Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 7. Stát a jeho funkce Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Ústava ČR Anotace:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Společné a koordinované politiky EU
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Historické milníky EU Monika Matysová.
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Orgány EU.
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název prezentace (DUMu):
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název prezentace (DUMu): List
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
13. Růst lidské populace, demografie
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
17. Tolerance a drsnost na výkrese
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
EVROPSKÁ UNIE.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 14.10.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem výukového materiálů s názvem Vznik, význam, vývoj a cíle EU je poskytnout a upevnit znalosti z oblasti mezinárodní organizace, sdružující jednotlivé státy Evropy. Jednotlivé DUMy v této sadě popíší tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Občanská nauka

Vznik EU Evropská unie je mezinárodní organizace, která sdružuje evropské státy a jejímž cílem je politická a hospodářská integrace členských států. Evropská unie vznikla k 1. 11. 1993 v Maastrichtu. Má 25 členů a snaží se vystupovat jako jeden subjekt mezinárodního práva.

Principy EU Maastrichtská smlouva stanovila jako cíl pro EU vytvoření měnové unie s jednotnou měnou, zvýšila hospodářská kritéria pro nové příchozí země Amsterodamská smlouva stanovila jako cíl evropské integrace vytvoření a dosažení společné zahraniční politiky Smlouva z Nice reformovala vrcholné orgány EU, upřesnila politický obsah unie. Důležitý obsah vnitřní politiky EU je princip solidarity

Cíle EU hospodářská unie – její fungování je postaveno na sladění hospodářské politiky členských zemí a na prosazení čtyř základních svobod volného pohybu lidí, zboží, kapitálu a služeb

politická unie – členské země jsou ochotny postoupit část své suverenity společným evropským orgánům, zejména Evropské komisi, sladit svoji zahraniční politiku a poskytnout občanská práva občanům členských zemí na svém území (občanství Unie)

Orgány EU Evropská rada – hlavní rozhodovací orgán, který schvaluje všechny legislativní akty. Je tvořena předsedy vlád členských států a předsedou Evropské komise, schází se dvakrát ročně a dává podněty Evropské komisi

Rada EU – sídlí v Bruselu, je tvořena ministry členských států toho rezortu, kterého se týkají probíraná témata. Schvaluje právní akty mající platnost zákonů, může rozhodovat o všech otázkách integrace

Evropská komise – sídlí v Bruselu, nahrazuje „evropskou vládu“, je nejvyšším orgánem výkonné moci EU. Má 17 členů, kteří jsou jmenováni vládami jednotlivých členských států (na 4 roky).

Evropský parlament – sídlí ve Štrasburku, výbory v Bruselu, je nejvyšším zákonodárným orgánem EU. Má 625 poslanců, kteří jsou voleni přímo obyvateli jednotlivých států na dobu 5 let. Parlament hlasuje o rozpočtu, má právo vydávat právní akty a kontrolní právo vůči Evropské komisi.

Evropský soudní dvůr – sídlí v Lucemburku, je nejvyšším soudním orgánem EU. Řeší spory mezi státy, institucemi, podniky i soukromými osobami podle evropského práva. Dbá o to, aby zákony EU byly nadřazeny zákonům členských států

Evropský účetní dvůr – sídlí v Lucemburku, je tvořen sborem 15 nezávislých účetních kontrolorů jmenovaných Radou EU, kteří přezkoumávají všechny výdaje a příjmy EU

Další rozvoj evropské integrace Společné občanství – občané členských států EU jsou současně občany EU, toto občanství jim umožňuje jen volný pohyb v rámci Unie Společná sociální politika – členské státy mají velmi odlišnou hospodářskou a životní úroveň, a tím také systém sociálního zabezpečení

Společná zahraniční a bezpečnostní politika – členské státy podstoupí svoji zahraniční politiku Evropské komisi. V rámci společné politiky v oblasti bezpečnosti je vytvořena kriminální služba EUROPOL

Schenghenská dohoda společná vízová politika vůči třetím zemím společná kontrola vnějších hranic Evropské unie společné zásady přepravy a pohybu zboží a ochrany při přepravě společné zásady ochrany osobních údajů

Poznámky Volný pohyb osob poskytuje občanům členského státu právo na volné usazení v jiném členském státě Občané států EU mohou na území druhých států pracovat bez povolení (pracovní smlouva na dobu kratší než 6 měsíců) Občané členských států mají právo pracovat, bydlet a nakupovat nemovitý majetek na území celé EU

Znaky EU Heslo EU – jednota v rozmanitosti Hymna EU – Finále Beethovenovy 9. symfonie s textem Schillerovy Ódy na radost Vlajka – modrá vlajka s dvanácti žlutými pěticípími hvězdami do kruhu

Otázky a úkoly Kdy vznikla EU a kolik má členů Vyjmenuj orgány EU Co obsahuje Schenghenská dohoda Kde sídlí Evropský parlament

Zdroje pro textovou část EMMERTL,F. a kol Odmaturuj ze společenských věd. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s r.o. DIDAKTIS 2004 ISBN: 80-86285-68-5 PhDr.HOŘEJŠOVÁ,H.CSc. Občanská nauka. Vydalo Naše vojsko a knižní obchod,s.p. Praha: 1994 ISBN: 80-206-0499-5 https://www.euroskop.cz/8918/sekce/rozvojova-politika/ 2012-10-14