Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno"— Transkript prezentace:

1 Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, 603 00, Brno
Praktická ochrana přírody a krajiny v ČR: Co se skrývá pod zkratkou ÚSES? Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno Materiál byl zpracován v rámci projektu "Systémová podpora trvalého profesního rozvoje (CPD) pedagogických pracovníků propojením pedagogické fakulty se školami na Jižní Moravě – EDUCOLAND" Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Ochrana přírody a krajiny v České republice
- ošetřena zákonem o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.) Cíle ochrany přírody a krajiny: udržení a obnova přírodní rovnováhy v krajině ochrana rozmanitosti života a přírodních hodnot šetrné hospodaření s přírodnímu zdroji

3 Zajišťování ochrany přírody a krajiny
- celkem však v ČR existuje 12 nástrojů, kterými má být ochrana přírody a krajiny zajišťována na prvním místě je zákonem zmiňována ochrana a vytváření územního systému ekologické stability krajiny (ÚSES)

4 Další nástroje ochrany přírody a krajiny
obecná ochrana rostlin a živočichů zvláštní ochrana rostlin a živočichů ochrana nalezišť nerostů, paleontologických nálezů a geomorfologických a geologických jevů ochrana dřevin rostoucích mimo les vytváření sítě zvláště chráněných území lesní hospodářský plán spoluúčast na územním plánování a stavebním řízení ochrana půdního fondu hospodaření s vodou v krajině obnova přírodně hodnotných ekosystémů ochrana krajiny pro ekologické formy využívání, turistiky a rekreace

5 Územní systém ekologické stability (ÚSES)
= vzájemně propojený soubor přirozených i pozměněných, avšak přírodě blízkých ekosystémů, které udržují přírodní rovnováhu - obdoba evropského konceptu ekologických sítí - síť, tvořena existujícími stabilnějšími částmi krajiny (vymezovaná část ÚSES) doplněná o další navrhované prvky, které pro fungování sítě třeba teprve vytvořit (navrhovaná část ÚSES) - vytváření ÚSES je veřejným zájmem, podílejí se na něm vlastníci pozemků, obce i stát - na realizaci prvku ÚSES je možno získat dotace

6 Cíle ÚSES: uchování a podpora rozvoje přirozeného genofondu krajiny,
zajištění příznivého působení na okolní, ekologicky méně stabilní části krajiny a jejich prostorové oddělení podpora možnosti polyfunkčního využívání krajiny, uchování významných krajinných fenoménů (dle Maděra et Zimová, [eds.] (2005).

7 Skladebné části: - síť je tvořena: biocentry biokoridory
interakčními prvky Zdroj obrázku: Biocentra - umožňují trvalou existenci přírodě blízkých ekosystémů Biokoridory – lineární úseky krajiny propojující biocentra umožňují migraci, šíření a vzájemné kontakty organismů => koridory pro šíření organismů Interakční prvky – zprostředkují příznivé působení biocenter a biokoridorů na okolní méně stabilní krajinu

8 Podle význam rozlišujeme tři úrovně ÚSES:
místní (lokální) – nejnižší úroveň, vymezení a návrh ÚSES na úrovni obce (najdeme v Územním plánu obce) regionální – vymezení a návrh ÚSES na úrovní kraje (v Zásadách územního rozvoje) nadregionální - vymezení a návrh ÚSES na úrovní ČR Zdroj:

9 Regionální a lokální úroveň ÚSES v Podyjí
Zdroj:

10 Nadregionální úroveň ÚSES v ČR
Zdroj:

11 Co předchází projektování ÚSES v krajině
Mapování a hodnocení krajiny mapování potenciálního stavu krajiny mapování aktuálního stavu krajiny stanovení intenzity antropogenního ovlivnění stanovení stupně ekologické stability vymezení ekologicky významných segmentů v krajině (dle Maděra et Zimová [eds.] 2005).

12 Příklad mapy aktuálního stavu krajiny
Brtnicko v roce 2011 autorka mapy: L.Vodová

13 Příklad mapy ekologicky významných segmentů krajiny
autorka mapy: L.Vodová Brtnicko v roce 2011

14 Použitá literatura a zdroje:
Maděra, Petr et Zimová, Eliška [eds.] (2005): Metodické postupy projektování lokálního ÚSES. Brno: Ústav lesnické botaniky, dendrologie a typologie LDF MZLU v Brně a Löw a spol., 277 s , CD-ROM. Vodová, Libuše (2012): Optimalizace ekologické sítě Brtnicka na základě biogeografických podkladů. Disertační práce. Brno, 165 s.


Stáhnout ppt "Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno"

Podobné prezentace


Reklamy Google