Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru Tematická oblast: Zapalování Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: leden 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na regulaci klepání motoru prostřednictvím zapalování.

3 Regulace klepání KLEPÁNÍ MOTORU způsobuje jej:
nekontrolovatelné prudké hoření extrémní nárůst tlaků ve spalovacím prostoru detonace je častější u motorů s vyšším kompresním poměrem závisí na kvalitě paliva, stavu motoru a podmínkách okolí zjistí se pomocí snímače klepání odstraní se zmenšením předstihu, u přeplňovaných motorů snížením plnícího tlaku

4 Regulace klepání SNÍMAČ KLEPÁNÍ Princip:
piezoelektrický jev - schopnost krystalu generovat elektrické napětí při jeho deformování Umístění: na bloku motoru mezi 2. a 3. válcem Funkce: vibrace motoru převádí na elektrické napětí a to předává řídící jednotky

5 Regulace klepání A – bez klepání průběh tlaku signál snímače klepání
B – s klepáním Obr. 1.

6 Regulace klepání Další význam snímače klepání:
řídící jednotka rozpozná vynechání zapalování včetně čísla válce pomáhá při diagnostice závad Zásada: při montáži musí být dodržen utahovací moment daný výrobcem! Obr. 2.

7 kontrolní otázky Čím je způsobeno klepání motoru? Co je to detonace?
Na jakém principu pracuje snímač klepání? Kde je umístěn snímač klepání? Co udělá řídící jednotka při detekci klepání? Jaké je další využití snímače klepání? Jakou zásadu musíme dodržet při montáži snímače klepání?

8 ZDROJE Seznam obrázků:
GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN Seznam obrázků: AUTOR NEUVEDEN. Harwes.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. BMW Knock sensor [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google