Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy : Základní škola a mateřská škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy : Základní škola a mateřská škola,"— Transkript prezentace:

1 Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : říjen 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3 Z9_ 14 Téma : Evropská unie Ročník : 9. Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace seznámí žáky s orgány Evropské unie a jejich rolí v evropském systému. Pracovní list je určen k opakování. Materiál byl určen pro interaktivní tabuli. Pro vyplnění pracovního listu lze využívat i funkce pera. Pracovní list se dá použít také tištěný na papíře. Cílová skupina: 9.ročník

3 Evropská unie

4 Vlajka EU Motto: Jednotná v rozmanitosti Hymna: Óda na radost

5 Evropský parlament Sídlo - Štrasburk, Brusel, Lucemburk. Má 736 poslanců volených v přímých volbách občany EU na dobu 5 let. Každá země je zastoupena poměrně podle počtu obyvatel. Má za úkol demokratickou kontrolu zákonodárného procesu a výkonné moci, schvalování návrhu rozpočtu.

6 Brusel

7 Rada Skládá se z ministrů.
Schází se v Bruselu, v Lucemburku nebo v předsednické zemi. Koordinuje hospodářskou politiku členských zemí, má rozhodovací a legislativní pravomoc. Předsedou je vždy představitel předsedající země.

8 Evropská komise Skládá z 27 komisařů, každá země je zastoupena jedním – má 1 hlas. Sídlí v Bruselu a je volena na 5 let. Má výkonnou moc. Současným předsedou je José Manuel Durao Barroso.

9 Soudní dvůr Evropské unie
Dbá o jednotný výklad evropského práva. Má sídlo v Lucemburku. Evropská centrální banka Sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem. Spolu s národními centrálními bankami tvoří Evropský systém centrálních bank, je měnovou bankou pro Eurozónu.

10 Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů
Evropský účetní dvůr Kontroluje hospodaření Unie. Hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů Jsou poradní a konzultativní orgány Evropské unie. Jsou nápomocny Evropskému parlamentu, Radě a Komisi. V některých předepsaných oblastech a případech je jejich konzultace povinná.

11 123456 1-peněžní ústav 2-sbor ministrů 3-evropská …. 4-vykládá zákon
5-oblast, kde používají euro 6-sídlo soudu a rady

12 123456 B A N K R D U I E S O Z Ó L C M 1-peněžní ústav 2-sbor ministrů
3-evropská …. 4-vykládá zákon 5-oblast, kde používají euro 6-sídlo soudu a rady

13 Ilustrace – www.office.microsoft.cz


Stáhnout ppt "Název školy : Základní škola a mateřská škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google