SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Ochrana urbanistických a architektonických hodnot zástavby poznatky veřejného ochránce práv Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Ochrana přírody a krajiny
Společné a koordinované politiky EU
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Mezinárodní právo a jeho vliv
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Zpráva o uplatňování ÚP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Správa sociálního zabezpečení
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Pozemkové úpravy.
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Principy fungování spolku BISON
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
EVROPSKÁ UNIE.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Moravské dopravní fórum
Život bez střeva , Praha.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU NATURA 2000 SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU

NATURA 2000 Natura 2000 je soustava chráněných území, které vytvářejí na svém území podle jednotných principů všechny státy Evropské unie Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast (endemické).

NATURA 2000 ZÁKLADNÍ EVROPSKÁ LEGISLATIVA Směrnice Rady č. 79/409/EHS (z 2. dubna 1979) o ochraně volně žijících ptáků (tzv. „směrnice o ptácích“) Směrnice Rady č. 92/43/EHS (z 21. května 1992) o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (tzv. „směrnice o stanovištích“)

NATURA 2000 ZÁKON Č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY NATURA 2000: §§ 45a – 45i EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY §§ 45a – 45d PTAČÍ OBLASTI § 45e

NATURA 2000 SMĚRNICE O PTÁCÍCH Special Protection Areas (SPA) Ve směrnici: Special Protection Areas (SPA) Do zákona přejato jako: PTAČÍ OBLASTI

SMĚRNICE O STANOVIŠTÍCH NATURA 2000 SMĚRNICE O STANOVIŠTÍCH Ve směrnici: Sites of Community Importance (SCI) Do zákona přejato jako: EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY

NATURA 2000 - cíle Ochrana biologické rozmanitosti prostřednictvím zachování nejhodnotnějších přírodních lokalit na území Evropské unie. Ochrana nejvíce ohrožených druhů rostlin, živočichů a přírodních stanovišť v rámci Evropské unie. Zachování, popř. zlepšení celkového stavu přírodních stanovišť a druhů rostlin a živočichů na území České republiky. Sladění zájmů ochrany přírody s šetrným hospodařením v příslušných lokalitách. Začlenění cenných přírodních lokalit v České republice do celoevropského přírodního dědictví.

NATURA 2000 VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY – ODBORNÉ ČINNOSTI Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se sídlem Nuselská 39, 140 00 Praha 4 organizační složka státu, zřízená Ministerstvem životního prostředí. hlavním posláním je péče o přírodu a krajinu na území České republiky

NATURA 2000 VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY – ROZHODOVACÍ PRAVOMOC 1. VLÁDA Vyhlašuje nařízením ptačí oblasti a evropsky významné lokality (mimo již chráněná území nutné předchozí projednání s dotčenými obcemi a kraji) 2. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Je ústředním orgánem státní správy na úseku ochrany přírody a krajiny (včetně péče o oblasti Natura 2000)

NATURA 2000 EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY § 45a: lokality, které v biogeografické oblasti nebo oblastech, k nimž náleží, významně přispívají a) k udržení nebo obnově příznivého stavu alespoň jednoho typu evropských stanovišť nebo alespoň jednoho evropsky významného druhu z hlediska jejich ochrany, nebo b) k udržení biologické rozmanitosti biogeografické oblasti.

NATURA 2000 EVROPSKY VÝZNAMNÉ LOKALITY

NATURA 2000 PTAČÍ OBLASTI § 45e: území nejvhodnější pro ochranu z hlediska výskytu, stavu a početnosti populací těch druhů ptáků vyskytujících se na území České republiky a stanovených právními předpisy Evropských společenství, které stanoví vláda nařízením.

NATURA 2000 PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 MOŽNÉ ZÁSAHY § 45g Vydávání povolení, souhlasů, stanovisek nebo výjimek ze zákazů: - Může je udělit orgán ochrany přírody pouze v případě, že bude vyloučeno závažné nebo nevratné poškozování přírodních stanovišť a biotopů druhů, k jejichž ochraně je evropsky významná lokalita nebo ptačí oblast určena, ani nedojde k soustavnému nebo dlouhodobému vyrušování druhů, k jejichž ochraně jsou tato území určena, pokud by takové vyrušování mohlo být významné z hlediska účelu zákona o ochraně přírody a krajiny.

NATURA 2000 MOŽNÉ ZÁSAHY § 45h Jakákoliv koncepce nebo záměr, který může samostatně nebo ve spojení s jinými významně ovlivnit území evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti, podléhá hodnocení jeho důsledků na toto území a stav jeho ochrany z uvedených hledisek.

NATURA 2000 POVINNOSTI INVESTORŮ INVESTOR, který v rámci výstavby nebo jiného užívání krajiny zamýšlí uskutečnit závažné zásahy, které by se mohly dotknout zájmů chráněných podle části druhé, třetí a čtvrté zákona o ochraně přírody a krajiny: Je povinen předem zajistit na svůj náklad provedení přírodovědného průzkumu dotčených pozemků a písemné hodnocení vlivu zamýšleného zásahu na rostliny a živočichy (dále jen "biologické hodnocení") (pokud o jeho nezbytnosti rozhodne orgán ochrany přírody příslušný k povolení zamýšleného zásahu). - (provedení biologického hodnocení se neuloží, pokud je součástí jiného ekologického hodnocení podle obecně závazných právních předpisů na ochranu životního prostředí a splňuje zároveň požadavky na biologické hodnocení) - Přírodovědný průzkum a biologické hodnocení se využívá jako podklad pro rozhodování orgánu ochrany přírody.

NATURA 2000 INFORMACE - Natura 2000 v ČR www.natura2000.cz - Natura 2000 v EU www.natura2000.org Agentura ochrany přírody a krajiny http://www.ochranaprirody.cz/