Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Místní rozpočtové jednotky
TEST 7. POLITOLOGIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
DUM - Digitální Učební Materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
Zvláštní odborná způsobilost
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Systém soudnictví Právní ochrana.
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Občanská nauka (klíčová aktivita III/2) Téma Nejvyšší kontrolní úřad Ročník 3. Jméno autora Bc. Lenka Přichystalová Anotace Prezentace má za úkol seznámit studenty s činností a složením NKÚ Datum tvorby 28. 10. 2013

NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD =NKÚ nezávislý orgán →není závislý ani na moci zákonodárné (parlamentu), ani na moci exekutivní (vládě). vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu Úprava: Ústava zákon č. 166/1993 Sb. o Nejvyšším kontrolním úřadu Sídlo: Praha 7 Zřízení: 1993. navazující na tradici prvorepublikového Nejvyššího účetního kontrolního úřadu 1990–1992 Federální ministerstvo kontroly

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA Kancelář prezidenta Prezident Kancelář viceprezidenta Viceprezident Sekretariát Kolegia Kolegium + Kárná komora Úřadu + Senáty Úřadu Odbor interního auditu Odbor bezpečnosti Sekce kontrolní Sekce správní

ORGÁNY ÚŘADU PREZIDENT VICEPREZIDENT Zdeňka Horníková Miloslav Kala jmenován prezidentem na návrh PS na 9 let jedná jeho jménem navenek; předsedá Kolegiu Úřadu a Kárné komoře Úřadu. předkládá Kolegiu Úřadu návrh plánu kontrolní činnosti a jeho změn schvaluje pracovní řád Úřadu může se účastnit schůzí Poslanecké sněmovny a Senátu Zdeňka Horníková jmenována prezidentem na návrh PS na 9 let zastupuje prezidenta Úřadu za jeho nepřítomnosti nebo na základě jeho pověření v konkrétních případech vykonává některé pravomoci prezidenta Úřadu, pokud tak stanoví organizační řád Úřadu

KDO MŮŽE BÝT ČLENEM ÚŘADU? Občan ČR Způsobilý k právním úkonům Bezúhonný Dokončené vysokoškolské vzdělání Min. 30 let Max. 65 let Složí slib do rukou předsedy PS Neslučitelnost funkce poslance, senátora, soudce, prokurátora, jakákoliv funkce ve veřejné správě, funkce člena orgánů územní samosprávy a funkce v politických stranách a hnutích.

ČINNOST NKÚ MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE KONTROLNÍ ČINNOST

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE NKÚ udržuje vztahy s nejvyššími auditními institucemi celého světa Cílem je: Seznámení s účinnými auditními postupy rozvíjení metodologie a výměna informací nepřetržité vzdělávání zaměstnanců zvyšování reputace NKÚ na mezinárodní úrovni. Odbor mezinárodních vztahů Má na starosti mezinárodní agendu zajišťuje spolupráci s vrcholnými kontrolními orgány v zahraničí Získává a analyzuje informace o činnosti zahraničních partnerů zjišťuje a vyhodnocuje potřeby NKÚ v oblasti mezinárodní spolupráce v  některých případech zastupuje zájmy NKÚ v mezinárodních organizacích

KONTROLNÍ ČINNOST Cílem je zajistit, aby bylo nakládáno hospodárně s prostředky daňových poplatníků. Kolegium každoročně sestavuje a schvaluje plán kontrolní činnosti konečným výstupem je schválený kontrolní závěr. Zaměřuje se na to, zda stát nakládá s prostředky účelně a hospodárně Dále kontroluje využívání prostředků, které byly poskytnuty ČR ze zahraničí předkládá PS kvalifikovaná stanoviska ke zprávě o plnění státního rozpočtu a ke státnímu závěrečnému účtu.

PLÁN KONTROLNÍ ČINNOSTI = věcné a časové vymezení jednotlivých kontrolních akcí pro následující rozpočtový rok Obsah: předmět a cíl kontroly, určení kontrolovaných subjektů + jméno člena Kolegia pověřeného vypracováním kontrolního závěru Podklady: podněty prezidenta, viceprezidenta a členů NKÚ, podněty od PS a Senátu, jejich orgánů a vlády ČR. Plán předkládá prezident NKÚ k informaci PS a vládě ČR Zveřejňuje jej ve Věstníku NKÚ

Otázky V kterém roce byl zřízen NKÚ? Na kolik let je jmenován prezident NKÚ? Jak se jmenuje viceprezident NKÚ? Na jaké sekce se dělí NKÚ? Co je konečným výstupem kontrolní činnosti? Kdo má na starosti mezinárodní agendu? 1993 9 Zdeňka Horníková Kontrolní, správní Kontrolní závěr Odbor mezinárodních vztahů

Zdroje DVOŘÁK, Jan, a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2008, 256 s. ISBN 978-80-7358-122-0 KARELJ . http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Nejvy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_kontroln%C3%A D_%C3%BA%C5%99ad#mediaviewer/Soubor:Praha_Lighthouse_6.jpg AUTOR NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW:http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=%C3%BA%C5%99edn%C3%ADk&ex=1&origin=EC01014133 0#ai:MC900279224| AUTOR NEUVEDEN . http://office. Microsoft.com [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW:http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=kontrola&ex=1#ai:MC900053613| AUTOR NEUVEDEN. http://office.microsoft.com [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://office.microsoft.com/cs- cz/images/results.aspx?qu=PL%C3%81N&ex=1#ai:MC900200033| :