Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vyjadřuje předmět věty řídící. Bývá uvozena vztažnými zájmeny, spojkami i příslovci.

3 Jak se ptáme na vedlejší větu předmětnou? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Ptáme se na ni všemi pádovými otázkami kromě 1. a 5. pádu.

4 Kterými výrazy je uvozena vedlejší věta předmětná? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Nejčastěji je uvozena spojovacími výrazy:  kdo, co  kde, kam  kdy, jak  aby, že

5 Příklady vedlejších vět předmětných Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Snažil jsem se, aby mi nic neuteklo. Slíbil, že se bude více učit. Vím, že se ti to nelíbí.

6 1) Doplňujte vedlejší věty předmětné: Poraďte mi, kde najdu poštu. Rád bych věděl, proč to tak musí být. Vyprávěl nám, jak dopadl u zkoušky. Nevěděli, odkud vítr vane. Poznali jsme, kdo to udělal. Recitátor předvedl, co umí. Spisovatel nám popsal, jaké to je být slavným. Žádal nás, abychom odešli. Oznámili jsme, že se na tom nebudeme podílet. Otec synům nařídil, aby pracovali na zahradě.

7 2) Nahraďte předmět vedlejší větou předmětnou: Vedoucí se postaral o šťastný návrat všech horolezců do základního tábora. Moderátor ohlásil změny večerního programu. Nespoléhejte se při zkoušení na nápovědu spolužáků. Podle loga firmy jsme poznali hlavního sponzora závodu. Musíte zajistit dobré podmínky pro všechny. Vedoucí se postaral, že se všichni horolezci vrátili šťastně do základního tábora. Moderátor ohlásil, že večerní program bude změněn. Nespoléhejte se, že vám při zkoušení někdo ze spolužáků napoví. Podle loga firmy jsme poznali, že se jedná o hlavního sponzora závodu. Musíte zajistit, aby měli všichni dobré podmínky.

8 3) Rozlište věty vedlejší podmětné a předmětné: Lucka nám vyprávěla, kde byla s rodiči na dovolené. Vzrušeně nám popisovali, co zažili v lese. Divili jsme se, že se to dalo uskutečnit. Kdo se včas přihlásil, mohl se zúčastnit soutěže. Slyšeli jsme, jak si soused zpívá ve sprše. Zdá se nám, že venku začíná hustě pršet. Řekněte babičce, že přijedeme až v sobotu.

9 4) Jazykový rozbor Nádražní rozhlas oznámil, že vlak má zpoždění. Cítil, že se rozkřikuje na nevinného. a)Určete počet vět v obou souvětích. b) Z 2. souvětí vypište základní skladební dvojice. c) V 1. větě 1. souvětí určete pomocí číslic slovní druhy. On cítil, on se rozkřikuje 2, 2 2, 1, 5

10 Použité zdroje: ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, s. 86 - 87. ISBN 80-7238-321-3.


Stáhnout ppt "Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google