VV Studujete zde již třetí rok, někteří však ještě nevědí, že rodinné důvody je nutné omlouvat předem. Protože byl zraněn, nemohl se zúčastnit závodů, ale doma ho nic nebavilo.