Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ

2 SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ spojení 2 nebo více hlavních vět s libovolným počtem vedlejších vět – obsahuje tedy nejméně 2 VH každá hlavní věta může stát sama o sobě – žádná nezávisí na druhé větě jako její větný člen souvětí o 3 a více větách považujeme za složité

3 ZÁKLADNÍ TYPY 1) nejméně dvě věty hlavní a na jedné z nich (nebo na každé) závisí věta vedlejší Když rytíř vstoupil do hradu, uviděl svého kolegu v brnění, ale okamžitě se podivil, protože vypadal zvláštně. Mohlo to skutečně být, jak chlapec říkal, ale mohlo to být řečeno takhle, aby to maminka unesla. Půjdete-li náhodou tudy, snažně vás prosím, nespěchejte a chvíli zde postůjte. 2) souvětí obsahuje jen věty hlavní Kluk trávil hodiny s maminkou, ta mu pořád něco vyprávěla, naslouchala jeho starostem a chodila kvůli němu do školy.

4 PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Ta dvě slova mu připadala nesmírně cizí, třebaže je v životě mnohokrát sám vykroužil svým ozdobným písmem, zdálo se mu nesmyslné, že by měla označovat jeho hlavu, připadalo mu, že není žádný rozumný důvod, proč by musela patřit právě k němu. Dospělí mě odradili od malířské kariéry, když mi bylo šest let, a proto jsem se nenaučil kreslit nic jiného, než zavřené a otevřené hroznýše. Tiskl jsem ho v náručí jako malé dítě, a přesto se mi zdálo, že sklouzává někam dolů do propasti a že nemohu nic udělat, abych ho zadržel. Buďte tedy tak hodní a nenechte mě tak smutného, rychle mi napište, že se vrátil. Protože byl zraněn, nemohl se zúčastnit závodů, ale doma ho nic nebavilo. Přišly jich tam stovky, vyjádřili tak svůj názor a podpořili dobrou myšlenku. Vzbudil se sám, a když maminka vešla do pokoje, rychle vstal a připravil si všechny věci, aby byl ve škole včas.

5 PŘÍKLADY SOUVĚTÍ Budu hrát pozemní hokej a doufám, že se mi to bude líbit a že budu mít úspěch. Kateřina odešla, ale ostatní zůstali na diskotéce, protože se jim tam líbilo a dobře se bavili s přáteli, které už dlouho neviděli. Aleš dostal špatnou známku, protože se nestačil připravit tak, aby látku pochopil, a ještě schytal poznámku za drzé chování. Daniel potvrdil svoji účast na lehkoatletických závodech a přihlásil i kamaráda Toma, který společně s ním trénuje a který je stejně dobrý, přestože začal závodit nedávno. Nastartujte auto a vypravte se do hor, abyste užili sněhu, kterého je v Praze málo. Když zamíříte do Krkonoš, vyberte si třeba Benecko a jistě budete spokojeni, protože má dobré podmínky pro lyžování. Benecko leží na západním svahu, je zalité sluncem a nabízí sjezdovky i běžecké trati, které jsou dobře upravené.


Stáhnout ppt "Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google