Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Stonek Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Usměrňovač alternátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny O - P
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název prezentace (DUMu)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Květ
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obecná a anorganická chemie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
13. Růst lidské populace, demografie
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
17. Tolerance a drsnost na výkrese
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 9. Ochrana půdy Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 2.12.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Ochranu půdy.

půda Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry. Půda pokrývá většinu povrchu pevniny. Zbývající části pokrývají ledovce, pouště a skalnaté oblasti.

půda Povrchová vrstva je základem půdy zvětralé podložní - matečné horniny.

Půda Charakter a rychlost zvětrávání je závislý na složení horniny, tzn. na jejich fyzikálních a chemických vlastnostech a taky na vlivech podnebí, tzn. na teplotě, proudění vzduchu a srážkách.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Půda a organismy Významnou roli při tvorbě půdy hrají i organismy, rostliny, živočichové, houby a mikroorganismy.

Půda a organismy Půda je charakterizována jako směs minerálních látek, které vznikají rozkladem horniny a organických látek rozložených těl organismů.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Půda a organismy Živá složka půdy se nazývá edafon (název pro organismy, které žijí v půdě).

Půda a organismy Možnosti zvýšit životní úroveň nemají všechny země stejné. Málo pravděpodobné je zvýšení produkce potravin v některých zemích, které trpí nedostatkem.

Půda a organismy Částečně rozložené části těl rostlina a živočichů spolu s výkaly půdních živočichů tvoří humus.

Ochrana půdy Půda – základní výrobní prostředek v oblasti zemědělství. Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Půda – základní výrobní prostředek v oblasti zemědělství. Půda – plní produkční i mimoprodukční funkci.

Ochrana půdy? Ochrana půdy – klíčovým úkolem ve vztahu k její: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy? Ochrana půdy – klíčovým úkolem ve vztahu k její: úrodnosti proti větrné ochraně vodní erozi zabránění kontaminace nežádoucími látkami

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy V některých oblastech nejsou vhodné podmínky pro pěstování plodin. Neúrodné plochy se přeměňují v produkční. Některé neúrodné pozemky jsou převáděny na louky nebo se zalesňují.

Ochrana půdy Opatření pro ochranu půdy: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Opatření pro ochranu půdy: od větrolamů (proti větrné erozi a vysychání) zonální pěstování

Ochrana půdy Zonální pěstování – plodiny se nepěstují na velkých lánech několik let po sobě, ale v pásech, které se postupně posouvají a střídají po obhospodařované ploše.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Pěstovat a obhospodařovat plodiny lze i bez povrchové orby, a to za současné povrchové aplikace různých druhů hnojiv a osiv.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Špatné zacházení s půdou – dalekosáhlé následky, např. snížení úrodnosti a produkce zemědělských produktů. Všichni živočichové, kteří žijí na naší planetě, mají společné, že musí přijímat potravu. Ta má jeden zásadní význam: slouží k doplňování látek, které jsou potřebné pro růst tkání a jejich obnovu a získávání energie pro tělesnou i duševní činnost.

Ochrana půdy Co je následkem špatného zacházení s půdou? Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Co je následkem špatného zacházení s půdou? Následek degradace půdy – hlad a sociální problémy v některých zemích.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Snižování produkce nutí člověka k použití vyšších dávek hnojiv, pesticidů a vody k zavlažování.

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ochrana půdy Používání nadměrného množství hnojiv a pesticidů může způsobit kontaminaci některých potravin, ale také znečištění prostředí, hornin, vody a ovzduší. Půda – základ pro lidskou aktivitu a bydlení.

Zdroje pro textovou část BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: 80-7333-024-5. KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 3 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-country-side.html>. Snímek 4 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-landscape-1.html>. Snímek 11 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-9912.html>. Snímek 12 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-9704.html>. Snímek 13 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-2525.html>. Snímek 14- [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-11853.html>. Snímek 17 - [cit. 2012-23-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-dead-tree-3.html>.