Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

12. Skleníkový jev, ozónová vrstva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "12. Skleníkový jev, ozónová vrstva"— Transkript prezentace:

1 12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 12. Skleníkový jev, ozónová vrstva Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Skleníkový jev a ozónovou vrstvu.

3 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Kdyby byl zemský povrch stejnorodý, pak by teplý vzduch stoupal z oblasti rovníku a rozprostíral by se směrem k pólům. Na jeho místo by se přemístil studený vzduch z vyšších zeměpisných šířek.

4 Skleníkový jev Pohyb vzduchu by byl na obou polokoulích velmi podobný.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Pohyb vzduchu by byl na obou polokoulích velmi podobný. Proudění vzduchu je složitější díky velkému množství kombinujících faktorů.

5 Příčiny pohybu vzduchu
- rozdíly teplot, které vznikají nerovnoměrným ozářením Země od Slunce v průběhu dne a roku, - nestejné rozložení pevnin i oblaků, -odrazivost od povrchu vody, ledovců, pevniny, - rotace Země, - tření vzdušných mas o povrch Země.

6 Příčiny pohybu vzduchu
Nepravidelné vlivy na klimatické podmínky: - náhlé změny sluneční aktivity, - sopečná činnost, - cirkulace vody v oceánech.

7 Princip skleníkového jevu
Skleníkový jev (efekt) – mechanismus průniku, zadržování a výdeje slunečního záření přes atmosféru. Je to základní proces, který udržuje na Zemi poměrně stálé teplotní podmínky vhodné pro život.

8 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Od Slunce k Zemi směřuje stálý proud elektromagnetického záření – od krátkovlnného kosmického záření až po dlouhé rádiové vlny.

9 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Velká většina krátkovlnného kosmického záření je pohlcena v atmosféře. Světelné záření se odráží částečně od svrchních vrstev atmosféry. Většina záření proniká na zemský povrch.

10 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Část záření se odráží od Zemského povrchu (od vodní hladiny, sněhu, ledu), ale největší část pohlcuje Zemský povrch - Země se zahřívá.

11 Skleníkový jev Skleníkové plyny: - vodní pára, - oxid uhličitý,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Skleníkový jev Skleníkové plyny: - vodní pára, - oxid uhličitý, - metan….a jiné složky atmosféry.

12 Skleníkový jev - je to jev přirozený, který působí na Zemi
mnoho miliónů let.

13 Ozon Ozon, neboli O3, je vzácný plyn obsažený v atmosféře.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ozon Ozon, neboli O3, je vzácný plyn obsažený v atmosféře. Svoji nejvyšší koncentraci má zhruba v km nad zemí,proto této vrstvě říkáme ozonosféra.

14 ozon Ozonosféra pohlcuje většinu ultrafialového záření,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ozon Ozonosféra pohlcuje většinu ultrafialového záření, které na Zemi přichází.

15 Ozon a ultrafialové záření
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Ozon a ultrafialové záření Ultrafialové záření (UV) – jednou ze složek slunečního záření. UV – má kratší vlnovou délku, než viditelné světlo. UV – je nebezpečné, zpomaluje proces fotosyntézy.

16 ozon Ozon - relativně nestabilní molekula, která je tvořená třemi atomy kyslíku. V atmosféře vyskytuje ve velmi malém množství. Má velký význam pro živé organismy. V závislosti na místě výskytu může hrát pozitivní či negativní roli.

17 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ozon Výskyt ozonu není jen ve výškách 15 až 40 km nad zemským povrchem. 90% ozonu – obsaženo ve stratosféře (11-50 km nad hladinou moře), kde tvoří ozonový štít. Ozonový štít – chrání Zemi před škodlivým ultrafialovým zářením.

18 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. ??? otázky Kdyby byl zemský povrch stejnorodý, kam by stoupal teplý vzduch? Vyjmenuj některé příčiny pohybu vzduchu. Co je to „Skleníkový jev?“ Co je to „Ozon?“

19 Zdroje pro textovou část
BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

20 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "12. Skleníkový jev, ozónová vrstva"

Podobné prezentace


Reklamy Google