Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy."— Transkript prezentace:

1

2 Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a také tzv. přírodních stanovišť, vyskytující se na území Evropské unie. Přírodními stanovišti rozumíme určité typy prostředí = biotopy, například - horské bučiny nebo rašeliniště. Velikost a počet těchto území musí být přitom takový, aby bylo zabezpečeno zachování těchto druhů a stanovišť na území celého státu ve stejném nebo lepším stavu. Cílem soustavy NATURA 2000 je proto zachovat biologickou rozmanitost

3 Proč je důležitá biologická rozmanitost?
rozmanitost druhů = biodiverzita Přičiněním člověka jsou vztahy mezi druhy, společenstvy a jejich neživým prostředím hodně ovlivněny. Chceme všude tam, kde je to možné zachovat zbytky původních společenstev a podporovat zachování dalších blízkých V roce 1992 byla tehdy 12 státy EU schválena myšlenka vytvoření celoevropské soustavy chráněných území – NATURA 2000.

4 NATURA 2000 V ČR Skládá se z území chráněných podle dvou zákonných předpisů: směrnice o ptácích pro vybrané druhy ptáků se vyhlašují tzv. ptačí oblasti směrnice o ochraně volně žijících živočichů, planě rostoucích rostlinách a přírodních stanovištích vyhlašují se zvláštní evropsky chráněná území vybrané druhy chráněných organismů se vztahují k celé EU některé druhy (u nás hojné) budou přesto chráněny Naturou 2000

5 Koho chrání Natura 2000 v ČR? V České republice je chráněno 58 typů přírodních stanovišť, 55 druhů živočichů, 16 druhů rostlin a 65 druhů ptáků. Z živočichů jsou soustavou NATURA 2000 chráněni např. roháč obecný, modrásek bahenní, čolek velký, mihule potoční, tesařík obrovský, potápník široký, hnědásek osikový, perlorodka říční, vydra říční, sysel obecný, netopýr velký, čáp černý, orel mořský, skřivan lesní Z rostlin např. koniklec otevřený, pelyněk Pančičův nebo známá orchidej střevíčník pantoflíček. Z přírodních stanovišť budou soustavou NATURA 2000 chráněny např. horské kosené louky, dubohabřiny, suťové lesy nebo slaniska.

6 Chránění živočichové orel mořský čáp černý

7 tesařík obrovský netopýr velký

8 Chráněné rostliny koniklec otevřený střevičník pantoflíček

9 Významná místa v ČR? PTAČÍ OBLASTI V ČR
Hostýnské vrchy, Beskydy, Horní Vsacko Evropsky chráněná území ve Zlínském kraji - dají se dále otevřít a prozkoumat

10 Vyzkoušej se! Co víš o soustavě Natura 2000?


Stáhnout ppt "Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy."

Podobné prezentace


Reklamy Google