Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1."— Transkript prezentace:

1 6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 6. Využívání a znečišťování vody Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na využívání a znečišťování vody.

3 h2o Strukturní vzorec vody – H2O Chemická sloučenina vodíku a kyslíku

4 h2o Současně se vzduchem (resp. atmosférou) tvoří základní životní podmínky pro existenci na Zemi. Za normální teploty a tlaku – bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu.

5 h2o Voda se v přírodě vyskytuje ve třech skupenstvích:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. h2o Voda se v přírodě vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led a sníh v kapalném – voda v plynném – vodní pára

6 Využití vody Pro vznik života je nejdůležitější přítomnost
kapalného skupenství vody. Pitná voda – domácnost, přímá konzumace Užitková – služby, domácnosti, podniky Technologická – průmysl, energetika, těžba Zavlažování – 50 – 80 % celkové spotřeby

7 Charakteristika vody Postupné odvodňování zemského nitra způsobilo vznik velkého množství vody. V průběhu miliardy let se z hornin uvolňovala do ovzduší voda.

8 Charakteristika vody Voda při chladnutí měnila své skupenství a postupným vysrážením tak vznikly řeky, oceány, jezera ale později i ledovce.

9 Význam vody Koloběh vody úzce souvisí s procesy v atmosféře.
Pohyb vodních mas o různé teplotě je jedním z hnacích kol klimatického stroje.

10 Význam vody Voda má význam pro funkci živých organismů.
Voda je základní stavební látkou živých těl. Organismy obsahují okolo 60 % - 99 % vody.

11 Význam vody Voda obsahuje různé příměsi a sloučeniny.
Nejvíce - chloridy, sírany, bromidy a uhličitany (Na+, Mg2+, Ca2+, K+), ve vodě jsou rozpuštěny i plyny (CO2, O2).

12 Význam vody Oceány - největší zdroj vody.
V mořské vodě - rozpuštěna řada solí. Mezi prvky,vyskytující se ve vodě jsou: chlór sodík hořčík síra draslík vápník

13 Znečišťování vody Vodní toky a nádrže (povrchovou vodu) znečišťují různé odpadní vody průmyslové, komunální (z lidských sídel), látky vyplavené z polí i nečistoty z dopravy.

14 Znečišťování vody Látky toxického původu jako fenoly, sloučeniny těžkých kovů, ropné produkty aj. ničí život ve vodě a narušují samočistící procesy.

15 Znečišťování vody Na vodních tocích dochází občas k haváriím,
při nichž se do vody dostávají různé látky, mění se vlastnosti vody a v ní hyne vše živé.

16 Znečišťování vody Kyselost vody – pH – stoupne takovým způsobem, že zahynou ryby i mnohé další organismy.

17 Znečišťování vody Znečišťování vodních toků mívá dlouhodobé důsledky.

18 Znečišťování vody

19 Zdroje pro textovou část
BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

20 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google