Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_ Vedlejší věta podmětná Autor Chňoupková Martina

2 Vedlejší věta podmětná
Mgr. Martina Chňoupková

3 Test na procvičení: 4. Podmět spolu s přísudkem tvoří:
O) základní skladební skupinu M) základní skladební dvojici K) podmět a přísudek spolu netvoří nic 5. Ve větě „Povídali, že mu hráli.“ je podmět: E) vyjádřený Ě) všeobecný A) nevyjádřený 6. „Mladí se veselili, staří vážně rozmlouvali.“ – v tomto souvětí jsou oba podměty vyjádřeny: N) zájmeny T) přídavnými jmény U) podstatnými jmény 1. Podmět je nejčastěji vyjádřen: M) slovesem P) podstatným jménem H) příslovcem 2. Ve větě: „Šel jsem s Petrem domů kolem cukrárny.“ je podmět: B) nevyjádřený (on) O) nevyjádřený (já) F) vyjádřený zájmenem 3. V jakém pádě je podmět: D) v 1. pádě C) v 1. a 4. pádě E) v 7. pádě

4 VV podmětná stejně jako přísudek může být i podmět vyjádřen VV
věta hlavní tvoří přísudkovou část nejčastější spojovací výrazy: ptáme se na ní: kdo,co? + VH (pomůcka VH nemá Po) vztažná zájmena: kdo, co spojky: že, aby, kdyby Př.: Potěšilo mě, že si na mě vzpomněl. Kdo řídí, má jet opatrně.

5 Doplňte vhodnou VV podmětnou:
Povídá se, …………………………………….. Stále se ještě neví, ……………………………. Zdá se mi, …………………………………….. Bylo mu doporučeno, ………………………… ……………………….., nesmí do lesa. Není nutné, ……………………………….

6 Podtrhněte VV podmětnou:
Zjistilo se, že zradil. Slyšel, že jsi mu koupila nové kolo. S lítostí sledoval, jak jeho vůz mizí pod hladinou. Je nutné, abys poslouchal. Říká se o něm, že je pěkný chlapec. Jestli ti to nebude vadit, přijdu. Kdo nerozumí, ať se přihlásí. Je možné, že pojedeme už brzy ráno.

7 Podmět nahraďte VV podmětnou:
Překvapilo nás, že jste odešli. Kdo vyhraje, získá zlatou medaili. Kdo je chytrý, nekoupí si to. Kdo přijde pozdě, má smůlu. Bylo mi doporučeno, abych jela do lázní Váš odchod nás překvapil. Vítěz soutěže získá zlatou medaili. Chytrý si to nekoupí. Pozdě příchozí mají smůlu. Doporučili mi lázně.

8 Učebnice – cvičení 4,5,6 na straně 97.
Procvičení: Učebnice – cvičení 4,5,6 na straně 97.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google